Hoe Voorkom Je Een Opgeblazen Buik?

Hoe Voorkom Je Een Opgeblazen Buik?

Heb je snel last van een pijnlijk, opgeblazen onderbuik, ofwel het bekende ‘zwangerschapsbuikje’? Er is een aantal producten dat je kunt vermijden om herhaling te voorkomen.

Mijn darmen zijn sinds ik nog maar een klein meisje was extreem gevoelig. Dat uit zich sindsdien onder meer in plotselinge koortsaanvallen, een opgezwollen buik en pijn. Over de verdere symptomen treed ik wijselijk niet in detail en ik wil bij deze mijn broer Ferdi erop attenderen dat ik het niet op prijs stel dat ‘grappige’ familiegeheimen onder dit artikel worden gedeeld 😉

Naarmate ik ouder werd, werd ik me er bewust van dat de klachten die ik heb abnormaal zijn en niet door mij geaccepteerd hoeven te worden. Daarnaast stoorde dat bolletje me gewoon, vooral in combinatie met mijn modellenwerk, waarin een platte buik nog steeds het credo is. Zodoende ben ik de oorzaak van mijn klachten gaan uitzoeken.

Stress en schepijs

Tot op heden heb ik via het reguliere circuit nog geen medisch uitsluitsel, maar zelftests geven mij een sterk vermoeden. Zo heb ik geleerd dat onder meer stress, grote hoeveelheden suiker en vet, schepijs, zetmeelrijke producten, bepaalde granen en melkproducten lijken* te zorgen voor pijnlijke darmen en problemen met mijn stoelgang. 

Ijs veroorzaakt bij mij flink gasvorming en pijn in mijn darmen
Ijs veroorzaakt bij mij helaas flink gasvorming en pijn in mijn darmen. Bron foto

Gasvormingstimulerende voeding

Verder heb ik geleerd dat er bepaalde voedingsmiddelen zorgen voor gasvorming in de darmen; één van de oorzaken van de opgeblazen, pijnlijke buik. Het gaat hierbij om onder andere de volgende voedingsmiddelen:

 • Nieuwe aardappelen
 • Prei
 • Peulvruchten
 • Koolsoorten
 • Uisoorten
 • Paprika
 • Pruimen
 • Meloen
 • Onrijp fruit
 • Zuivelproducten met lactose (gebruik geiten- of schapenmelkproducten als alternatief. Dit bevat minder lactose en is zodoende makkelijker te verteren.)
 • Gerechten met ei
 • Noten
 • Kokos
 • Scherpe kruiden en specerijen
 • Bier
 • Koolzuurhoudende dranken
 • Kunstmatige zoetstoffen als sorbitol, mannitol en xylitol.

Gelukkig verdwijnt de gasvorming na 1 á 2 dagen. Heb je snel last van pijnlijke, opgeblazen darmen, dan loont het de moeite om bovenstaande voedingsmiddelen te beperken.

Op de foto in bikini

Wil je er zeker van zijn dat je tijdens die badmodeshoot geen opgeblazen buikje hebt? Het heeft dan geen zin om standaard deze voedingsmiddelen te vermijden; een aantal dagen voor de shoot deze voedingsmiddelen vermijden is in dit geval voldoende.

Vezels, vezels, vezels 

Tot slot: denk je eraan om genoeg vezelrijke voedingsmiddelen te eten en water te drinken voor je stoelgang? Een tekort aan vezels en vocht kan namelijk ook voor een opgezwollen buik zorgen. Bouw vezelrijke voedingsmiddelen echter wel langzaam op, want ook van in één keer teveel vezels kan je buik behoorlijk opblazen.

Verander je levensstijl

Naast het vermijden van producten, is er ook een aantal methoden die je aan je levensstijl kunt toevoegen om het opgezwollen buikje te voorkomen. In een vervolg op dit artikel zal ik hier verder op ingaan. Abonneer je via deze link op mijn nieuwe artikelen om notificaties van nieuwe artikelen te ontvangen in je mailbox.

* Zelftests leveren eigenlijk een onvoldoende accuraat resultaat op, daar het bijna onmogelijk is om alle elementen gelijk te houden en tegelijk slechts 1 voedingsmiddel 

Foto: Flickr/Hilde Skjorberg

Voeding en het effect ervan op ons lichaam is geen one-size-fits-all wetenschap. Dat betekent dat de producten die bij mij klachten geven, bij jou dezelfde klachten kunnen geven, maar dit niet per sé het geval hoeft te zijn. Je zult mijn tips moeten uitproberen om erachter te komen wat wel en niet voor jou werkt. Verder zijn in dit artikel niet alle oorzaken van een opgeblazen, pijnlijke buik behandeld. Neem bij serieuze pijnklachten altijd contact op met je arts.

Volg me op Instagram Twitter Facebook YouTube Bloglovin

About Angela

Angela
Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting. 'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn. Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

9 reacties

 1. bedankt voor het lijstje gas-vormende voedingsmiddelen! handig om dat zo in een overzichtje bij elkaar te hebben!
  Danielle recently posted…Food | Gegrilde kip – Lunch mealprep video!My Profile

 2. Top artikel! En handig dat je de gasvormingstimulerende voeding’ zo op een rijtje hebt gezet! Ik had tot en met 2013 ook vaak buikpijn en last van een opgeblazen gevoel, het is toen zo uit de hand gelopen dat ik uiteindelijk 24/7 buikpijn en een bolle buik had. Wat bleek? Ik heb koemelkallergie. Na een paar maanden een dieet gevolgd te hebben waar totaal geen ‘melk’ of melkpoeders ect. in zaten kon ik langzaam weer beginnen met opbouwen! Nu kan ik weer redelijk goed tegen melk producten, maar als ik wel een opgeblazen gevoel heb weet ik altijd waardoor het komt: té veel melkproducten gehad! Grappig dat mensen er eigenlijk niet bij stilstaan dat veel soorten voeding toch voor een opgeblazen gevoel kunnen zorgen!

  • Angela Willemse

   Thanks! Goed dat je erachter bent gekomen. Een allergie is wel heel andere koek dan gasvorming stimulerende voedingsmiddelen. Ik kan zelf lactose ook niet al te goed verdragen. Dit kan variëren van een bol buikje en ongemakkelijk gevoel, tot een zwangere olifantenbuik en echt héél veel pijn. Echt heel vervelend. Verdraag jij schapen- en geitenmelk wel?

   • Een zwangere olifantenbuik is héél herkenbaar, en héél veel pijn ook, zo erg dat je niet meer weet waar je het zoeken moet. Schapen en geitenmelk mocht ik in eerste instantie ook niet, maar nu gaat dat ook heel goed. Beter dan koemelk! Heb jij je wel eens aan de producten van alpro-soya gewaagd, of begin je daar niet aan?

    • Angela Willemse

     Ik nam weleens de yoghurt van Aplro, maar ben uiteindelijk overgegaan op die van Vivera. Dat vond ik een fijner merk. Alpro zitten wat mij betreft te vreemde ingrediënten in die helemaal niet in een yoghurtje hoeven te zitten. Vivera is veel ‘cleaner’. De soja- en amandelmelk van Alpro ken ik ook, maar ik vind het zo jammer en onnodig dat deze gezoet zijn. Ook dat is een reden voor mij om voor (bv haver-) melk van Vivera te gaan. In de horeca vind ik gezoete melkvervangers niet erg hoor, dan neem ik gerust Alpro, maar voor thuis liever mijn eigen voorkeursmerkjes.
     Angela Willemse recently posted…How To Prevent Bloated Intestines?My Profile

    • Angela Willemse

     Wat vervelend trouwens dat het zo pijn doet. Komt dat enkel door de gasvorming (denk je)?
     Angela Willemse recently posted…How To Prevent Bloated Intestines?My Profile

 3. Ferdi

  Waar kan ik leuke anekdotes over Angela plaatsen..?
  Ferdi recently posted…Real Roulette for AndroidMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge