How to make your smoothie taste great

7 Tips Om Je Groene Smoothie Beter Te Laten Smaken

Ooit aan de groene smoothies begonnen, maar gestopt omdat ze smaakten als een hap uit een koeienstal? Dan ben je op zoek naar deze 7 tips om je smoothie beter te laten smaken!

Groene smoothies zijn een makkelijke manier om je dagelijkse portie groente binnen te krijgen. Daarnaast is een groene smoothie een prima methode om meer vitamientjes binnen te krijgen.

Dat wetende kocht ik een aantal jaar geleden enthousiast een blender, spinazie, boerenkool, spirulina en vers fruit. Helaas; de eerste slok van mijn groene smoothie leek net een hap uit een koeienstal. Vies! Het kostte me ook nog eens 10 minuten om de stukken tussen mijn tanden vandaan te vissen.

Inmiddels is het me aardig gelukt om lekkere groene smoothies te maken, zonder dat het me een groene glimlach oplevert. Hoe ik dat doe? Bij deze geef ik je 7 tips:

Tip 1: Goede machine

Een goed begin is het halve werk. Zorg daarom voor een goede keukenmachine. Een goede keukenmachine is er één die bij voorkeur zowel kan juicen als blenden en persen.

‘Juicen’ is het scheiden van de vezels van een groente of vrucht van het sap. De vezels blijven achter in een filter en het sap loopt in een apart reservoir.

‘Blenden’ is het malen van een vrucht of groente en het mengen hiervan met andere voedingsmiddelen, bijvoorbeeld yoghurt, (gewelde) noten of avocado.

‘Persen’ is het meest bekend: dit is bedoeld voor citrusvruchten. Met een pers pers je bijvoorbeeld sinaasappels, citroenen of grapefruit uit.

Waarom ik de voorkeur geef aan een machine die zowel juiced, blend als perst? Dit is ten eerste omdat verschillende ingrediënten een andere verwerkingsmethode vragen. Zo kun je een citroen niet zomaar in de blender of juicer gooien, maar wanneer deze is geperst kun je het sap wel toevoegen aan een mengsel in een blender. Verder kun je een avocado of banaan niet in een juicer of pers gooien, maar wel in een blender. Een juicer en pers zijn daarnaast niet in staat om te mengen, maar een blender is dit wel.

Ten tweede heb ik niet altijd behoefte aan grove vezels en/of ‘stukjes’ in mijn smoothie. Met name voor je darmgezondheid en spijsvertering is het het best wanneer je vezels niet scheidt van je smoothie, maar soms doe ik dit wel om de drinkbaarheid van mijn smoothie te vergroten. Ik zorg ervoor dat er een stuk minder tot geen vezels en ‘stukjes’ in mijn smoothie komen door bijvoorbeeld ingrediënten als wortel, boerenkool en spinazie eerst in de juicer te gooien, het sap op te vangen en daarna pas in de blender te gooien.

Natuurlijk kun je 3 aparte keukenmachines kopen die juicen, blenden en persen, maar er bestaan ook prima keukenmachines die deze functies en zelfs meer combineren. Zelf heb ik een keukenmachine van Philips (de Philips Avance HR7778 om precies te zijn, die kun je hier kopen en hier in werking zien) die deze functies combineert. Een erg fijn apparaat voor een mooi prijsje en uitgebreide functionaliteiten.

Tips to make a green smoothie taste good
Een goed begin is het halve werk; gebruik een degelijke keukenmachine om je groene smoothie te bereiden. Bron foto.

Tip 2: De basis

Kies als basis een vloeistof. Ik kies vaak voor amandelmelk. Daarnaast zijn er onder andere de volgende opties:

– amandelmelk
– rijstemelk
– havermelk
– water
– kokoswater
– kokoscrème (ook wel bekend als santen); wees hier zuiniger mee dan met de andere vloeistoffen, aangezien kokoscrème erg vet en dus calorierijk is. Op zich geen probleem als je aan het calories-in-versus-outprincipe denkt.

Tip 3: Groenten

Kies een groene groente. Hierin zitten onder andere bladgroenkorrels, die de opname van ijzer in je lichaam bevorderen, en vitamine C. 

Kies uit de volgende groenten:

– boerenkool
– spinazie
– Romeinse sla
– waterkers
– andijvie
– snijbiet
– rucola
– bleekselderij

Tip 4: Fruit

Hier kun je eigenlijk iedere vrucht (of meerdere vruchten) toevoegen die je lekker vindt. Zelf voeg ik in een groene smoothie altijd een citrusvrucht toe, omdat dit de eventuele minder lekkere smaak van groentesoorten als boerenkool en spinazie overheerst.

Kies uit:

– citroen
– limoen
– peer
– meloen
– appel
– rood fruit (ontpitte kers, blauwe bessen, frambozen enzovoorts)
– banaan
– papaya
– sinaasappel
– ananas

 

Tips to make a green smoothie taste good
Deze ingrediënten kunnen allemaal in je smoothie! Bron foto

Tip 5: Extra gezond

Voeg extra ingrediënten toe om je smoothie nog gezonder te maken. Denk aan de volgende opties:

– proteïnepoeder (ik gebruik de veganistische, ‘cleane’ proteïnepoeder van Sunwarrior)

– chiazaden

– lijnzaad

– maca (zeer voedzame wortelknol, verkrijgbaar in gevriesdroogde poedervorm)

– spirulina (zeer voedzaam algje, verkrijgbaar in gevriesdroogde vorm)

chlorella (tevens een zeer voedzaam algje, verkrijgbaar in gevriesdroogde poedervorm)

Tip 6: Zoetje

Vooral als je boerenkool, chlorella of spirulina gebruikt, kan je smoothie wel een zoetje gebruiken om de smaak ervan te verbloemen. Ik gebruik daarvoor vaak wat (geweld) gedroogd fruit als abrikoos of dadel, maar je kunt ook de volgende natuurlijke zoetjes gebruiken:

– stevia (sommigen moeten wennen aan de licht-bittere smaak van stevia. Deze stevia met vanillesmaak biedt daarin een oplossing)

– ahornsiroop (kies bij voorkeur voor 100% natuurzuivere C-graad)

– honing

– agavesiroop (deze is 100% natuurlijk)

kokosbloesemsuiker (ook wel bekend als palmsuiker of gula java)

Tip 7: Zachter maken

Vind je een zachte, romige smoothie lekkerder dan een vloeibare smoothie? Dan heb je de volgende opties voor toevoegingen:

– avocado
– banaan
– yoghurt (plantaardig of dierlijk, zo je wenst)

Ik hoop dat je met deze 7 tips voor lekkere, gezonde groene smoothies vooruit kunt. Heb je vragen of suggesties, laat deze dan gerust achter in het reactieformulier onder dit artikel.

 

Q: wat zijn jouw tips voor lekkere, gezonde groene smoothies?

 

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest | Abonneer

Dit artikel bevat affiliate links. Lees meer hierover in mijn disclaimer | Bron foto 1

About Angela

Angela
Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting. 'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn. Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

8 reacties

 1. Great Article! This is very helpful article. I got too much information about it. So, I am glad to read this awesome post. Thanks for sharing such a helpful post.

 2. Angela, most of the time smoothies are not enough sweet to drink for us, at this point your Article is useful, I gonna try this at home today, I’ll bookmark your blog, Thanks for your dedication…!

 3. Ferdi

  Kokos, lijnzaad en hennepzaad zijn ook regelmatige deelnemers van mijn smoothie-mix.

  Verder gooi ik er twee bananen in, amandelmelk of water, spinazie, bosbessen, cranberries, avacado, meestal twee sinaasappels en soms een mango of galiameloen.

  En dan zit ik wel een een ruime 750ml 🙂

 4. Haha, ik ben ook iemand die gewoon maar van alles in de blender gooit. Meestal is dat banaan, kokoswater, gember, boerenkook/spinazie, een ander stuk fruit en wat toppings of superfoods.
  Karen recently posted…Saturdays ShoplistMy Profile

 5. Als gemaksdier gooi ik altijd alles in de blender, voorheen deed ik het met een staafmixer. Bij gebrek aan keukenmachine. Maar ik ga je groene versie eens proberen! Ik maak het nu volgens jouw principe, alleen dan zonder groenten. Wegens, inderdaad, de koeienstalsmaak…

 6. Toevoegen van kruiden en specerijen!

  Bijvoorbeeld:
  Sla, peer en basilicum.
  Andijvie, mango, banaan en venkel.
  Boerenkool, appel en gember.
  Mirjam recently posted…#wijbloggenglutenvrij: Gezonder gaan eten?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge