Zwarte Quinoasalade met Aardbeien & Doperwten

13x Nuchtere Info Over Voeding & Gezondheid

Lees jij al vanaf het begin mee (leuk!)? Dan heb je al regelmatig artikelen voorbij zien komen die je op een nuchtere manier wegwijs maken op het gebied van voeding en gezondheid. Speciaal voor de nieuwe lezers leek het mij wel interessant en handig om een overzichtje te maken van een aantal handige naslagwerken over deze onderwerpen. Daarnaast is dit overzicht handig voor de lezers die al een tijdje meelezen, maar wellicht artikelen hebben gemist.

1. Alle begrippen op een rijtje

Onlangs creëerde ik een lijst waarin ik de begrippen die ik noem ik mijn artikelen zet met daarbij een korte uitleg. Vanuit mijn artikelen verwijs ik sinds kort af en toe naar die lijst, omdat ik niet altijd (teveel) kan uitweiden over een begrip. Immers, niet iedere keer dat ik het heb over lactose-intolerantie, vind ik het nodig om uit te leggen wat dit precies inhoudt. Door te verwijzen naar de lijst kun je er toch meer over lezen. Verder is de lijst heel handig om op beknopte wijze de meest relevante informatie over voeding en gezondheid terug te vinden.

>> Voeding voor Dummies: Begrippenlijst

2. De zin en onzin over detoxen

Over detoxen wordt heel veel geclaimd. Detoxen is, vooral in de zomer, een hot item en aan hotte items wordt natuurlijk veel verdiend. Op zich is met dat laatste niet veel mis; de bakker moet ook eten. Wat ik echter wel kwalijk vind, is dat er meer positieve effecten worden toegeschreven aan detoxen dan bewezen kan worden. Toch zie ik ook wel de voordelen van detoxen in. Snap jij me nog? Ik leg het je uit:

>> Is detoxen zinvol?

3. Pas op voor Nutella!

Nutella vind ik verschrikkelijk lekker. We halen het eigenlijk nooit in huis, omdat we toch voor een iets gezondere variant gaan, maar als ik ergens anders ben en die pot staat voor mijn neus, dan doop ik er hoe dan ook mijn mes diep in. Dat had je misschien niet verwacht, hè? Toch is het zo en het is helemaal niet erg. Dat laatste dènken we misschien, door de vele bangmakerij die we vinden op het www. Zo kwam ik een artikel tegen dat specifiek waarschuwde voor Nutella. Je zou er vanalles door krijgen. Ik reageerde erop met dit artikel:

>> Realitycheck: Obesitas en Hersenafwijkingen door Nutella?

4. Ik durf niets meer te eten!

Voortbordurend op voorgaande alinea: enig tijd geleden kreeg ik een mail van Joey die stress ervoer door de vele bangmakerij rondom voeding. Ik snap het wel! Als ik de gezondheidsgoeroes allemaal zou moeten geloven, zou ik niets meer durven eten en alleen nog maar op sla leven. Zelfgekweekte, biologische, gefermenteerde sla. Hoe dan ook: het is een slechte ontwikkeling als eten je zoveel stress oplevert, zowel voor je mentale als lichamelijke gezondheid. Hier kun je het verhaal van Joey nog eens teruglezen:

>> Obsessief Gedrag en Angst Om Aan Te Komen

5. Hoe snel kom je aan?

Een artikel dat het altijd goed doet rond de winterse feestperiode is een artikel dat ik schreef naar aanleiding van de vraag hoeveel je nou eigenlijk moet eten voordat je aankomt. Ik snap deze vraag vanuit modellen, die nu eenmaal na de feestperiode weer gewoon in hun oude maat op de set moeten staan, heel goed. Daarom schreef ik er een eerlijk artikel over:

>> Het Effect van Veel Eten Op Je Gewicht

6. Slim uit eten

Als je op je lijn let, dan kan het soms wat lastig zijn tijdens etentjes, vooral wanneer het er veel zijn. Ga je slechts af en toe uit eten, dan zeg ik: maak er gewoon een feestje van. Ga jij vaak uit eten (bijvoorbeeld vanwege je werk), of heb jij ook een beroep waarbij je lichaam je product is en het belangrijk is om op je voeding te letten, dan heb je vast iets aan dit artikel:

>> Zo overleef je uit eten gaan

7. Basistips voor een gezonde levensstijl

Gezond leven: het kan zo simpel en vooral budgetvriendelijk zijn. Bekijk deze video maar eens:

>> 5 Makkelijke Tips Voor een Gezonde Levensstijl

8. Boodschappen

Ik ga direct door met een handig boodschappenlijstje. Je hoeft voor een gezonde levensstijl namelijk helemaal niet naar de eco-macro-biowinkel. Ook hoef je echt geen 10 potjes superfoods op je aanrecht hebben staan. Nee, gezonde producten vind je óók voor een zacht prijsje in je lokale supermarkt.

>> Boodschappenlijstje: 25 Gezonde Basisvoedingsmiddelen

9. Dik van bananen

do bananas make you gain weightZeg eens eerlijk: heb jij ooit gedacht dat je dik werd van bananen en ze daarom minder vaak gegeten dan je eigenlijk zou willen? Ik dacht het vroeger echt hoor, dat het dikmakers zijn. Eerlijk is eerlijk: je kunt zeker dik worden van bananen, maar … nou ja, lees zelf maar:

>> Word je Dik van Bananen?

10. Suikerverslaving

Bestaat dat nou wel of niet? Wil je mijn antwoord daarop weten, lees dan het volgende artikel maar eens:

>> Lichamelijk verslaafd zijn aan eten + mijn aanbeveling

11. Koffie: do or don’t?

Health benefits of coffee for endurance and resistance performance
(c) nutricaocorporativa.com

Nog zo’n leuke: mogen we nou wel of niet koffie drinken? Ik geef mijn aanbeveling speciaal voor de sporter:

>> Lees meer over dit onderwerp

12. Hoeveel moet je eten?

Hoeveel moet je nu eigenlijk eten? Persoonlijk vind ik dit geen vraag waar je erg mee bezig moet zijn, tenzij je erg afvalt of aankomt, in die mate dat het ongezond wordt. In het algemeen merk je het wel aan jezelf als je kleding wat losser of strakker gaat zitten. Vaak herstelt dit wel weer als je normaal blijft eten, maar loopt het de spuigaten uit, dan voldoet het om eerst op gevoel iets meer of minder te gaan eten (of beter: iets meer of minder te bewegen). Ben je toch echt op zoek naar een accuratere meetmethode om erachter te komen hoeveel jij met jouw levensstijl moet eten, dan is dit een handig artikel:

>> Eet Jij Genoeg? Harris Benedict BMR Calculator

13. Waarom zijn gluten ook alweer slecht?

Hoe zit dit nou ook alweer met gluten? Waarom zijn er mensen die gluten uit hun voeding schrappen?

>> Lees meer

Q: Vond je dit overzicht handig? Zou je graag vaker zo’n overzicht van handige artikelen willen zien? Waar zou je graag meer over willen weten? Laat ht me weten in de comments hier beneden.

Let op! Sinds september 2014 schrijf ik mijn artikelen naast in het Engels, ook in het Nederlands. Daardoor kan het komen dat ik in dit overzicht verwijs naar artikelen die je enkel in het Engels kunt lezen. Die zijn dan ouder dan september 2014. Heb je moeite met de vertaling van het artikel, schroom dan niet een reactie achter te laten en te vragen naar vertalingen van specifieke delen van het artikel. Tip: gebruik Google Translate om in het Engels geschreven content te vertalen.

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ |Pinterest | Abonneer

About Angela

Angela
Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting. 'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn. Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Check Also

Voormalige fitgirl: "het ging eigenlijk niet zo goed"

#Fitgirl: het ging eigenlijk niet zo goed + ik ga breder bloggen

Ik schrik van mezelf als ik dit artikel teruglees. Maar ik ben weer terug, nu als èchte #fitgirl; ik voel me vrij!

Één reactie

  1. Handig! Zo al deze info op een rij.
    Karen recently posted…Redesign DejligMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge