Ik ben een beetje lost. Zoekende. Ik weet niet of ik nu in het Engels of in het Engels èn Nederlands, of alleen in het Nederlands moet verder schrijven. In dit artikel vertel ik je waarom ik hierin zoekende ben. Daarnaast wil ik transparant zijn over de advertenties op mijn site.

Advies Nodig: Wat Moet Ik Doen?

Ik ben een beetje lost. Zoekende. Ik weet niet of ik nu in het Engels of in het Engels èn Nederlands, of alleen in het Nederlands moet verder schrijven. In dit artikel vertel ik je waarom ik hierin zoekende ben. Daarnaast wil ik transparant zijn over de advertenties op mijn site.

Toen ik begon met bloggen

Toen ik in 2012 begon met bloggen op deze site, deed ik dat in het Engels. Niet zonder reden: zoals je waarschijnlijk wel weet ben ik model (zoals te zien is op bovenstaande foto) en heb ik veel internationale contacten in het ‘modellenwereldje’. Ik wilde graag dat mijn niet-Nederlands sprekende ‘collegae’ mijn blogs zouden kunnen lezen, omdat de reden dat ik mijn blog destijds begon was om modellen te motiveren en stimuleren fysiek en mentaal gezond gedrag te vertonen.  

Ook interessant voor niet-modellen

Na verloop van tijd merkte ik echter dat mijn blog niet alleen door modellen, maar ook door niet-modellen wordt opgepikt en gelezen. Daarnaast bleek de vraag om in het Nederlands geschreven blogs steeds vaker te komen. Zodoende ben ik mijn blogs vanaf afgelopen zomer tevens gaan vertalen naar het Nederlands.

Meer Nederlandse vaste bezoekers

Het gevolg hiervan was dat nog meer Nederlandse bezoekers mijn site weten te vinden. Sterker nog: inmiddels is het percentage vaste Nederlandse bezoekers groter dan het percentage niet-Nederlands sprekende vaste bezoekers. Ook de interactie die ik met bezoekers heb op mijn site en op social media is meer met Nederlands sprekenden dan met niet-Nederlands sprekenden.

Tijdrovend

Deze feitjes geven voor mij een goede indicatie dat ik misschien eens moet proberen om over te gaan tot uitsluitend in het Nederlands schrijven. “Waarom ga je niet door met zowel in het Nederlands als in het Engels schrijven?”, zul je je misschien afvragen. Dat zit hem vooral in de tijd die het kost om blogs te schrijven. Ik ben meestal niet hele dagen thuis. Ik heb bijvoorbeeld vaak nog modellenwerk, castings en afspraken waarvoor ik vaak minimaal 3 uur per dag moet reizen. Daar bovenop komt natuurlijk nog mijn sport, huishoudelijke taken, mijn familie die ver bij mijn vandaan woont en mijn vrije tijd.

Het schrijven en daarnaast nog eens vertalen van content in een taal die niet mijn moedertaal is, is tijdrovend. Vaak komt er bovenop het schrijven nog tijd voor fotografie, nabewerking, onderzoek doen, het op verschillende media onder de aandacht brengen van de content, de technische kant van mijn website die continu in beweging is, contact met bedrijven, PR-bureau’s en gastbloggers, afspraken in verband met mijn blog en ga zo maar door. Zodoende neemt mijn blog in zijn geheel veel tijd in beslag. Begrijp me niet verkeerd: dat het schrijven veel tijd in beslag neemt zie ik absoluut niet als iets negatiefs. Schrijven is iets waar ik van geniet, ik vind het echt heel erg leuk om te doen! 

Meer content en Youtubefilmpjes terug

Dat het veel tijd kost, dat bloggen, heb je misschien al gemerkt: de afgelopen maanden blogde ik dagelijks. Dit heb ik echter niet volgehouden en zodoende ben ik teruggegaan naar om de 2 dagen nieuwe content plaatsen. Dit terwijl ik het liefst dagelijks tot om de dag nieuwe content plaats. Ook het maken van Youtubefilmpjes is er bij ingeschoten, puur omdat dit veel tijd kost. Ook deze filmpjes zou ik in de toekomst heel graag terug willen brengen op mijn site.

Avocado Wheat Germ Oil Mask for Shiny Hair

Advertenties

En dan nog iets: omdat er tegenwoordig zoveel tijd in het bloggen gaat zitten, mogen bedrijven tegenwoordig advertenties op mijn website plaatsen. Deze advertenties sluiten ofwel aan bij de content op mijn site, ofwel bij de doelgroep van mijn site. Zo zag je eerder deze maand bijvoorbeeld al een advertentie van Reebok voorbij komen. Voor deze advertenties word ik betaald. Het is niet veel hoor; ik zie het als een kleine vergoeding voor de tijd die ik in het schrijven van mijn artikelen schrijf. Alleen de hele grote bloggers (zoals Miss Lipgloss) kunnen echt leven van inkomsten via hun website.

Gratis artikelen

Zie het zo: op mijn site vind je artikelen die gratis voor jullie beschikbaar zijn, in ruil voor een beetje reclame. Die advertenties zie je overigens ook in magazines terug. Deze magazines ‘leven’ van hun advertenties. Het verschil is alleen dat je voor een magazine betaalt, terwijl je hier gratis artikelen kunt lezen.

Afgebakende locatie

Terugkomend op de advertenties die op mijn site worden geplaatst: veel bedrijven vinden het belangrijk dat je een duidelijk afgebakende doelgroep hebt. Deze bedrijven hebben namelijk vaak budget voor het land waarin zij actief zijn. Plaatsen zij een advertentie op mijn site, dan betalen zij, om het even simpel te houden, per 1.000 views (het aantal keer dat een pagina wordt geladen). Een bedrijf dat een marketingbudget enkel voor Nederland heeft, kan echter enkel voor jouw vieuws afkomstig uit Nederland willen betalen. En terecht, want wat heeft een bedrijf als de Zeeman er nu aan dat ze in Kentucky weten dat de katoenen zakdoeken daar nu in de aanbieding zijn?

Omdat mijn doelgroep wat betreft geografie nogal versnipperd is (ik heb bezoekers van over de hele wereld), merk ik dat het voor mij lastiger is om bedrijven aan te trekken en hen te laten adverteren op mijn website. Voor mij zou het daarom een overweging zijn om mij meer te richten op de Nederlandse markt en dus verder te gaan met bloggen in het Nederlands, in plaats van in het Nederlands èn Engels.

Wat is jouw advies?

Wat buiten kijf staat is dat ik het aller belangrijkst vind dat jullie als mijn lezers tevreden zijn over de keuze die ik zal maken. Die keuze hangt ook af van jouw mening! Naast dat ik graag transparant wil zijn over wat er nu gaande is op mijn website, kan ik daarom wel wat advies van jullie gebruiken! Daarom aan jou de vraag:

wat zou jij prettig vinden dat ik doe? Zou je het fijn vinden als ik standaard mijn blogs vertaal naar het Nederlands? Zou jij, als je mij was, verder gaan met enkel in het Nederlands bloggen en stoppen met in het Engels bloggen?

Voor mijn vaste Engels-sprekende terugkerende, vaste bezoekers zou ik het natuurlijk heel jammer vinden als ze ineens mijn blogs niet meer kunnen lezen. In de Engelstalige versie van dit bericht heb ik dan ook gevraagd of deze bezoekers zich hierover willen uitspreken.

Wat vind je er eigenlijk van dat ik en bloggers in het algemeen betaald worden voor het plaatsen van advertenties op hun site?

Dank je wel alvast voor je feedback; dit stel ik heel erg op prijs!

Dan nog even dit: vind je die reclame vervelend, dan kun je natuurlijk Adblock installeren, maar je helpt me ermee als je dat niet doet. Verder wordt  bij artikelen altijd vermeld wanneer het om een gesponsord artikel gaat (dan schrijf ik bijvoorbeeld dat ik het product heb gekregen van bedrijf X) en staat er bij een gesponsord bericht op social media altijd de tag #sp of #spon. Dit laatste heb ik toegevoegd aan mijn disclaimer.

xo-angela

Volg me ook op:

Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest

About Angela

Angela
Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting. 'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn. Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

4 reacties

 1. Ik snap dat het een lastige keuze is en heb het eigenlijk andersom: ik ben in het Nederlands begonnen, maar merk dat veel Engelstalige vrienden en familie graag zien dat ik ook in het Engels zou schrijven. Ik heb nu ook een Engelse site…. maar heb er nog niets op gezet. Het kost inderdaad zo al heel veel tijd en ik ben bang dat als ik nu in het Engels ga bloggen het ten koste zou gaan van de kwaliteit/ kwantiteit op het Nederlandse blog. Ik ga dan ook voorlopig maar door in het Nederlands.
  Voor jou zou ik adviseren: doe waar je je het meest comfortabel bij voelt. Het voordeel van in het Engels bloggen is dat iedereen het snapt, Nederlanders kunnen in principe ook Engels 😉
  Judith – myfoodblog.nl recently posted…Winactie Valentijn #2: Win een Emile Henry bakvormMy Profile

  • Angela Willemse

   Dank je wel voor je input Judith! Vooral dat laatste vind ik een belangrijk punt. Engels is immers de belangrijkste wereldtaal. Toch zijn de reacties van mijn lezers verdeeld en merk ik dat er behoefte is aan vertaalde artikelen. Het is lastig of ik nu een keuze moet maken, want het bloggen kost inderdaad nog aardig wat tijd en dat moet niet ten koste gaan van de kwaliteit.

   Jij maakt dus nog geen keuze om ook in het Engels te gaan bloggen? Hoe lang blog je al?

 2. lastig zeg.

  als ik puur naar mezelf kijk wat ik prettig vind, is dat je iig in het nederlands blogt. maar daar heb je weinig aan.

  ik weet dat het heel tijdrovend is om in 2 talen te bloggen. heb ik namelijk ook gedaan op mijn bedrijfsblog. maar ik vond het behalve tijdrovend ook nog eens erg saai om alles 2 keer te schrijven, dus ik ben overgestapt naar een persoonlijke blog (omdat ik t bloggen zelf wel heel erg leuk vond) en schrijf nu alleen in het nederlands. en in mijn statistieken zie ik dat ik ook best wat bezoekers vanuit t buitenland heb en die vertalen de pagina dan gewoon. dus misschien gaan jou bezoekers dat ook doen? je zal er ongetwijfeld wel wat verliezen, maar als je daar meer tijd voor terug krijgt om bijvoorbeeld weer filmpjes op te nemen trekt dat misschien wel weer nieuwe nederlandse bezoekers. maar daar kom je alleen achter door het te proberen.

  wat betreft reclame op een blog. ik vind het eigenlijk niet meer dan normaal. en erger me ook altijd ontzettend aan negatieve reacties onder een advertorial. ik heb zoiets van, ben blij dat iemand de moeite en tijd neemt om stukjes te schrijven helemaal gratis voor jou. dan vind ik het ontzettend onbeschoft om te gaan ‘zeuren’ dat die gene er iets voor terug vraagt en niet eens aan jou, maar aan een bedrijf. je hoeft er namelijk niet eens op te klikken. en al helemaal niet te lezen. zelf heb ik nog geen reclame op mijn blog omdat ik pas net begonnen ben en dus daar nog even mee wil wachten maar ik ben wel van plan om er na een tijdje wat reclame op te gaan zetten. en ik bedoel hier niet mee dat het stom is om het niet te doen. dat moet iedereen zelf weten. maar ik vind dat als iemand het wel doet, die niet met een scheef oog aangekeken hoeft te worden. want een blogger mag er van mij best iets voor terug krijgen, voor alle vrije tijd die diegene in een blog stopt.

  wow een iets langere reactie geworden dan de bedoeling was.

  ook wil ik nog even zeggen dat je een leuke en mooie site hebt. (voor mijn layout heb ik zelfs een beetje inspiratie gehaald uit de jouwe, de menubalk die uitschuift)

  X diana.

  • Angela Willemse

   Hi Diana! Dank je wel voor je uitgebreide comment en het lezen van mijn lange stuk! Dat waardeer ik heel erg.

   Goed om te horen dat het besluit om naar het NL te vertalen op prijs wordt gesteld. Er zijn tot nu toe echter ook Engels sprekenden die zich erover hebben uitgesproken het jammer te vinden als ik niet meer in het Engels zou gaan bloggen. Wat dat betreft ben ik dus nog niet ver opgeschoten 🙂

   Ik vind het ergens wel eng om ‘het gewoon te proberen’. Voor het zelfde geldt dat mijn blog toch minder gelezen zal worden. Lastig …

   Ik neem je mening in ieder geval mee en ga nog even door met wikken en wegen.

   Wat leuk ook dat je mijn blog mooi vindt! Daar besteed ik veel zorg aan, dus dan is dat fijn om te horen!

   Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge