Ontgiften; is het nuttig of niet? Ik had er een gesprek over met een vriendin. Ze wil een detoxkuur voor interne reiniging, een betere huid en gewichtsverlies doen. Ik gaf haar mijn eerlijke mening over wat ik vind van detoxkuurtjes.

“Ans, ik ga een detox doen.”

“Met van die sappies?”

“Met van die sappies.”

“Want?”

“Even een voorjaarsschoonmaak houden, Ans. Alle troep d’r uit. Schijnt goed te zijn.”

“Voor?”

“Nou komop Ans, om je lichaam te reinigen natuurlijk.”

“Hoezo natuurlijk? Denk jij dat je lichaam dat niet zelf kan? Of ben je soms zwaar verslaafd onder de alcohol zonder dat ik het weet. Laat me eens ruiken!”

“Nou, doe niet zo gek.”

“Maar serieus. Je werkt niet met chemicaliën ofzo en hebt geen gif gedronken, toch?”

… stilte …

“Je valt er trouwens ook van af, maar dat zie ik alleen maar als leuke bijkomstigheid. “

“Je bent gek.”

“En m’n huid knapt er van op.”

“Wie zegt dat?”

“Ja, dat las ik ergens op Facebook in zo’n gezondheidsgroep. Zo’n vrouw had het ook gedaan en was heel erg afgevallen. Goeie huid gekregen ook.”

“Oké. Maar schat, jouw lever kan zelf jouw lichaam heel goed reinigen hoor. Denk jij van niet dan?”

“Ja, kijk hier, die puisten!”

“Maar hoe weet je nou of dat verband houdt met je lever?”

“Nou, dat lees ik steeds!”

“Ja, ze zeggen wel meer. Maar er is niets wetenschappelijk bewezen dat detoxen zou werken.”

“Maar haar huid werd wel beter!”

“Ze ging vast meer water drinken. Dat is een hele goedkope detoxer.”

“Maar dat afvallen dan?“

“Logisch als je minder eet. En je verliest natuurlijk veel vocht als je geen koolhydraten mag.”

“Nou, dan werkt het toch?”

“Jazeker, maar tijdelijk! Ga jij na een weekje detoxen maar weer eens normaal eten en je zwelt weer op als een ballonnetje.”

“Hmm … maar jij hebt toch zelf ook weleens gedetoxt?”

“Klopt, maar ik zou het niet weer doen. Ik sta er nu sceptisch tegenover.”

“Is het echt totaal zinloos dan?”

“Nee hoor. Het kan voor sommigen een duwtje in de juiste richting naar een gezond, bewust eetpatroon zijn. Om een ongezond eetpatroon te doorbreken bijvoorbeeld. Maar dan is het niet de detoxkuur zelf die helpt, maar het doorbreken van een patroon. En heb je weleens gehoord van het placebo-effect? Ik kan me best voorstellen dat je je door een detoxkuur ineens stukken gezonder gaat voelen als jou steeds wordt verteld dat je er gezonder door voelt. Grote kans ook dat je na zo’n kuur een gezonde levensstijl voortzet en dan heeft zo’n kuur een mooi doel gediend.”

“Ik weet het niet … klinkt heel logisch allemaal, maar ik zou het toch nog willen proberen. Baadt het niet, dan … “

“Nou, kijk wel uit hè … doe zo’n kuur niet te lang, ga niet voor een extreme (zwaar calorie-/koolhydraatbeperkende) kuur, drink veel water en doe rustig aan. Er zijn namelijk zeker wel risico’s aan verbonden. Je lichaam kan in ketose raken en verzuren, wat weer risicovol is voor je hart en nieren.”

“Jee, wist ik niet! Wat raad je me dan aan?”

“Kijk even dit filmpje. Daarin geef ik een aantal hele simpele tips voor een gezondere levensstijl. Verder zou ik me niet richten op detoxen, dus ‘oplappen’, maar op preventie, dus zorgen voor je lijf. Denk niet te moeilijk en doe niet te gek. Zorg er in ieder geval voor dat je basisvoeding zoveel mogelijk uit verse voedingsmiddelen laten bestaat. Dus zoveel mogelijk zonder pakjes koken en snacken. Hier vind je allerlei gezonde snacks. Verder kun je nog koffie en vooral alcohol beperken, voldoende water drinken, regelmatig sporten en voldoende slapen. Je mag trouwens best af en toe snoepen en van Nutella ga je niet dood.”

“Lekker nuchter! Dus detoxen alleen als het nodig is een patroon te doorbreken en voorzichtig aan doen, maar liever gewoon sporten, slapen, gezond eten, water drinken en alcohol beperken?”

“Helemaal goed!”

 

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest | Nieuwsbrief

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: