Vorige week konden jullie kennis maken met plus-sizemodel en voorvechter van size diversity in fashion en body acceptance Marianne. Iedere week bespreekt ze een hieraan gerelateerd thema met je. Zo kon je vorige week al haar artikel “Plus-Size Modellen in Straight-Size Fashion” lezen. Vandaag bespreekt Marianne Health at Every Size. 

[dropcap]Vandaag[/dropcap] wil ik iets vertellen over Health at Every Size (HAES). HAES is een beweging die gelooft dat gezondheid bereikt kan worden ongeacht je maat. Het wil mensen in allerlei maten en gewichten steunen om een gezonder leven te leiden door gezonder “gedrag” te vertonen. Betekent dat dat het claimt dat alle mensen in alle maten gezond zijn? Neen … wel betekent het dat alle mensen in alle maten – hoe dun of dik dan ook – op dit moment al hun best kunnen doen om gezond te worden en te blijven, zowel fysiek als mentaal.

Want laten we eerlijk zijn: die hele “war on obesity” heeft ons ook niet dunner gemaakt. Mensen worden alsmaar voller, de dieetindustrie is nog nooit zo groot of rijk geweest en alsmaar meer mensen gaan gebukt onder zelfhaat, laag zelfvertrouwen en een compleet verstoorde relatie met eten en hun lijf. Klinkt allemaal niet zo heel erg gezond, als je het mij vraagt.

 

Meer van Marianne: Stress om Bikinibody: “Ik Walgde van Mezelf”

Momenteel draait heel veel van gezond eten en leven eigenlijk om een obsessie om slank te zijn en heel veel negatieve emoties. Zelf was ik daar helemaal klaar mee op de duur. Ik werd helemaal gek van die negatieve gedachten de hele tijd en had het gevoel totaal geen band meer te hebben met mijn eigen lichaam.

Die hele “war on obesity” heeft ons ook niet dunner gemaakt en alsmaar meer mensen gaan gebukt onder zelfhaat, laag zelfvertrouwen en een compleet verstoorde relatie met eten en hun lijf.

En toen kwam dus HAES. Geen dieet, voedingswijzer of workout, maar een manier van leven die gebaseerd is op enkele simpele principes om je gezond te voelen vanbuiten én vanbinnen.

health at every size haes

Het internationale USA Olympisch vrouwenteam waterpolo laat zien dat gezondheid niet afhankelijk is van maat. Foto via Kami Craig

Principes van Health at Every Size (HAES)

  • Respecteer diversiteit

We zijn allemaal anders en dat is geweldig. Respecteer dat dus ook: zowel bij iemand anders als bij jezelf. Stop the bodyhate!

  • Eer je lichaam met wat je eet en geniet weer van je eten

Dit vond ik zelf een hele lastige. Al sinds ik kind was ging ik regelmatig naar de diëtiste, die me dan vertelde wat ik 6 keer per dag precies moest eten. Hoewel ik zeker niet beweer dat dat slecht is, denk ik wel dat je hierdoor totaal niet leert te luisteren naar je lichaam. Je eet gewoon omdat dat “moet” en iemand anders zegt dat je dat zo moet doen.

Sinds ik in termen van HAES denk, heb ik die band met mijn lichaam weer hersteld. Als ik honger heb, eet ik (en geniet ik er ook van) en als ik geen honger heb eet ik niet. Als ik zin heb in een stukje chocola (of 2 stukjes, ha!) dan neem ik die ook gewoon. Na 25 jaar niet geluisterd te hebben naar wat mijn lichaam vroeg was dat best een hele omschakeling, maar nu kan ik me echt niet voorstellen het ooit anders te moeten doen.

  • Beweeg met plezier

Dit klinkt wederom zo logisch, maar hoe vaak sport jij omdat je het gevoel hebt dat het “moet” (om welke reden dan ook) en niet omdat je het echt leuk vindt? Dit principe draait allemaal om positieve motivatie. Dus niet “ik sport omdat ik 5 kilo moet afvallen” maar “ik sport omdat dat lekker voelt en omdat het goed is voor mijn lijf”. Veel positiever en als je goed voor jezelf zorgt dan komt de rest ook wel. Laat het gewoon niet je enige drive zijn; work out because you love your body, not because you hate it!

Work out because you love your body, not because you hate it!

  • Respecteer de ervaringen van andere mensen

Dit kun je eigenlijk weer linken aan het eerste puntje; iedereen heeft z’n verhaal. Die “ongezonde” dikkerd is misschien iemand die al veel is afgevallen en hard werkt om nog beter te worden. Of het is iemand  die veel aan zijn hoofd heeft en hard werkt is aan zijn mentale gezondheid voor de kilo’s kunnen worden aangepakt (ook dat vergt veel moed en hard werk!).

Bovendien heeft niet iedereen “slank zijn” als hoogste prioriteit … en dat is oké. Als dat voor jou belangrijk is, dan super (maar hey, vergeet het vorige punt niet!), maar beoordeel mensen niet als je hun verhaal niet kent. Dan doen mensen het ook niet bij jou 🙂

Neem die controle terug

Ik weet dat het allemaal heel simpel en logisch klinkt, maar het is echt shocking hoeveel mensen totaal het noorden kwijt zijn over hun eigen lijf en heel erg met zichzelf in de knoop zitten. Mensen in allerlei vormen en maten, dun of slank. Bovendien vind ik dat we in het algemeen hypergefocust zijn op fysieke gezondheid, maar veel te weinig stilstaan bij mentale gezondheid. Hoog tijd dus om de controle over ons eigen lijf weer terug te nemen!

Kende jij HAES al? Wat vind je van deze principes?

Eerste foto: USA National Women’s Waterpolo team in ESPN The Magazine. Fotografie door Art Streiber.

Marianne Nykjaer

Over auteur

Marianne Nykjaer is a fashion lover, (plus-size) model and blogger. She mainly blogs about diversity in the fashion industry and body acceptance. She's quite into sports and passionate about (healthy) food, but her main focus is on mental health instead of physical health.

Lees ook: