Read in English

[dropcap]V[/dropcap]raag je je weleens af waarom je je low carb dieet maar niet vol kunt houden? Ben je constant de ‘foutjes’ aan het rechtbreien die niet passen in je low carb dieet? Hier is het beste advies dat ik je ooit zal geven: WEG MET DAT DIEET! 

… en wel hierom:

1 Low carb diëten maken depressief, angstig en geobsedeerd

Koolhydraten stimuleren de afgifte van het ‘gelukshormoon’ serotonine. Deze neurotransmitter regelt je mood door bij te dragen aan een gelukzalig gevoel en happiness. Een tekort aan serotonine kan je depressief, angstig en obsessief maken.

2 Een low carb dieet verstoort een goede nachtrust

Serotonine reguleert, naast je mentale toestand, ook je slaap. Een tekort aan serotonine kan leiden tot problemen met in slaap vallen, minder diepe slaap en ’s nachts (vaker) wakker worden.

3 Van een low carb dieet word je vetter

Een low carb dieet is een stressfactor voor je lichaam. In reactie op die stress komt het stresshormoon cortisol vrij. Cortisol kan op zijn beurt leiden tot de aanmaak van vet die zowel onder je huid als rond je organen wordt opgeslagen.

Trouwens, een low carb dieet, of enige andere vorm van een ‘extreem’ eetpatroon (zoals het geval is bij het bijna volledig uitsluiten van een macro-nutriënt als koolhydraten), is moeilijk vol te houden. Heus, voor een paar weekjes is het best vol te houden, maar voor je het weet zit je onder een dekentje op de bank te sippen (oeps!) boven een literbak B&J’s.

4 Low carb diëten breken spierweefsel af

Potverdikke: cortisol breekt ook nog eens je spierweefsel af! Zonde van die uurtjes in de sportschool, toch? Daarbij: hoe minder spierweefsel een individu heeft, hoe lager de stofwisseling van dit individu, hoe waarschijnlijker de kans op het kweken van een (dikker) laagje vet.

5 Low carb diëten laten je buik zwellen als een ballon

Als je een low carb dieet volgt, is de kans groot dat je voortdurend verstopt zit. Toen ik een tijdje erg low carb at, kon ik soms wel drie dagen niet naar het toilet en leek ik zo tegen de avond standaard een paar maanden zwanger (leuk hoor, als je badmode moet schieten). De reden? Een low carb dieet is vaak arm aan vezels, die nodig zijn voor een gezonde spijsvertering.

6 Een low carb dieet laat je er ouder uitzien dan je bent

Low carb diëten drogen uit, waardoor je huid minder elastisch wordt en minder vol oogt. Bovendien breekt een low carb dieet glycogeen af dat is opgeslagen in o.a. je gezichtsspieren. Dit proces wordt atrofie genoemd en veroorzaakt afname van spiermassa en spiertonus. Het resultaat: hangende hamsterwangetjes en een kaaklijn die op je schouder hangt.

Goede koolhydraatbronnen

Betekent dit dat je onbeperkt elke vorm van suiker kunt eten? Nee, dat is zeker niet het devies. Wat ik wel aanraad is om een ​​kleine (vuistgrote) portie complexe koolhydraten bij elke maaltijd te nemen.

Goede bronnen van complexe koolhydraten zijn bijvoorbeeld:

Groenten

Groenten bevatten naast belangrijke vezels, vitaminen en mineralen ook complexe koolhydraten, hoewel in mindere mate dan bovenstaande bronnen. Gebruik ze daarom samen met een eiwitbron als de basis van je maaltijden en voeg bij iedere maaltijd een beetje van de koolhydraatbronnen uit bovenstaand rijtje toe. 

Vruchten

Vruchten bevatten veel voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en vezels, maar bestaan voornamelijk ​​uit simpele koolhydraten. Wanneer je deze koolhydraten in grote hoeveelheden consumeert, dan worden ze opgeslagen als vet. Daarnaast wordt de consumptie van veel simpele koolhydraten geassocieerd met vroegtijdige (huid-) veroudering en versnelde groei van kanker.

* Ik geef de voorkeur aan onbewerkte voedingsmiddelen, omdat die meer voedingsstoffen bevatten. Daarnaast probeer ik om zo veel mogelijk glutenvrij te eten.

Bron foto: Flickr/Roadsidepictures

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: