5 Leuke Sporten voor je Curves

Wekelijks bespreekt Marianne Nykjaer, plus-sizemodel en voorvechter van size diversity in fashion en body acceptance, een thema met je. Vorige week besprak ze het thema “Kun Je Dik Zijn èn Gezond?“. Vandaag geeft ze tips voor leuke sporten voor curves.

Als je een maatje (of meer dan eentje) meer hebt, kan sporten soms een grote stap zijn. Onzekerheden over “kan ik dit wel” en “oh god, dan ga ik daar als enige staan tussen een boel slanke meiden, iedereen lacht me vast uit” zijn dan een barrière. Dat terwijl sporten net zo fijn kan zijn! Vooral als je niet perse sport om af te vallen (dan wordt het gelijk een must, wat meestal eindigt in frustratie, en wie wordt daar nu vrolijk van?,) maar eigenlijk gewoon omdat het supergoed is voor je lijf. Ik zeg altijd: “work out because you love your body, not because you hate it”.

Work out because you love your body, not because you hate it

Ik ben er van overtuigd dat je alles kan doen, zolang je goed naar je lijf luistert. Ik kan tegelijkertijd toegeven dat niet alle sporten even makkelijk haalbaar zijn met een voller lijf. Zo is bijvoorbeeld  hardlopen best wel stresserend voor je gewrichten. Ik hardloop daarom wel gewoon lekker, maar neem extra voorzorgen.

Daarom, bij deze, voor alle girls-with-some-extra out there: 5 sporten waar je curvy lijf blij van wordt!

Leestip >> pijnvrij 5km hardlopen

1. Wandelen

Huh, wandelen, is dat een sport dan? Yes! Met een flink tempo wandelen is goed voor je cardiovasculaire systeem. Als je een tempo aanhoudt waarbij je lichtjes buiten adem bent, zit je in een ideale zone om ook lekker vet te verbranden. Daar hoef je dus echt niet met een snelheid van 12 km per uur voor te hardlopen (integendeel zelfs). Ga je naar de gym en heb je wel zin in een extra challenge? Wandel dan op een stevig tempo op de loopband, met een hellingsgraad van 5-10%. Van dat bergop wandelen krijg je trouwens ook nog eens een geweldige kont!

2. Zwemmen

Een total body workout, goed voor je huid en doorbloeding, een combinatie van cardio en kracht (want hallo waterweerstand!) en heel fijn voor je gewrichten. Ook sporten als waterpolo zijn trouwens erg geschikt. Bang om een badpak te dragen in het openbaar? Fuck the haters. Je bent fabulous en je zorgt goed voor jezelf, je hebt NIKS om je over te schamen.

3. Krachttraining

Vollere mensen hebben vaak ook een natuurlijke kracht in zich, omdat je lijf natuurlijk ook die kilo’s meedraagt en zich daar aan aanpast. Je hebt dus al een geweldig voordeel in je, dus gun je lijf die spieren en ga lekker krachttrainen! Daar word je écht niet gelijk een bodybuilder van (ladies, come on, als het zo simpel was dan zag elke vent er uit als een bodybuilder denk je niet?). Wat krijg je dan wel? Sterke benen en armen, een sterkere core (ideaal voor diegenen onder ons gezegend met grotere boobs en dus af en toe rugpijn) en een strakker lijf. Win-win-win!

4. Rolschaatsen

6961372231_5449bef88a_b
bron

Minder belastend dan hardlopen voor je enkels en knieën, maar het kan minstens zo intensief zijn! Verwacht flinke spierpijn de eerste paar keer. Een superleuke manier om je benen, billen en rug te trainen en ook wat te werken aan je evenwicht (draag je wel bescherming? Doen hoor!).

5. Dansen

Laat een paar vetrolletjes je er niet van weerhouden om te shaken, want ook een voller lijf kan moves hebben! Of het nu hiphop, jazz, latin of (jazeker) ballet is: move that body! Nog een extra duwtje in de rug nodig? Check Amber Riley, de vollere Glee-ster, in het filmpje hierboven, die de ChaCha uit haar lijf danst (en uiteindelijk ook Dancing with the stars wint!).

I’m a big girl, I’m not small. But I think that it will be good for young girls to see somebody my size like actually actively trying to dance and throwing this weight around

Q: Wat doe jij graag van sport? Let me know!

(c) 1e foto: James Lee

About Marianne Nykjaer

Marianne Nykjaer
Marianne Nykjaer is a fashion lover, (plus-size) model and blogger. She mainly blogs about diversity in the fashion industry and body acceptance. She's quite into sports and passionate about (healthy) food, but her main focus is on mental health instead of physical health.

Check Also

HKMX sportcollectie Hunkemöller

HKMX Hunkemöller Sportcollectie Voorjaar 2016

Ken jij de HKMX-collectie van Hunkemöller al? Ik deel de leukste items met je.

3 reacties

  1. Woeha! Mijn rolschaats hart ging sneller kloppen toen ik de afbeelding zag! Ik doe nu al zo’n 13 jaar aan kunstrolschaatsen, dus niet op de straat maar in een grote hal. En ik kan je zeggen, er zijn heel wat meiden die wat mooie rondingen hebben gekregen. Gelukkig zijn ze bij mij achter gebleven 😉
    Bjarne-Vidar recently posted…De 4 leukste photohop tutorials voor beginnersMy Profile

  2. I LOVED this article! I’m a single Mom and I have curves! I appreciate how you talked about doing it for ourselves. I especially loved the dancing part! I just wrote a blog about 7 Ways to Celebrate For Ridiculous Success. Dancing was the last way I wrote about. Dance like there is no one watching!

    Keep doing what you are doing. You have a new fan! Maybe you could write for my blog sometime!
    Leslie Lane Peabody recently posted…By: Leslie Lane PeabodyMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge