Voormalige fitgirl: "het ging eigenlijk niet zo goed"

#Fitgirl: het ging eigenlijk niet zo goed + ik ga breder bloggen

Ik schrik van mezelf als ik dit artikel teruglees. Maar ik ben weer terug, nu als èchte #fitgirl; ik voel me vrij!

Eigenlijk had ik heel erg weerstand tegen het schrijven van dit artikel en dacht ik erover om mijn blog maar stilzwijgend dood te laten bloeden. Het was je misschien wel opgevallen dat het al een tijdje erg stil was hier. Ik heb echter zoveel plezier beleefd aan mijn blog en al lange tijd jeuken mijn vingers om het bloggen weer op te pakken. Waarom doe ik dat dan niet gewoon? Omdat dat volgens mij niet zo simpel ligt. Ik leg je graag uit waarom.

Geen zin of tijd om een lang artikel te lezen? Great Body & Skin gaat verder, het zij op iets andere wijze (zoals je in de header al kunt zien!). Scroll naar het einde van dit artikel als je wilt weten hoe.

Waarom ik deze blog begon

4 jaar geleden begon ik deze blog naar aanleiding van collegamodellen die veel hadden aan mijn kennis, adviezen en steun op het gebied van sport, voeding en huidverzorging. Doordat ik toen al 15 jaar modellenwerk deed, kende ik de eisen die de mode-industrie stelt aan het lichaam van modellen, gezond leven en tegelijkertijd voldoen aan de gestelde eisen, de druk en natuurlijk ook onzekerheden die daarbij komen kijken. Deze modellen en mijn eigen ervaringen met modellenwerk en gezondheid hebben mij geïnspireerd en gemotiveerd om mijn kennis en ervaringen publiekelijk te delen door deze blog te beginnen en te bloggen over gezonde voeding, fitness en huidverzorging.

Bezoekers en ik evolueren

Gaandeweg merkte ik dat niet alleen modellen, maar ook niet modellen de weg naar mijn blog vonden. Ik vond het leuk om ook hen meer te betrekken bij mijn blog en over bredere onderwerpen te schrijven. Immers, zelf ben ik natuurlijk ook meer dan alleen ‘maar’ (excuse mijn woordkeuze) een model en heb ik veel meer interesses dan alleen voeding en gezondheid. Zo trek ik er regelmatig op uit om te fotograferen en filmen, hou ik van film- en fotobewerking, hou ik van kleding en make-uppen (heerlijk toch?!), interieur en met name planten (nerd alert!), edgy sieraden, ben ik veel met online marketing bezig en en en en … is mijn dreumesje natuurlijk ook een HEULE grote hobby. En tja, aangezien mijn inspiratie voor health niet onuitputtelijk is, zou ik ‘mijn andere kant’ ook heel graag op mijn blog willen delen met jullie.

Ik weet dondersgoed dat júist modellen hiermee kunnen worstelen

Fuck it: dit ben ik!

En dan is er nog een reden waarom ik ‘breder’ ga bloggen. Hierover ga ik je nu eindelijk openheid van zaken geven. Dat ben ik aan jou, lezer van een health blog, verplicht. Ik had het al veel eerder willen vertellen, maar het is nu eenmaal niet iets waar ik mee te koop loop, want een model dat het hier moeilijk mee heeft, dat is wel heel knullig. Stom natuurlijk, want ik weet dondersgoed dat júist modellen hiermee kunnen worstelen. Dan kunnen we toch juist steun vinden bij elkaar? Die gedachte sterkt mij en daarom denk ik nu: ’fuck it: dit ben ik!’ Die ‘ik’ is iemand die zich ergens in kan vastbijten, een doorzetter is en een doel voor ogen heeft. En daar ging het mis.

Ik moest tot op de 50kcal aan toe precies aan mijn caloriebehoefte voor die dag komen

Eetbuien en reparerende vastendagen

10 jaar geleden begon ik mij vanwege modellenwerk (ik ging voor ene paar maandjes naar Milaan) te focussen op mijn lichaam door middel van voeding en sport. Dat ging heel goed: ik was strak, dun, at gezond en dat werd opgemerkt. Ik startte mijn blog. So far so good, maar de focus op mijn lichaam, voeding en sport werd steeds sterker. Zo sterk dat ik er niet meer los van kon komen en er stress aan ondervond. Ik ging steeds meer en harder trainen om de eetbuien waar ik inmiddels last van had gekregen te ‘repareren’ en wisselde die eetbuien af met (nagenoeg) vastendagen.

Calorieboekjes en een afin caloriën gepaste snack, met zwarte koffie.
Calorieboekjes en een in calorieën gepaste snack, met zwarte koffie.

 

DUN was het enige dat door mijn hoofd spookte en had als motto: “no pain, no gain.”

Ik werd erg onrustig als ik niet kon trainen wanneer dat volgens mij had gemoeten, wilde degene zijn die bepaalde waar we gingen eten als we met een groepje uit eten gingen, werd boos als we ineens niet meer uit eten gingen als ik dit voor die dag wel had ingecalculeerd, baalde als het uiteten gaan niet perfect was door bijvoorbeeld de ambiance of een maaltijd die niet perfect lekker (en dus de moeite waard) was, woog mijn eten af, wist hoeveel calorieën er in voedingsmiddelen zitten, hield eerst schriftjes met wat ik at en de geconsumeerde en verbruikte calorieën en later apps bij, moest tot op de 50kcal aan toe precies aan mijn caloriebehoefte voor die dag komen en sliep slecht doordat ik ’s nachts vooral dacht aan wat ik (teveel) had gegeten. Vaak zeiden mensen me dat ze ‘echt respect’ hadden voor mijn levensstijl. “Je moest eens weten”, dacht ik dan.

Even tussendoor: wow, goed dat ik het even voor mezelf opschrijf. Als ik het zo teruglees was ik ècht verschrikkelijk bezig; op dat punt wil ik nooit meer zijn!

DUN was het enige dat door mijn hoofd spookte en had als motto: “no pain, no gain.”  Het ging nog verder met de ‘technieken’ – waarvan sommige godzijdank mislukten en daardoor niet werden voortgezet-, waarover ik liever niet uitwijd omdat ik geen slechte tips wil geven. Inmiddels liepen mijn blog en social media goed. Je weet wel: waar je laat zien hoe healthy je eet en wat een toplijf je hebt. Nog meer druk dus. Zucht … Teni van Fitbeauty verscheen hierover onlangs met een item bij Jinek; haar verhaal verwoordde eigenlijk precies waar ik doorheen ben gegaan en was het laatste zetje dat ik nodig had om dit artikel nu eens online te zetten.

Professionele hulp

Enfin … en toen kwam de dag dat we besloten voor een kind te gaan (nee, dit kwam heus niet uit de lucht vallen, maar je weet hoe dat gaat dat je wacht op de juiste tijd en ineens beiden zoiets hebt van: JA! Bij ons had dat onder andere te maken met een vast contract). Wilde ik dat mijn kind mij zo zou zien? Dat wat ik wel en niet at en bewoog zoveel tijd in beslag nam en mij zoveel stress bezorgde? Wat zou ik voor een voorbeeld zijn? Nee! Ik besloot resoluut dat het roer om moest.

Volgens mij begon dit met niet meer toegeven aan eetbuien. Ondanks dat mijn partner (ik zal hem M. noemen) en ik onwijs goed bezig waren om mij te ‘bevrijden’ noem ik het altijd maar (wat dit betreft heb ik echt een topvent) en ik daardoor al grote stappen had kunnen nemen waar ik trots op was, was dit makkelijker gezegd dan gedaan. Het lukte me niet om die strop, die weliswaar al wat losser was gaan zitten, er volledig af te krijgen. Voor mijn toekomstige kind heb ik daarom de telefoon opgepakt en professionele hulp ingeschakeld. Je leest het goed: voor mijn toekomstige kind. Nog niet voor mezelf: ik vond het niet erg om ver te gaan, was hard voor mezelf, hoewel ik wel van de stress af wilde.

Zwanger nam ik afscheid

Deze professional hielp mij de vinger op de zere plek te leggen en mij te laten reflecteren op mijn eigen gedrag. Eigenlijk net zoals M. en ik al tijden samen deden. Tijdens deze sessies kwam ik erachter dat ik eigenlijk zelf dondersgoed wist waar de zere plek zich bevond. Daardoor vlogen we door ‘de stof’ heen en heb ik na een half jaar, toen ik reeds 3 maanden zwanger was, afscheid kunnen nemen van de professional. Mijn doel was bereikt.

Pizza omdat we even minder tijd hebben? Lekker! Maar dan geen 1 liter Ben & Jerry’s erna omdat ik ‘het toch al verpest heb’.

Nu, bijna 2 jaar later, gaat het nog steeds erg goed en kan ik zonder moeite ‘blindelings’ eten en vind ik het helemaal niet vervelend als ik een keer niet kan sporten. Pizza omdat we even minder tijd hebben? Lekker! Maar dan geen 1 liter Ben & Jerry’s erna  omdat ik ‘het toch al verpest heb’. Pitabroodjes met shoarma omdat die in de aanbieding zijn? Waarom niet?! Ik weet echter dat ik moet blijven waken om niet meer in oud gedrag te vervallen. Het is net een alcoholverslaving: als ex-alcoholist moet je gewoon geen druppel meer drinken. Ik moet vooral zo normaal mogelijk blijven doen.

Dit is èchte gezondheid

Je snapt dat ik weinig meer op het gebied van gezondheid op mijn blog deelde de afgelopen 2 jaar, omdat ik hier geen inspiratie meer voor had. Eigenlijk ben ik hier heel blij mee, omdat dit voor mìj èchte gezondheid reflecteert. Daarom ook in mijn bio ‘former #fitgirl’; ik ben vrij! Nu ik erover nadenk: nu ben ik pas ècht een #fitgirl!

De manier waarop ik mij de afgelopen 2 jaar dan ook met gezondheid bezig hield beperkte zich vrijwel tot mijn multivitaminepillen nemen, proberen wat vaker fruit te eten, (bijna) elke dag groenten eten, wat meer water drinken, niet teveel snoepen, elke dag even een wandelingetje maken en proberen aan voldoende nachtrust te komen (gaat lekker met een baby ;). Eigenlijk doodnormaal, als je het mij vraagt. Niets bijzonders, niets extreems, helemaal Voedingscentrum en daar ben ik heel blij om.

Ik weeg mezelf (bijna) nooit meer (ik heb hem zelf resoluut de deur uit gedaan) en zou niet eens meer weten hoeveel calorieën er in een cashewnoot zitten. Het meetlint heb ik een tijdje afgezworen, maar daar ontkom ik met mijn werk als model natuurlijk niet aan. Tot nu toe kan ik aardig met het lint omgaan, maar dit komt misschien doordat mijn centimeters bij normale lichaamsbeweging (ik sport pas weer sinds enkele weken 1-2x per week) en normale voeding (‘gewoon’ gezond, voldoende en ja, ook met lekker snoepen!) stabiel zijn en ik slanker ben dan vóór mijn zwangerschap. Ja, mag dat even vetgedrukt? Wist ik dat een paar jaar geleden maar, dan had ‘het’ misschien nooit zo ver hoeven komen.

Hoe gaat Great Body & Skin verder?

Nu vraag je je misschien af: hoe gaat het nu verder met deze blog? Welnu: ik ga lekker verder, waarbij de grootste verandering zal zijn dat de focus niet meer op health ligt. Er zal vast nog wel iets van sport en voeding voorbij komen, maar als we het over voeding hebben, dan kun je eerder simpele, snelle, voedzame en budgetvriendelijke aardappelstamppot verwachten dan een quinoa-salad-met-nog-meer-van-die-onmogelijke-ingrediënten-die-een-fortuin-per-stuk-kosten-en-je-alleen-maar-in-bulk-kunt-kopen-en-daarna-nooit-meer-gebruikt. Lekker praktisch, want zo ben ik 😉

Verder zal ik bloggen over alles wat ik leuk, interessant, mooi of om een andere reden shareble vind. Denk aan interieur (planten!), make-updingen (ik blijf toch een meisje, hè?), baby stuff (grootste hobby momenteel – guilty as hell!), mode, sportkleding (verslaving), tips voor reizen en uitjes en mijn ervaringen met modellenwerk. Een lifestyleblog voor meisjes van 30 (en nog iets) dus!

Voorop staat dat mijn blog een leuke, positieve plaats is met uiteraard hier en daar plek voor een wat serieuzere toon. Tot slot laat ik het Engels voor wat het is; het vertalen van de artikelen is namelijk een tijdrovende klus en dat is met zo’n lekker kotertje niet meer reeël en vooral niet wenselijk 😉

Zit ik alleen nog met de titel van mijn blog … Great Body & Skin slaat natuurlijk op gezondheid, maar zal niet meer de focus op mijn blog zijn. Suggesties voor wat ik hiermee aan moet, anyone?

Ik hoor graag van je

Dank je wel voor het lezen van mijn (dit keer wat langere) verhaal. Ik schreef het om je te laten weten waarom het hier een tijdje wat stiller is geweest, te laten weten dat ik op iets andere wijze verder ga, maar vooral om openheid over zaken te geven en de gevaren van de fitchick/clean eating/healthtrend die nu gaande is. Ik schaam mij niet en vind dat niemand dat zou moeten doen. Ieder huisje heeft zijn kruisje, toch?

Ik zal vast nog iets zijn vergeten te vertellen of misschien ben ik soms nog wat vaag. Vraag dan ook gerust in de reacties hieronder door! Ik lees ook graag je reactie op dit artikel (wees lief, want ik vind het best spannend mezelf zo bloot te geven!) of je eigen ervaringen met dit onderwerp. Oh ja: natuurlijk hoop ik dat je terug komt en me blijft/gaat volgen!

Liefs,

Angela

 

Volg me op Instagram | FacebookBlogLovin‘ | Pinterest | Abonneer

Featured foto: Nikol Bartzoka

About Angela

Angela
Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting. 'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn. Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

33 reacties

 1. Great body en mind klinkt super!

 2. Goed je weer terug te zien in blogland. Moedig je zo bloot te stellen, maar juist dat is wat wij vrouwen (zeker de generatie 30-en een beetje) zo hard nodig hebben om te zien bij anderen. Herkenbare worsteling en inspirerend te lezen hoe je luistert naar jezelf en een nieuwe weg inslaat. Zo blijf je authentiek. En dit is toch ook precies hoe het leven in elkaar steekt: wegen volgen en hier en daar even afslaan. Succes, ik blijf je met plezier volgen!

 3. Hoi Angela,

  We zijn oude bekenden van elkaar natuurlijk. Grappig da jou ‘zoektocht’ op hetzelfde uit komt als het mijne. Maar dan vanwege de ‘omgekeerde’ wereld hoe ik er uit zie. Laatst probeerde ik ‘af te vallen’ veel groente en superfoods enzenz. Ik at veel minder calorieën en probeerde vlees te mijden. Geloof het of niet ik was net een ballon geworden. Ooit ben ik al eerder een veel gezonder gewicht gaan aannemen door simpelweg te eten. Gewoon net als iedereen anders en inderdaad ik had een voor mij acceptabele kleding maat 38. Daarna weer gaan focussen op gewicht. Want ik was toch nog steeds ‘te dik’ en maat 42 was het gevolg.

  Gek is dat.
  Toen ik weer heel normaal heerlijk aardappeltjes en alles wat afgeraden word ging eten werd mijn lichaam weer tevreden.

  Mooi en fijn te lezen dat dat bij meerderen dus zo werkt en het een stuk minder ‘gek’ blijkt dan ik dacht.

  • Angela

   Hi Noortje! Ja stom hè, hoe dat werkt? Houden we onszelf misschien een beetje voor de gek? Daarom zeg ik: lekker chillen met die billen en alles komt goed! Fijn te horen dat het goed met je gaat! We zijn al een behoorlijk stuk verder sinds het kampeeravontuur in onze achtertuin, haha!
   Angela recently posted…Hoe Ik Modellenwerk Combineerde Met StudieMy Profile

 4. Herkenbaar :-). Ik schreef er ook eentje over mijn ervaringen met een moeilijke relatie met eten: https://fitmetlien.com/2017/02/03/eetbuiten-en-jezelf-niets-gunnen/

 5. Mooi geschreven Angela! Kwetsbaar en echt. Voor mij ook heel herkenbaar. Ik noem het altijd maar modellenanorexia. Mooi te zien dat je dat nu onder” çontrole hebt of juist los kan laten. Goed bezig mooie mama! Lfs

 6. Wat een dapper verhaal. Veel respect voor jou en ik hoop dat je met jouw nieuwe ik veel jonge meiden inspireert. En qua naam kun je bijv healthybodyskin doen of gewoon greatbodyskin houden maar met de ander achterliggende gedachte. Kan ook prima.
  Lori (Mama’s Jungle) recently posted…Huh, watte? Ik ben een beetje moe(der)My Profile

 7. Wat een mooie en openhartige blog! Echt respect.

  Succes met het vernieuwde bloggen.

 8. Ik ‘moet’ elke dag op de weegschaal staan, dat is een soort van tik geworden….
  Krystle recently posted…Het strafkrukjeMy Profile

 9. RESPECT! Heel knap dat je zo open en kwetsbaar durft te zijn!

 10. Dank je voor je advies! De naam is soort van hetzelfde gebleven. Ik laat verhuizen in ieder geval maar even achterwege.
  Angela | Great Body & Mind recently posted…#Fitgirl: het ging eigenlijk niet zo goed + ik ga breder bloggenMy Profile

 11. Jeetje.. en dan te bedenken dat er achter heel veel van die mooie instagram buikjes zo gelijksoortig verhaal achter zit. Ik ben nu 42 jaar en mijn vak is personal trainer. Hoe vaak ik denk over de IG meisjes van 20 jaar ‘waarom staan jullie niet gewoon met je handjes in de lucht ergens te dansen en niet na te denken over de gevolgen’. Ik promoot het gezonde leven enorm maar daar hoort ontspanning en genieten van eten ook bij. En ik ben het bewijs samen met mijn klanten dat dat ook prima kan. Ik geniet in het weekend ook van heerlijkheden en een goed glas wijn. Niemand denk op zijn 70ste had ik maar harder gewerkt voor die six pack.. Ik wens je heel veel succes met je nieuwe richting van je blog en blijf je weer met veel plezier volgen!

  • Dank je Willeke! Leuk dat je me blijft volgen! Het blijft lastig hoor, want het is natuurlijk ook gek dat iemand met een dikke buik zichzelf wel in bikini op Instagram zou mogen zetten en iemand met een sixpack niet. Dat klopt niet. En tot waar heeft degene die iets post verantwoordelijkheid? Hier is geen gemakkelijk antwoord op.

 12. Wat dapper dat je dit deelt.
  En fijn dat je je balans hebt gevonden.
  Geniet van het leven!

 13. Ik ben blij dat je er weer bent! En dat je ook uitgevonden hebt wie je zelf echt bent. Ik ben benieuwd naar de artikelen die nog komen gaan!

  Liefs Hanneke

 14. Fijn dat je bevrijdt bent en beter in je vel zit! Hoop dat je verhaal veel dames inspireert om wat milder te zijn voor zichzelf. Misschien is met ‘mind’ in de naam? Great body and mind oid.
  Hoe je blog ook gaat heten. Ik blijf je volgen!

 15. Wow, wat een goed stuk en wat een wijs besluit! Ik kende je blog niet, ik kwam erop door de link die je op Facebook in een groep had gezet. Ik denk dat je er heel goed aan doet, zowel voor jezelf als voor je toekomstige kindje om op je nieuwe manier het leven in te gaan. Veel succes!
  Sjoukje – meergeldminderstress recently posted…Hoe gaat het Meer geld, minder stress? Wat zijn de plannen?My Profile

 16. Saskia Verhage

  Wat een mooie blog! En wat dapper. Bewondering voor wat je hebt meegemaakt. En ook heel herkenbaar voor mij. Ik weer wat het is en het is zo moeilijk om eruit te komen, en ook zo leerzaam over jezelf. Heel veel succes met het schrijven, en ik lees ze graag.
  Liefs

 17. Ik vind je een supergoede bloggervan (en een tof persoon) dus ik had je al een tijdje gemist. Wat heftig om te lezen dat het niet zo goed ging maar wat ben je er krachtig uitgekomen! Als niet-model vond ik vooral je persoonlijke verhalen, waaronder je zwangerschap leuk om te volgen. Ook weetjes en hoe het er nou aan toegaat in de modewereld. Oja en je lekkere recepten want die zien er geweldig uit.
  Dat je nu de draad weer op wil pakken en lekker gaat schrijven over waar jij je interesseert kan ik alleen maar toejuichen en ik ga zeker lezen.

  Wat betreft het healthbloggen, want zo begon ik persoonlijk… Ik heb me een tijd continue schuldig gevoeld dat ik niet altijd gezonde periodes heb, hoe kan ik dan een voorbeeld zijn? Langzaamis mijn blog meer geëvolueerd naar een gezonde mindset website waarin ik de aankomende tijd meer deel over issues met overspannen zijn en juist thema’s aankaarten als het niet zo goed gaat. Ik weet nog niet of mensen dit fijn en herkenbaar vinden of juist niet leuk. Zulke dingen zijn super spannend…

  Ik kijk in ieder geval uit naar je nieuwe blogs, de naam zou ik gewoon houden. Great body en skin is juist wat je nu aankaart, goed in je vel zitten door goed voor jezelf te zorgen en dingen te doen en delen die je leuk vindt.
  Anouk recently posted…Zes lekkere en gezonde ovenschotelsMy Profile

 18. Van mij mag je naam gewoon blijven hoor. Great body kan voor mij ook als in geweldig zijn! Een ruimere betekenis. Daarbij houd ik niet van hokjesblogs, dus gewoon schrijven wat je leuk vindt.
  En top dat je van de obsessie af bent!
  Marijke recently posted…Een nieuwe schooltasMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge