Hoe maatschappelijk bewust ben jij? Die vraag stelde Karen, hoofdredactrice van lifestyleblog Deljig, mij. In dit artikel geef ik antwoord op haar vraag en licht ik fondsen uit die mij nauw aan het hart liggen. Daarnaast zou ik graag van jou weten hoe jij jouw steentje aan de maatschappij bijdraagt.
[dropcap]Even[/dropcap] wat achtergrondinformatie over de charitagg. ‘Charitag’ is een samentrekking tussen ‘charity’ en ‘tag’. Karen riep de tag in het leven nadat zij te horen kreeg dat bloggers oppervlakkig zouden zijn. Met de charitag wil Karen het tegendeel bewijzen. Niet dat het al dan niet doneren aan charities diepgang meetbaar maakt natuurlijk, maar het geeft wel een beeld van bloggers die vaak minder goed zichtbaar, maar wel het waard is om te laten zien.
Je leest Karen’s charitag op haar blog. Ze droeg het stokje aan mij over en stelt mij in de gelegenheid aandacht te vragen voor mooie fondsen.
Goed, hier gaan we!
Ben jij maatschappelijk bewust?
In het algemeen wel. Ik leef waar mogelijk met de intentie een bijdrage te leveren aan oplossingen van maatschappelijke problemen. Natuurlijk lukt me dat niet altijd; ik stel mijn eigen gerief ook vaak genoeg voorop. Het bewustzijn is er in ieder geval wel en maatschappelijke problemen zijn regelmatig onderwerp van gesprek bij ons ‘aan de keukentafel’. Ik vind het fijn om bij te kunnen dragen aan oplossingen en zal dat waar mogelijk ook altijd doen.
Aan welke goede doelen geef je?
Dit verschilt van tijd tot tijd en ook de manier waarop verschilt. Geven aan goede doelen betekent voor mij niet alleen geld storten op de rekening van grote charity funds, maar ook belangeloos iets weggeven van jezelf, al is het maar een luisterend oor, een warme lach of op andere wijze aandacht voor elkaar.
Denk bijvoorbeeld aan een gesprekje beginnen met de ongelukkig uitziende man aan de sportbar of de plaatselijke zwerver met kerst een genereus extraatje toestoppen. Dat laatste gaat misschien rechtstreeks naar zaken waar ik niet achter sta, maar ik vind het belangrijker om zo iemand op die manier te laten merken dat je om iemand geeft (ik heb niet de illusie dat doordat ik niets geef, bijvoorbeeld mogelijk drugsgebruik stopt), dan me druk te maken waar diegene het geld aan uitgeeft.
Verder heb ik mijzelf weleens aangeboden als gezondheidsvoorlichter aan JOGG, een organisatie die zich inzet voor de gezondheid van jongeren. Met Dance 4 Life ben ik eens om de tafel gaan zitten om naar aanleiding van wetenschappelijk onderzoek dat ik heb gedaan advies te geven over de manier waarop zij meer donateurs kunnen werven via Facebook. Voor hen zamelde ik 2 jaar gelden ook geld in voor mijn sponsorloop tijdens de Dam tot Damloop. Een toffe organisatie die ik inspirerend vind om haar manier van werken. Bovenstaande zaken zijn allemaal dingen die ik vrijblijvend doe, dus in wezen zijn dat mijn ‘weggevertjes’ aan goede doelen.
Ook ben ik financieel donateur (en tevens ambassadeur) van Foodwatch; een organisatie die ondermeer misstanden in voedselindustrie aan de kaak stelt. De bloedbank heeft even bloed van mij gedoneerd gekregen, maar helaas trok ik de naald niet meer en ben ik hiermee gestopt. Tot slot ben ik donor; na mijn dood mogen mijn ingewanden gebruikt worden voor transplantatie.
Van welk goed doel zou jij ambassadeur willen zijn?
Eigenlijk alle bovenstaande officiële goede doelen en in het bijzonder doelen die zich richten op de bescherming van (jonge) vrouwen wel. Daarnaast vind ik Save the Children een interessante partij.
(c) foto: Save the Children
Ik heb een tijdje als fondsenwerver voor hen gewerkt. STC is een organisatie die mij nog steeds nauw aan het hart ligt. Ze richten zich op wereldwijde bescherming van kinderen door ze door middel van medische zorg, voorlichting en goede voeding een betere toekomst te bieden. Het lijkt mij erg gaaf om mij voor deze partij in te zetten door ze te helpen door middel van marketingcommunicatie meer donateurs te werven.
Wat zou je willen verbeteren aan je omgeving?
In onze maatschappij zijn we heel erg gefocust op onszelf. Daarnaast is er veel onbegrip tussen culturen. Meer delen met elkaar, zorg voor elkaar, oog voor elkaar hebben en in gesprek gaan met elkaar zijn dan ook speerpunten die ik graag gestimuleerd zou zien. Wellicht zijn er mogelijkheden om mooie projecten vanuit de gemeenten op te zetten die hieraan bijdragen.
Welk doel zou jij in het zonnetje willen zetten?
De Nederlandse Transplantatie Stichting. Het is wat mij betreft heel simpel: na je dood heb je niets meer aan je omhulseltje. Waarom dan geen levens redden met hetgeen jij toch niets meer aan hebt?
Zelf ben ik al zo’n 12 jaar donor. Bang dat ze sneller de stekker eruit trekken als je donor ben ik niet; ik geloof niet zo in die bangmakerij. Niet iedereen in mijn familie vindt mijn donateurschap overigens een fijn idee. Omdat ik niet kan uitsluiten dat wanneer ik lig opgebaard er snijsporen in mijn gezicht te zien zijn, heb ik uit respect voor mijn familie om die reden op mijn codicil aangegeven dat ik niet wil dat er in mijn gezicht gesneden wordt.
Daarnaast heb ik ‘uitgevinkt’ dat ik mijn lichaam beschikbaar stel voor de wetenschap. De reden hiervoor is dat ik negatieve verhalen met betrekking tot respect voor de overledene van studenten die voor hun opleiding sectie verrichten op lichamen heb gehoord. Heel onbetrouwbaar natuurlijk, dus ik benadruk hierbij dat dit geen feit is. Toch blijft dit bij mij plakken en heeft het mijn keuze beïnvloed.
Het idee dat leeft om mensen by default donor te laten zijn, vind ik een slecht idee. Donor zijn moet altijd nog een bewuste keuze zijn. Wil je je ook opgeven als donor, dan kan dat via de Rijksoverheid op donorregister.nl.
Aan wie zou jij de tag willen doorgeven?
Graag tag ik bij deze Celeste van der Heijde. Celeste is een intelligente dame die geneeskunde studeert. Daarnaast is ze eigenaresse van de blog A Cup of Medicine. Ik ben erg benieuwd naar haar maatschappelijke betrokkenheid en vooral naar hoe zij over donor zijn en mijn keuze om mijn lichaam niet beschikbaar te stellen aan de wetenschap denkt.
Hoe maatschappelijk bewust ben jij? Welk charity fund draag jij een warm hart toe?
Eerste foto: (c) Dance4Life
Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest |Nieuwsbrief