Ziet je huid er wat grauw uit? Last van droge plekjes of juist uitbraken van acné? Verliest het haar stevigheid? Ik hoor het al: je bent toe aan het modellendieet voor een gezonde huid.

Read in English

Modellendieet

[dropcap]Z[/dropcap]oals je op mijn hele blog kunt lezen, eet je bij het modellendieet* voedingsmiddelen bovenop die tjokvol nutriënten zitten die jouw lichaam en huid weer gezond en stralend te maken en houden.

We zoomen in dit artikel wederom in op de huid. Eén van de belangrijkste voedingsstoffen die bijdragen aan een gezonde huid is vitamine C. Hierover schreef ik onlangs al een blog. Je kunt hem hier lezen.

Andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een gezonde huid en die ik de komende tijd ga behandelen zijn:

  • Vitamine A
  • Anti-oxidanten
  • Vitamine B3 (niacine)
  • Omega 3 vetzuren
  • Melkzuurbacteriën

Vandaag behandel ik vitamine A.

Vitamine A: wat is het?

Vitamine A (ook wel bekend als retinol) is een essentieel micronutriënt. ‘Essentieel’ betekent in deze zin dat ons lichaam niet zonder vitamine A kan. ‘Micronutrient’ is de benaming voor voedingsstoffen die het lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft. Hieronder vallen vitamines, mineralen en sporenelementen. 

Vitamine A wordt ook wel retinol genoemd. De vitamine is in vet oplosbaar, wat betekent dat wanneer je vitamine A supplementeert of door middel van voeding inneemt, je dit het beste kunt combineren met een vetstof. 

Het lichaam maakt vitamine A aan in ons lichaam onder invloed van beta-caroteen uit externe bronnen (in de komende weken zal ik hier dieper op ingaan). Daarnaast komt ons lichaam aan vitamine A door inname van voedingsbronnen die vitamine A bevatten. Ons lichaam heeft dus echt externe bronnen nodig om aan vitamine A te komen.

Wat doet het?

Vitamine A is betrokken bij de opbouw van haarvaten. Daardoor is de vitamine van belang voor iedere cel van ons lichaam, van opbouw tot herstel. Daardoor is vitamine A onder andere belangrijk voor herstel van je huid door zon of wondjes, het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering en de algehele conditie van je huid. Om deze reden is vitamine A een vitamine die in hoge concentraties wordt voorgeschreven aan mensen met acné, maar aan deze kuur zijn pittige gezondheidsrisico’s verbonden. Hierover later in dit artikel meer.

Waar zit het in?

Vitamine A vind je in hoge concentraties terug in de volgende voedingsmiddelen:

1. Margarine (508 IU per eetlepel)

2. Eigeel (245 IU per eigeel)

3. Lever (3000 IU per 100 gram)

4. Kaas (800 IU per blokje Goudse kaas)

5. Volle melk (395 IU per beker cup)

6. Vette vis (2,142 IU in 85 gram 3 oz tonijn)

Hoeveel heb je nodig?

Dit verschilt per leeftijdsgroep, geslacht en situatie. Het rapport van de Voedingsraad (1992) adviseert vrouwen tussen de 19 en 65 jaar 800 μg per dag. Zwangere vrouwen hebben meer behoefte aan vitamine A omdat een bun in the oven natuurlijk ‘opgebouwd’ moet worden. Hen wordt 1000 μg per dag geadviseerd  en borstvoedende vrouwen 1250 μg per dag. Hiermee zit je volgens het Bureau Vitamine Informatie veilig, daar de bovengrens is ingesteld op 3000 μg. Dit staat ongeveer gelijk aan 3,5 boterham met leverpastei. Zo zie je dat je niet snel over de bovengrens komt, maar let op met lever: 3000 μg vind je al terug in een stukje lever van slechts 27 gram.

Wat zijn de risico’s?

Inderdaad: risico’s zijn er zeker verbonden aan vitamine A. Zo kunnen zwangere vrouwen beter geen lever eten, daar een te grote dosis vitamine A de vrucht kan afdrijven of voor geboorteafwijkingen kan zorgen. Daarnaast wordt een te hoge dosis vitamine A in verband gebracht met onvruchtbaar raken. Dit is dan ook een dilemma dat vaak speelt bij jongeren die de optie hebben om een orale vitamine A-kuur te volgen om van acné af te komen. 

Vitamine is daarnaast makkelijk op te nemen, maar minder makkelijk uit te scheiden. Daardoor bestaat er gevaar van accumulatie van de vitamine, waardoor vervolgens de vitamine in te hoge concentraties in het lichaam voorkomt. Op dat moment is er sprake van vergiftiging. Hoewel er vaker sprake is van een tekort aan vitamine a, moet je dus wel oppassen met je inname van deze vitamine.

Conclusie

Vitamine A is een essentieel micronutrient dat betrokken is bij de meest basale processen in ons lichaam. Het zorgt voor opbouw van weefsel en is een hulpzame voedingsstof voor een mooie huid.

Een vrouw van 19-65 jaar oud heeft 800 μg vitamine A per dag nodig. Zwangere en borstvoedende vrouwen mogen iets meer, maar moeten oppassen geen overdosis vitamine A binnen te krijgen, daar dit voor geboorteafwijkingen en een miskraam kan zorgen. De algemene bovengrens ligt op 3.000 μg. Dit staat gelijk aan 3,5 boterham leverworst of 27 gram lever.

Vitamine A zit verder in boter, eigeel, kaas, melk en vette vis. Daarnaast kun je vitamine A ook supplementeren. Doe dit echter wel met een multivitamine waar beta-caroteen in zit. Beta-caroteen wordt door je lichaam omgezet in vitamine A, maar dit proces stopt zodra er voldoende vitamine A in je lichaam aanwezig is. Wil je vitamine A door middel van beta-caroteen supplementeren, kijk dan eens naar multivitamine van Orthica

Later deze maand meer over beta-caroteen!

* Gefopt: het modellendieët bestaat helemaal niet! Oké, vooruit, een beetje dan, maar dit betekent dan wel dat het modellendieet bestaat uit een gezond en gevarieerd voedingspatroon en niet uit blaadjes sla. Deal?

* Ik hoop dat dit artikel informatief is. Als je nog vragen hebt of als ik niet duidelijk genoeg ben over bepaalde punten, laat het me weten in de reacties hieronder.

 

Disclaimer

xo-angela

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: