Voor een model is het belangrijk om een goede huid te hebben. Daarom zorg ik voor een gevarieerd, gezond eetpatroon dat rijk is aan voedingsstoffen.

Er zijn bepaalde voedingsstoffen die net even een beetje extra doen voor mijn huid. Deze voedingsstoffen zorgen voor een volle, stralende huid met een levendige teint. Ze gaan daarnaast huidveroudering tegen, voorkomen een droge, doffe huid en pakken lichte vormen van acne aan.

Kan jouw huid wel een oppepper gebruiken? Ik weet precies wat je nodig hebt!

Read in English

Modellendieet

[dropcap]N[/dropcap]ee hoor, ik heb niet een speciaal modellendieet voor je. Het enige is dat je wat vaker bepaalde voedingsmiddelen eet bovenop je gewone dagmenu. Deze voedingsmiddelen zitten tjokvol nutriënten die jouw huid weer elastisch, gezond en stralend maken.

Dit zijn de belangrijkste voedingsstoffen die bijdragen aan een gezonde huid:

 • Vitamine C
 • Vitamine A
 • Vitamine B3 (niacine)
 • Omega 3 vetzuren
 • Anti-oxidanten
 • Melkzuurbacteriën

Deel 1: vitamine C

In een 6-delige serie zal ik jullie tips geven welke voedingsmiddelen je nu het beste kunt eten voor een gezonde (lees: mooie) huid. Vandaag begin ik met voedingsmiddelen die veel vitamine C bevatten.

Blueberries are vitamin C-rich and beneficial for skin health

Een tipje van de sluier: blauwe bessen zijn rijk aan vitamine C en dragen zo bij aan de gezondheid van je huid.

Copyright: Flickr/LisaNorwood

Uit externe bron

Vitamine C is een voedingsstof dat niet door ons lichaam zelf wordt aangemaakt. Daarom moeten we vitamine C uit externe bronnen tot ons nemen. Dit kan door vitamine C-rijke voedingsmiddelen te eten of door een supplement te nemen. Vitamine C is oplosbaar in water; vitamine C-tabletten neem je dan ook in met een glaasje water.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Per dag wordt 80 mg vitamine C aangeraden. Ben je ziek, heb je een infectie, veel stress of sport je veel, dan heb je meer nodig. Zelf neem ik bijvoorbeeld standaard 500 mg per dag omdat ik intensief sport en een druk bestaan leid. Ik neem 1000 mg per dag als ik een verkoudheidje op voel komen. Dat kan geen kwaad; er staat geen maximum voor de inname van vitamine C en een teveel aan vitamine C plas je uit.

Antioxidant

Eenmaal in je lichaam reageert het als een anti-oxidant, waarbij het je cellen beschermt tegen vrije radicalen. Is je dit iets te theoretisch, dan komt het erop neer dat vrije radicalen invloeden van zowel buiten het lichaam als binnen het lichaam zijn die cellen kunnen beschadigen. Hierdoor ontstaan huidveroudering, donkere kringen, een droge huid en andere verstoringen van de huidgezondheid kunnen ontstaan.Vitamine C beschermt je cellen tegen deze ‘aanvallen’. 

Collageen

Hier heb je vast al eens van gehoord. Misschien ben je zelfs al eens op zoek geweest in de winkel naar cremes die collageen bevatten. Vanwege je natuurlijke huidbarrière neem je echter maar weinig op van de collageen. Je lichaam is daarnaast prima in staat om zelf collageen te maken. Tot op een zekere leeftijd dan.

Collageen en menopauze

Dames van een zeker leeftijd (vanaf het moment dat de overgang inzet) merken vaak dat hun huid ineens in versneld tempo verslapt. Naast afname van spierweefsel als overhangverschijnsel, heeft dit te maken met een sterke afname van collageen. Vitamine C is nodig om collageen aan te maken. Dames van een zeker leeftijd die deze huidverslapping waarnemen doen er dus goed aan voldoende vitamine C-rijke voedingsmiddelen te eten.

Acné

Last van acné? Vitamine C verhoogt je algehele weerstand, waarmee je ook het indammen van acné een handje helpt. Vitamine C is daarnaast een belangrijk nutrient om infecties waarbij in de meeste gevallen sprake is bij lichte vormen van acné de kop in te drukken.

Benieuwd naar de vitamine C-rijkste voedingsmiddelen? Lees nog even door, je bent er bijna!

Vitamine C-rijke voedingsmiddelen

Onderstaande lijst is een verzameling van voedingsmiddelen waar je per 100 gram het meeste vitamine C in vindt. Probeer elke dag een portie van 1 (of misschien wel 2 of 3, maar 1 is in principe voldoende) van deze voedingsmiddelen te eten voor een mooie huid!

Vitamine C

 1. Sinaasappels
 2. Gele, rode en groene paprika

 3. Chilipeper

 4. Guave

 5. Boerenkool

 6. Raapstelen

 7. Gekookte tomaten

 8. Papaja

 9. Blauwe bessen

 10. Ananas

Supplementeren

Vind je het lastig om elke dag en portie van deze lijst te eten, bijvoorbeeld omdat de voedingsmiddelen niet in het seizoen zijn of omdat je op vakantie bent? Hoewel ik meer fan ben van je voedingsstoffen uit verse producten te halen, begrijp ik als geen ander dat het soms gewoon even niet lukt om gezond te eten. Je doet er dan goed aan om je vitaminen, mineralen en sporenelementen te supplementeren.

Vitamine C kun je ook supplementeren. Zelf slik ik mijn vitaminen van het merk Orthica. Het merk is iets duurder, maar daarvoor kun je uitgaan van een hoge kwaliteit. Zo zijn Orthicasupplementen vrij van gist, sacharose, lactose, gluten, dierlijke bestanddelen, soja-eiwit, niet-natuurlijke conserveermiddelen en synthetische kleur-, geur-en smaakstoffen. Een pot vitamine C met 60 niet-zure tabletten van 250 mg kost € 13.99 bij Bol.com. Dat komt neer op 23 cent per dag als je je aan een dagdosering van 250 mg houdt. 

Nog even op een rijtje

Vitamine C is noodzakelijk voor een sterk immuunsysteem. Het draagt ook bij een de gezondheid van je huid en daardoor aan een mooie huid. Vitamine C is hulpzaam in het voorkomen en terugdringen in allerlei huidverstoringen. Zo helpt het huidveroudering vertragen door de positieve invloed op collageen en kan het lichte vormen van acné bestrijden. Vitamine C wordt niet door ons lichaam aangemaakt. Het is daarom belangrijk vitamine-rijke voedingsmiddelen als tomaten en boerenkool te eten of vitamine C te supplementeren.

Vraag

Hoe kom jij aan je vitamine C? Is er een bepaald voedingsmiddel dat je speciaal hiervoor eet, of supplementeer je gedisciplineerd?

 

xo-angela

Follow me on Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: