Herinner je je nog de e-mail van Joey die last had van angst om dik te worden en obsessief gezondheidsgedrag? In dit artikel kom ik terug op haar e-mail met bruikbare tips om haar gedrag te doorbreken. Daarnaast deel ik tips van lezers die zich herkenden in het verhaal van Joey.
Lees hier deel 1 van dit artikel.
Kom je ècht aan als je minder gaat sporten, of zijn dit alleen je gedachten?
- Wees realistisch
Kom je ècht aan als je minder gaat sporten, of zijn dit alleen je gedachten? Heb je weleens geprobeerd om minder te sporten? Wees je ervan bewust dat vrouwen flink kunnen schommelen met hun gewicht. Dit heeft vooral met hun vochtbalans te maken die onder invloed van hormonen kan variëren. Bij een onveranderd eet- en beweegpatroon kun je hierdoor zo 5 kilo rond je normale gewicht schommelen. Neem een beetje gas terug, wees flexibeler met eten en met sporten. Ga standaard een dagje minder naar de sportschool en durf af te bouwen naar halvering van je sportdaagjes (zeker als dit er veel zijn). Heb je last van eetbuien, dan is de kans groot dat die ook nog eens verdwijnen.
- Stress niet
Aansluitend bij punt 1: schiet hierom dus niet in de stress. Je bent waarschijnlijk geen vet, maar vocht aangekomen. Dit kan vooral tijdens de menstruatie voorkomen. Na de menstruatie ben je vaak weer lichter, omdat je dan niet meer zoveel vocht vasthoudt. In de stress schieten en rigide bezig zijn met je eet- en beweegpatroon zijn sowieso niet goed voor je lijf: het hormoon cortisol komt vrij, waardoor je jùist meer vet kunt gaan opslaan.
- Neem rust
Stress (bijvoorbeeld vanwege je gewicht, eet- en beweegpatroon) zorgt voor afgifte van cortisol, maar sport kan hier ook voor zorgen. Dit gebeurt wanneer je niet genoeg rust inbouwt tussen je trainingen. Er komt op die manier teveel stress op je lichaam te staan. Je kunt dit bijvoorbeeld merken als je niet goed meer slaapt. Teveel sporten kan zodoende jùist voor vetopslag zorgen.
Sta jij 2x per dag op de weegschaal? Wat voor invloed heeft dit op je?
- Gooi de weegschaal weg
Sta jij 2x per dag op de weegschaal? Wat voor invloed heeft dit op je? Sta jij jezelf iets extra’s toe als je bent afgevallen en ben je strenger voor jezelf als je bent aangekomen? Zo houd je het jojoën en het steeds maar weer ‘repareren’ van hetgeen je bent aangekomen in stand. Loslaten dus.
Van een keertje een pizza, ijsje, taartje of [ vul maar in ] zul jij heus niet aankomen.
- Sta jezelf wat extra’s toe
Nee hoor, van een keertje een pizza, ijsje, taartje of [ vul maar in ] zul jij heus niet aankomen. Hier bereken je hoeveel je extra moet eten om 1 kg in gewicht aan te komen. Dat is best veel hè? Zo snel gaat dat dus niet.
- Weg met MyFitnessPal
Ten eerste omdat het calculatortje toch niet accuraat is. Ten tweede omdat het jouw obsessieve gedrag in stand houdt als je nadat je s’ avonds in bed je berekening hebt gemaakt je bed weer uit gaat om die laatste 157 kcal nog even weg te eten.
- Schakel hulp in
En psycholoog inderdaad. Dat klinkt heftiger dan het is, maar eigenlijk stelt het niet veel voor en is het zeker niet iets om je voor te schamen. Als er iets is met je auto, breng je hem naar de garage voor een opknapbeurt. Zo kun je dat ook doen in deze situatie, maar dan ga je langs bij de psycholoog. Deze helpt je te reflecteren op je eigen gedrag. Dat kan heel verhelderend zijn. Daarnaast is het misschien ook eigenlijk best wel lekker om je hersenspinsels bij zo’n man of vrouw op tafel te gooien en te kijken wat diegene ermee kan. Het beheren van die spinsels hoef je immers echt niet alleen te doen! Je huisarts kan je informeren over de best bij jou passende psycholoog, maar je mag mij ook altijd mailen (voor tips, vragen of support).
Lezerstips
Tot slot nog een aantal reacties van lezers die zich herkenden in het verhaal van Joey en bruikbare tips gaven:
Anouk (eigenaar van Groentje Gezond en ervaringsdeskundige): “Mijn tip voor de briefschrijfster zou denk ik zijn om er met een professional over te praten. Als ze er zo onder lijdt en een nare relatie met sport & voeding ontwikkelt, dan lijkt dat me enigszins verstandig.”
Anne: “Overtraining en het restricting zijn uitputtend, dus geen wonder dat dit geen duurzame lifestye is; haar lichaam zal schreeuwen om eten en rust. Die dalen zijn gewoon een natuurlijk gevolg van een fysieke burnout, die natuurlijk ook mentaal en emotioneel verschrikkelijk aanvoelt.”
Tilleke Meppelink (medewerker PsyQ Eetstoornissen en ervaringsdeskundige): “Zoek op tijd hulp. Het duurt gemiddeld 5 tot 7 jaar voordat mensen hulp zoeken omdat ze vinden dat ze het alleen moeten oplossen. Dat is vaak zonder gespecialiseerde hulp niet te doen.”
Met Joey heb ik uiteraard ook persoonlijk contact gezocht voor feedback. We zullen regelmatig contact houden. Hopelijk kan ik jullie over een half jaar informeren over een flinke vooruitgang!
Heb jij nog aanvullende tips voor Joey?
(c) foto: Evelina Zacharlou/Flickr CC
Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest | Nieuwsbrief