Herinner je je nog deze e-mail van Joey die last had van angst om dik te worden en obsessief gezondheidsgedrag? In dit artikel kom ik terug op haar e-mail met bruikbare tips om haar gedrag te doorbreken. Daarnaast deel ik tips van lezers die zich herkenden in het verhaal van Joey.

(c) foto: Evelina Zacharlou/Flickr CC

Prestatiedrang

Wanneer je in een situatie als die van Joey terecht komt, dan is het fijn als je herkenning vindt bij anderen. Het doet je beseffen dat je niet de enige bent en dat het helemaal niets is om je voor te schamen. Sterker nog: eigenlijk komen deze angst en obsessie voort uit perfectionisme en een verlangen zo goed mogelijk te presteren.

Dat je die drive en motivatie bezit siert je; in dit geval zit het je echter behoorlijk in de weg.

Dat je die drive en motivatie bezit siert je. Het kan je goed van pas komen, bijvoorbeeld op je werk. Daarnaast ben je waarschijnlijk iemand die veel aandacht besteedt aan haar relaties en hier veel tijd in stopt. In dit geval zit het je echter behoorlijk in de weg. Je ervaart stress en onrust, hebt het gevoel tegen een stroom in te zwemmen en steeds weer terug afgevoerd te worden naar waar je vandaan kwam. Je realiseert je: dit gaat zo niet langer. Stoppen met het obsessieve gedrag gaat helaas niet 1-2-3 en die angst om dik te worden schakel je ook niet zomaar uit, ook al weet je dat die angst niet reëel is. In je koppie blijven die gedachtes aanwezig.

Cold turkey stoppen

Goed, leuke diagnose, maar hoe kom je er dan uit en hoe stop je ermee? Zelf heb ik vorig jaar een beetje met hetzelfde probleem gezeten. In het artikel ‘Hoe Train Je Je Vetpercentage Zo Laag Mogelijk?‘ vertelde ik hierover dat ik geobsedeerd was door mijn vetpercentage en waarom ik hier vanaf wilde komen. Daarnaast voelde ik een bijna constant aanwezige druk om te moeten sporten en vond ik het vervelend sportdaagjes over te slaan.

calipers used for body fat measurement

(c) Lewis Meyer/Flickr CC

Toen ik in datzelfde jaar besloot zwanger te willen worden, ben ik cold turkey gestopt met mijn vetpercentage monitoren en heb ik het aantal dagen dat ik sport gehalveerd. Die zwangerschap was voor mij een goede motivatie om mijn eigen gezondheidsgedrag eens goed onder de loep te nemen. Dat lukte doordat ik nu met afstand naar mijn gedrag kon kijken: niet door mijn eigen ogen, maar door die van mijn toekomstige kindje. Daar deed ik het voor. Tot op de dag van vandaag (ik ben nu 28 weken zwanger) heb ik het obsessieve gedrag los kunnen laten en is de druk om te sporten verdwenen.

Uit het dal komen

Het is duidelijk dat er voor mij een noodzaak was om mijn gezondheidsgedrag aan te passen. Maar hoe laat je je obsessieve gedrag nu los als er geen lichamelijke noodzaak als een zwangerschap is? Hoe stop je de irreële gedachten dat je dik wordt als je je gezondheidsgedrag modereert?

De belangrijkste tips die ik je hiervoor wil geven lees je op de volgende pagina. Daarnaast heb ik op de volgende pagina een aantal tips van betrokken lezers opgenomen.

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: