Eline ken je van haar artikel ‘Curves on the runway‘. Afgelopen week stopte Eline na 10 jaar modellenwerk. In diezelfde week kwam ook het artikel “Glamorous? Een Model Is Ook Maar Gewoon ZZP’er” uit in het NRC, waarin Eline het opneemt voor de belangen van modellen. Dit is nodig volgens Eline, want, zo geeft ze aan in het NRC, “modellenwerk klinkt als een droombaan met verre reizen, roem en mooie kleren, maar in werkelijkheid is het fysiek, emotioneel en zakelijk zwaar.” 

[dropcap]Eline[/dropcap] in het NRC: „Ik was net achttien, kwam vers uit de provincie en had nog nooit gevlogen toen ik met een team op het vliegtuig naar India werd gezet.” Eline pleit dan ook voor bescherming van jonge meiden werkzaam in de modellenindustrie door middel van een belangenorganisatie.

Modellenbureau’s aan het woord

In het artikel komen ook boekers van modellenbureau’s aan het woord, waaronder Astrid van den Worm (Future Faces), Freek Koster (Touché Models), Fancien Telman (Papparazzi) en Martin Robbe (Wilma Wakker). De boekers zijn het unaniem eens over de noodzaak van begeleiding van modellen, maar de uitvoer hiervan verschilt. Hoewel één van de boekers aangeeft het model wel degelijk professionele hulp te bieden wanneer ze bij afvallen doorslaat, onderkent het niet dat ‘veel modellen kampen met eetstoornissen’, aldus het NRC. 

Belangenorganisatie werkt niet

Op het voorstel van Eline om een belangorganisatie voor modellen op te zetten, wordt door de boekers verschillend gereageerd. Zo geeft Robbe aan weinig vertrouwen te hebben in een belangenorganisatie. Volgens de boekers zijn er in het verleden diverse pogingen geweest om iets dergelijks op te zetten, maar dat het daarbij bleef. Robbe in het NRC: “Ik maak het al dertig jaar mee dat geouwehoer, het werkt niet”.

Balans tussen eisen en gezondheid

Eline sluit het artikel af door te benadrukken dat het volgens haar als model zijnde moeilijk blijft om een balans te vinden tussen de gestelde eisen en je eigen gezondheid en dat modellen daar best wat hulp bij gebruiken. Daar sluit ik mij natuurlijk volledig bij aan! Ik hoop dan ook van harte dat modellen zich door greatbodyskin.com gesteund voelen in hun carrière en levensstijl en ben benieuwd wat we nog van Eline gaan zien.

Het hele artikel lees je op de website van het NRC of door deze pdf te openen:

[button color=”orange” size=”small” link=”http://greatbodyskin.com/wp-content/uploads/NRC-model-zijn-niet-glamoreus-model-is-zzp-er.pdf” icon=”” target=”false”]Open pdf[/button]

Foto: Eline van Uden backstage tijdens Fashion Week door Martijn van der Griendt

xo-angela

Volg me op social media:

Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: