Een paar centimeter van je taille af, een kledingmaat kleiner en slankere bovenbenen; allemaal door middel van een kostbaar stukje plastic, ofwel de bodywrap. Werkt dat nou echt, of is het geldklopperij?
[dropcap]Ze[/dropcap] vliegen me werkelijk om de oren: aanbiedingen om door middel van een bodywrap plaatselijk af te slanken, centimeters te verliezen en zelfs in kledingmaat af te vallen. Een bodywrap is een stuk plastic dat al dan niet in combinatie met één of ander magisch cremetje om het gebied wordt gewikkeld waar de persoon in kwestie wenst af te vallen.
Wegsmeltend vet
Dat klint te goed om waar te zijn, toch? En dat is het ook. Er is namelijk geen wetenschappelijke bewijs dat bodywraps helpen af te vallen door vet te verminderen. Vet smelt nu eenmaal niet weg, ook niet onder invloed van een bodywrap. De enige manier om vet te verminderen is door een negatieve energiebalans te creëren door middel van een uitgebalanceerd dieet en beweegprogramma.
Positieve ervaringen met bodywraps
Maar hoe kan het dan dat er toch vrouwen zijn met positieve ervaringen naar aanleiding van het gebruik van bodywraps? Daarvoor zijn verschillende oorzaken te vinden:
– psychologie van prijsstelling
De prijs van een bodywrapbehandeling is vrijwel altijd hoog. Wanneer je veel betaalt voor een behandeling, ben je eerder geneigd om (bewust of onbewust) positief te spreken over een behandeling, ook al leverde de behandeling in werkelijkheid helemaal niet zo’n duidelijk resultaat op.
– vocht, geen vet
Meet de omvang van je bovenarm op, slaap een nachtje met huishoudfolie lichtjes om je bovenarm gewikkeld en meet de volgende ochtend direct na het verwijderen de omvang weer op. Geheid zul je minder centimeters meten. Dit komt echter niet doordat je vet bent verloren, maar vocht. Wanneer je vochtbalans zich weer herstelt en dus aanvult, ‘zwelt’ je arm weer op tot de normale omvang. Zodoende werken bodywraps wel, maar enkel zeer tijdelijk en gaat het hier absoluut niet om vetverlies. In afslankcentra en sportscholen die de wraps aanbieden wordt daarnaast een extra warmteband om de folie gewikkeld en dient de cliënt een half uur stevig te wandelen op een loopband. Deze zaken zorgen voor extra zweten, waardoor er onder de folie meer vocht wordt verloren. De vochtbalans herstelt zich echter, waardoor de centimeters er zo weer aan zitten.
Leestip >> tips tegen vocht vasthouden door PMS

(c): Simon A. Eugster
– inaccurate meting
Er gaan geluiden dat bedrijven die bodywrapbehandelingen aanbieden, de voormeting saboteren door net even een vinger achter het meetlint te houden. Het resultaat hiervan is dat de nameting altijd minder centimeters zal aangeven.
– meer beweging
Bodywrapbehandelingen worden, zoals ik al aangaf, in de meeste gevallen gegeven in combinatie met een beweegmethode. Dit betekent dat je met een wrap om een half uur stevig wandelt op een loopband. Grote kans dat dit betekent dat je nu ineens meer beweegt dan je normaal doet, wat ervoor kan zorgen dat je afvalt. Zodoende kun je aan het einde van een kuur minder centimeters meten op de plek die je behandelt, maar is dit effect eerder te wijten aan meer beweging en daardoor calorietekort, dan aan de wrap.
Conclusie
Bodywraps werken, maar enkel tijdelijk. Daarnaast zorgen ze enkel voor vochtverlies en niet voor vetverlies. Dit vochtverlies herstelt zich zodra met de kuur wordt gestopt en de vochtbalans zich herstelt.
Plaatselijk vet verbranden bestaat niet. Wel kun je lichaamsdelen optisch slanker laten lijken door trainingsmethodes toe te passen die zich op het ‘beeldhouwen’ van de spieren richten. Denk aan pilates, deze balletworkout en krachttraining.
De enige manier om vet te verminderen is door structureel een gebalanceerd dieet te volgen en voldoende lichaamsbeweging in te bouwen.
Q: Wat vind jij? Ben jij het eens met mijn visie op bodywraps gebruiken om plaatselijk af te vallen? Heb jij deze methode weleens geprobeerd?
Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest | Abonneer
(c) 1e foto: Petr Kratochvil