Glutenvrij brood eten omdat dit gezonder is. Klopt dat eigenlijk wel? Daarover kan ik kort zijn: als je coeliakie of een glutenovergevoeligheid hebt is dat inderdaad zo, anders niet. 

Koolhydraten en vezels

Gluten zijn eiwitten die je vindt in de meeste granen. Ze zitten dus onder andere in brood. In een typisch Nederlands eetpatroon is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en vezels.

Koolhydraten heb je nodig voor energie om je hersenen te laten draaien

Koolhydraten in brood

Die koolhydraten heb je nodig voor energie om je hersenen te laten draaien, om een stap te verzetten, maar ook voor herstel van je spieren na een workout. Een gezond voedingspatroon bestaat dan ook uit een goede mix van eiwitten, vetten en inderdaad: ook koolhydraten.

Wanneer je langere tijd onvoldoende koolhydraten eet ga je je slap en futloos voelen. Je lichaam kan door langdurig tekort aan koolhydraten giftige ketonen produceren, wat op de korte termijn een onzuivere huid en op de lange termijn hartproblemen kan veroorzaken. Reden te meer dus om nooit (te lang) low-carb te eten.

Vezels in brood

Brood zit vol met vezels. Die vezels zijn in combinatie met voldoende vocht nodig voor een gezonde darmwerking. Een voedingspatroon arm aan vezels zorgt voor obstipatie en andere vervelende klachten

Glutenvrij om af te vallen

Helpt glutenvrij eten dan om af te vallen? Ook dat is onwaarschijnlijk. Als je glutenvrij eten goed aanpakt, vervang je namelijk producten met gluten door producten zonder gluten. Vaak zijn die laatste zelfs calorierijker dan producten met gluten. Voor een calorisch verschil hoef je dus niet glutenvrij te eten. 

Alleen zij met coeliakie of een glutenovergevoeligheid zijn echt gebaat bij glutenvrij brood.

Natuurlijk kun je ook glutenvrij brood ter vervanging van normaal brood eten, maar houd er rekening mee dat veel van die broden niet gezonder zijn dan ‘normaal’ brood. Tenzij je natuurlijk coelikie hebt. Immers: alleen zij met coeliakie of een glutenovergevoeligheid zijn echt gebaat bij glutenvrij brood.

Meer weten over gluten?

Glutenvrij label biedt duidelijkheid >>
Gluten- en graangids >>
Welke granen zijn glutenvrij? >>
In welke granen zitten gluten? >>

 

Q: Eet jij je brood met of zonder gluten? Waarom?

 

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest | Abonneer

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: