(EN) Do you have a BMI of less than 18? Chances are great you can no longer work in France as a model.

Frankrijk Lost Anorexiaprobleem op met Modellenban

Heb je een BMI van minder dan 18? Grote kans dat je dan binnenkort ook in Frankrijk niet meer aan de bak komt als model. 

English Dit maakte de Franse Minister van Gezondheid Marisol Touraine maandagavond bekend. 

Touraine besprak op televisiezender BFM TV de rol van modellen in het neerzetten van een ideaalbeeld:

It’s important for fashion models to say that they need to eat well and take care of their health, especially for young women who look to the models as an aesthetic ideal.

Door (te) dunne modellen bij wet te weren van de catwalks, campagnes en uit de bladen, hoopt de minister het aantal Fransen dat kampt met de eetstoornis anorexia terug te dringen. Momenteel lijden er zo’n 30.000 to 40.000 Fransen aan de ziekte. 

Foto: T. A. Clary/AFP/Getty Images

BMI-ban voor modellen

Israël was in 2013 de eerste die een BMI-ban voor modellen instelde. Kort daarop volgden ook Spanje en Italië met deze ban. Wordt de wet ook in Frankrijk aangenomen, dan zul je bij je Franse modellenbureau een certificaat moeten overleggen dat aantoont dat je BMI tenminste 18 is. Voor het beeld: dit is 57 kg bij 1.78 meter. Daarnaast moet je ook aan kunnen tonen dat je ten minste 18 jaar oud bent. 

Boete voor je bureau of klant

Ga je aan het werk zonder de juiste certificering, dan loopt jouw bureau of klant die jou boekte het risico op € 75.000,- boete en tot 6 maanden gevangenisstraf. 

Updates

Tot op heden is de wet nog niet officieel aangenomen. Op 17 maart vinden verdere besprekingen plaats. Updates over het al dan niet aannemen van de wet zullen worden toegevoegd aan dit artikel.

Mijn mening

Bescherming van modellen

Het blijft natuurlijk altijd lastig om te generaliseren, maar in het algemeen geldt dat voor een volwassene een BMI van onder de 18 niet optimaal gezond is. In dat geval is een dergelijke wet een prima manier om modellen te beschermen wat betreft gezondheid. Het is echter eenvoudig om (bewust of onbewust en zonder er te diep op in te gaan) een niet-accuraat BMI-briefje in te leveren bij je bureau. Ik weet er alles van!

Af en toe een klusje moet kunnen

Modellen verbieden onder de 18 al aan het werk te gaan is mijns inziens wat overdreven. Ik denk dat een jonger model best in staat is om af en toe te werken, al dan niet onder begeleiding van een ouder. Wat is er op tegen om een meisje van 16 dat goede resultaten haalt op school, af en toe na schooltijd een klusje te laten doen?

Anorexia door modellen?

Tot slot ben ik het er zeker mee eens dat (te dunne) modellen in de media een sociale impact hebben op jonge vrouwen (en laten we alsjeblieft niet de heren en minder jonge vrouwen vergeten!). De vraag is echter: krijg je anorexia van kijken naar dunne modellen? Nee. Wel kan het ervoor zorgen dat een dun schoonheidsideaal een trigger is wanneer je bevattelijk bent voor anorexia. Dunne modellen in de media zijn dus zeker een factor die een rol kan spelen bij het ontwikkelen van anorexia, maar absoluut geen directe oorzaak. Een ban is dan wel erg zuur voor gezonde modellen ondanks een BMI van -18. Wellicht dat het labelen van modellenfoto’s een optie is?

Vraag

Wat vind jij van deze wet? Zal het het anorexiaprobleem oplossen in Frankrijk? Vind jij dat jongens en meiden van onder de 18 nog geen modellenwerk mogen doen? En is de BMI-ban volgens jou nuttig om modellen te beschermen?
Copyright featured image: AP Photo/Ariel Schalit

xo-angela

Volg me op social media:

Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest

About Angela

Angela
Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting. 'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn. Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

2 reacties

 1. Ik denk zelf dat de bedrijven of klanten dan gewoon de boetes betalen of een vervalst briefje inleveren. Daarnaast zijn er tal landen waar dan nog wel dunne modellen in de media verschijnen. Dus dan is het probleem van een slecht zelfbeeld en eventuele gezondheidsproblemen alsnog niet opgelost.

  Ik denk dat het nuttiger zou zijn om een melding te maken van photoshop gebruik en om maatregelen te nemen om juist wat diversere (zwaarder, kleiner, ander type gezicht etc) in te voeren. Misschien door middel van quota, belastingvoordeel of een goede campagne. En dat dit in samenwerking met andere landen en bedrijven moet gebeuren.
  En verder moeten ouders/scholen goed voorlichting geven aan hun kinderen, kinderen al vroeg blootstellen aan verschillende soorten lichamen en wat minder vaak de focus op het uiterlijk leggen.
  Het Sushimeisje recently posted…De mooiste outfits van Oshare ConMy Profile

  • Angela Willemse

   Hi Sushimeisje! Dank je wel voor je toevoeging.

   Ik weet niet of bedrijven dat werkelijk gaan doen. Rekensom: stel voor een 4-jaarlijkse campagne heeft een bedrijf een budget van € 50.000, dan is de kans klein dat ze zo’n hoge boete gaan riskeren. Verder is het model degene die het briefje in moet leveren. Ik weet niet of dat onder deze wet werkelijk zal gaan zoals het bij mij ging (zelf naar de apotheek voor een BMI-briefje). Afhankelijk daarvan zal er makkelijk of minder makkelijk mee gefraudeerd kunnen worden. Maar in een business waar veel geld zit vindt nu eenmaal fraude plaats, dus er zullen er vast zijn die er op manier onderuit komen.

   De resultaten van het effect van labels bij modellen in magazines zal nog verder onderzocht worden. In Israel wordt dit sinds 2013 gedaan, maar 2 jaar is een te korte periode om een trend te ontdekken. Dat zullen we nog minstens 8 jaar de tijd moeten geven met verschillende gedegen onderzoeken om hier iets zinnigs over te kunnen zeggen.

   Ik ben het helemaal eens met minder de focus op het lichaam leggen. Helaas is het wel voer voor een miljoenenbusiness, dus ik vermoed dat die focus er altijd zal blijven. Opvoeding speelt mijns inziens wel een heel grote rol in het beleven van het eigen lichaam, spiegelen en weerbaarheid. Wellicht moeten dus de ouders juist voorgelicht worden over hun rol hierin. Wat het effect bijvoorbeeld is als mama een sterke focus op het uiterlijk heeft. Een lastige taak, want het zit evolutionair in ons systeem om onszelf mooi te presenteren. Niet erg natuurlijk, want zo heb ik wel mede mijn vriendje gevonden, haha@

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge