Read in English

Vanmorgen vroeg kreeg ik een smsje van mijn vader. “Kun je even op Skype komen, schatje?” Nadat ik mijzelf een kop thee had ingeschonken en mijn oortjes erbij had gepakt verscheen een kwartier later het gezicht van mijn vader op mijn beeldscherm. Hoewel het niet de reden van het gesprek was, zo bleek later, begon pap al snel over borsten. Hij had namelijk op een site iets interessants gevonden over borsten. Het ging hierbij over wetenschap en daarom was het volgens hem geoorloofd dat hij op een site bezig was met borsten. 

[dropcap]H[/dropcap]oe dan ook, ik pakte zelf ook even het betreffende YouTubefilmpje er ook even bij. Het bleek een filmpje van één van mijn favoriete YouTubers Laci Green. Zij is zó leuk en inspirerend! Ze deelt op haar kanaal grappige, interessante weetjes over het vrouwelijk lichaam. Ze neemt hiermee veel taboes weg onder jonge meiden en maakt zaken aangaande seksualiteit bespreekbaar. Zoals haar weetje uit bovenstaande filmpje over borsten en de vraag of nu wel of geen BH nodig hebben.

Wel of geen BH

Maar wat is nu haar antwoord op de vraag of we nu wel of geen BH nodig hebben? Op mijn vraag wat volgens pap nu eigenlijk de eindconclusie van het filmpje was, antwoordde hij dat hij daar eigenlijk niet op had gelet. Dus keek ik het filmpje. Om antwoord te geven op de wel-of-geen-bh-vraag haalt Laci een wetenschappelijk onderzoek aan dat concludeerde dat we die niet nodig hebben. Deze conclusie is gestoeld op resultaten die lieten zien dat de ligamenten van Cooper, weefsel waaraan je borsten aan je borstkas hangen, niet uitrekken zonder BH. Sterker nog: het dragen van BH’s zou het zakken van de borsten zelfs stimuleren!

do we really need bra's

De ligamenten van Cooper. Bron

Maat erwt of meloen

Het onderzoek sluit echter af met de discussie dat de Cooper’s Ligamenten wel degelijk uit kunnen rekken onder invloed van bijvoorbeeld harlopen. Op zo’n moment zwaaien je meisjes immers alle kanten op, tenzij je gezegend bent met maatje erwt. Verder begrijpt de onderzoeker zelf ook wel dat het om represantatieve conclusies te kunnen trekken nodig is om eerder 30.000, dan 330 vrouwen in het onderzoek mee te nemen. Verder geeft Laci al aan dat ze zich afvraagt of in het onderzoek ook vrouwen meegenomen zijn met maatje meloen, of dat er enkel mandarijnen meegedaan hebben aan het onderzoek.

Waarom onderzoek hiernaar

En dan waarom ik nog het meest van Laci houd: ze vraagt zich terecht af waarom we überhaupt moeten onderzoeken of we wel of niet een BH moeten dragen om het slap worden van borsten tegen te gaan. Zoals Laci al aangeeft is het zakken van borsten iets wat er voor de meeste vrouwen gewoon bij hoort. Daarnaast kunnen we als vrouw zijnde het gevoel krijgen dat we lelijke borsten hebben als ze hangen en het gevoel hebben dat we hangende borsten moeten voorkomen. Dat is natuurlijk niet heel feministisch!

Puntjes omhoog of omlaag

Wat kunnen we hiervan leren? Dat het in eerste instantie niet uitmaakt of je wel of niet een BH draagt, maar dat gedegen onderzoek hiernaar ontbreekt. Wil je graag weten of je nu wel of niet een BH moet dragen, denk dat vooral even logisch en draag in ieder geval een BH als je zware borsten hebt en wanneer je gaat hardlopen. In tweede instantie kunnen we hiervan leren dat dit soort onderzoeken eigenlijk heel stom zijn, want who gives nu eigenlijk a f**k of je puntjes omhoog of omlaag wijzen? Boer Geert in ieder geval niet.

Vraag

Draag jij altijd BH’s?

xo-angela

Volg me op

Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: