Eet je om welke reden dan ook glutenvrij en zoek je inspiratie voor zowel glutenvrije als gezonde ontbijtjes? Dan zit je hier goed! Eergisteren publiceerde ik deel 1 van mijn glutenvrije ontbijtideën en -tips. Daarin trapte ik af met trap ik af met smoothies, pannenkoeken en pap. Yum! In deel 2 van mijn glutenvrije ontbijtideeën en -tips is het de beurt aan brood en reepjes. 

Psst: heb je je al geabonneerd op mijn artikelen? Doe dat direct even. Zo hoef je deel 3, tevens het laatste deel, van deze serie niet te missen. 

Brood

Je kunt je eigen brood maken van bijvoorbeeld:

Ook voor deze meelsoorten geldt dat je let op het glutenvrijlogo

Rijzen en binden zonder gluten

Gluten in je brood zorgen ervoor dat je brood rijst en niet uit elkaar valt. Het is dus belangrijk om gluten te vervangen in je broodrecepten. Dit kan bijvoorbeeld met psylliumvezels. Gebruik 1 eetlepel psylliumvezels op 500 gram meel en voeg 50 ml extra vocht toe dan in je recept beschreven staat.

Verder kun je om brood te binden de volgende producten brood toevoegen ter vervanging van gluten:

  • In water geweekte chiazaden
  • In water geweekt lijnzaad
  • Appelmoes
  • Bananenpuree
  • Ei
  • Yoghurt
  • Kwark

Kant-en-klaar glutenvrij meel

Helemaal makkelijk is de kant-en-klare, glutenvrije meergranen broodmix van Lieke Is Vrij. Je hebt dus geen glutenvervanger meer nodig en kunt gewoon het originele broodrecept aanhouden.

Glutenvrij bakprogramma

Het brood bak je in de oven of broodbakmachine. Doe je dit in een broodbakmachine, let er dan op dat deze machine ook een glutenvrij bakprogramma heeft. Het brood rijst dan beter. Deze broodbakmachine van Princess heeft een glutenvrij bakprogramma.

Zelf aan de slag

Smakelijke variaties op brood die je gemakkelijk zelf maakt zijn bijvoorbeeld:

Recipe | Spicy Pumpkin Gingerbread
Pompoen-gemberbrood a.k.a. kruidkoek (recept)

 

Kant-en-klare glutenvrije broden

Geen zin om te bakken? Kijk eens bij reformhuizen, natuurwinkels, de biohoek en de vriezer van de supermarkt. Hier vind je kant-en-klare glutenvrije broden, zoals:

Rijstwafels

Tot slot kun je kiezen voor rijstwafels. Deze zijn van nature glutenvrij. Let ook hier weer op het glutenvrijlabel.

Reepjes

Reepjes vind ik vooral ideaal als je even niet veel tijd hebt om te ontbijten of je ontbijt naar binnen moet zien te werken terwijl je rent om je trein te halen. Reepjes geven je de nodige energie, vaak uit ingrediënten als noten, granen en gedroogd fruit. Eet er wel 2 van, want 1 reepje is als ontbijt met gemiddeld 200-250 kcal net iets te karig.

De reepjes kun je zelf maken, maar kopen is wel zo makkelijk. Glutenvrije reepjes zonder (al teveel) kunstmatige ingrediënten zijn bijvoorbeeld die van:

Zelf maken

Zelf reepjes maken is heel makkelijk: combineer geweekte gedroogd fruit als vijgen, ontpitte Medjouldadels en abrikozen met ongezouten, ongebrande amandelen of walnoten en havervlokken (check ook hier weer voor het glutenvrijlabel) in een keukenmachine. Even laten draaien, het ‘beslag’ tot een bal vormen, tot een 3 cm dikke plakkaat drukken en in reepjes snijden. Heb je coeliakie, let dan natuurlijk wel even op het risico op kruissbesmetting.

raw food energy bars
Raw energiereepjes van dadels, noten en haver (recept)

Tip: deze raw dadel-energiereepjes tellen 207 kcal per stuk en geven dus, wanneer je er 2 van eet, genoeg vulling voor de ochtend.

Vraag

Wat is favo ontbijt on the go?

Meer ontbijttips en -ideeën volgen. Stay tuned …

Disclaimer

Volg me op Instagram Twitter Facebook YouTube Bloglovin

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: