Heb je snel last van een pijnlijk, opgeblazen onderbuik, ofwel het bekende ‘zwangerschapsbuikje’? Er is een aantal producten dat je kunt vermijden om herhaling te voorkomen.

[dropcap]Mijn[/dropcap] darmen zijn sinds ik nog maar een klein meisje was extreem gevoelig. Dat uit zich sindsdien onder meer in plotselinge koortsaanvallen, een opgezwollen buik en pijn. Over de verdere symptomen treed ik wijselijk niet in detail en ik wil bij deze mijn broer Ferdi erop attenderen dat ik het niet op prijs stel dat ‘grappige’ familiegeheimen onder dit artikel worden gedeeld 😉

Naarmate ik ouder werd, werd ik me er bewust van dat de klachten die ik heb abnormaal zijn en niet door mij geaccepteerd hoeven te worden. Daarnaast stoorde dat bolletje me gewoon, vooral in combinatie met mijn modellenwerk, waarin een platte buik nog steeds het credo is. Zodoende ben ik de oorzaak van mijn klachten gaan uitzoeken.

Stress en schepijs

Tot op heden heb ik via het reguliere circuit nog geen medisch uitsluitsel, maar zelftests geven mij een sterk vermoeden. Zo heb ik geleerd dat onder meer stress, grote hoeveelheden suiker en vet, schepijs, zetmeelrijke producten, bepaalde granen en melkproducten lijken* te zorgen voor pijnlijke darmen en problemen met mijn stoelgang. 

Ijs veroorzaakt bij mij flink gasvorming en pijn in mijn darmen
Ijs veroorzaakt bij mij helaas flink gasvorming en pijn in mijn darmen. Bron foto

Gasvormingstimulerende voeding

Verder heb ik geleerd dat er bepaalde voedingsmiddelen zorgen voor gasvorming in de darmen; één van de oorzaken van de opgeblazen, pijnlijke buik. Het gaat hierbij om onder andere de volgende voedingsmiddelen:

[one_third]

  • Nieuwe aardappelen
  • Prei
  • Peulvruchten
  • Koolsoorten
  • Uisoorten
  • Paprika
  • Pruimen
  • Meloen
  • Onrijp fruit

[/one_third][one_third]

  • Zuivelproducten met lactose (gebruik geiten- of schapenmelkproducten als alternatief. Dit bevat minder lactose en is zodoende makkelijker te verteren.)
  • Gerechten met ei
  • Noten

[/one_third][one_third_last]

  • Kokos
  • Scherpe kruiden en specerijen
  • Bier
  • Koolzuurhoudende dranken
  • Kunstmatige zoetstoffen als sorbitol, mannitol en xylitol.

[/one_third_last]

Gelukkig verdwijnt de gasvorming na 1 á 2 dagen. Heb je snel last van pijnlijke, opgeblazen darmen, dan loont het de moeite om bovenstaande voedingsmiddelen te beperken.

Op de foto in bikini

Wil je er zeker van zijn dat je tijdens die badmodeshoot geen opgeblazen buikje hebt? Het heeft dan geen zin om standaard deze voedingsmiddelen te vermijden; een aantal dagen voor de shoot deze voedingsmiddelen vermijden is in dit geval voldoende.

Vezels, vezels, vezels 

Tot slot: denk je eraan om genoeg vezelrijke voedingsmiddelen te eten en water te drinken voor je stoelgang? Een tekort aan vezels en vocht kan namelijk ook voor een opgezwollen buik zorgen. Bouw vezelrijke voedingsmiddelen echter wel langzaam op, want ook van in één keer teveel vezels kan je buik behoorlijk opblazen.

Verander je levensstijl

Naast het vermijden van producten, is er ook een aantal methoden die je aan je levensstijl kunt toevoegen om het opgezwollen buikje te voorkomen. In een vervolg op dit artikel zal ik hier verder op ingaan. Abonneer je via deze link op mijn nieuwe artikelen om notificaties van nieuwe artikelen te ontvangen in je mailbox.

* Zelftests leveren eigenlijk een onvoldoende accuraat resultaat op, daar het bijna onmogelijk is om alle elementen gelijk te houden en tegelijk slechts 1 voedingsmiddel 

Foto: Flickr/Hilde Skjorberg

[toggle title=”Toevoeging aan de disclaimer” state=”close”]Voeding en het effect ervan op ons lichaam is geen one-size-fits-all wetenschap. Dat betekent dat de producten die bij mij klachten geven, bij jou dezelfde klachten kunnen geven, maar dit niet per sé het geval hoeft te zijn. Je zult mijn tips moeten uitproberen om erachter te komen wat wel en niet voor jou werkt. Verder zijn in dit artikel niet alle oorzaken van een opgeblazen, pijnlijke buik behandeld. Neem bij serieuze pijnklachten altijd contact op met je arts.[/toggle]

Volg me op Instagram Twitter Facebook YouTube Bloglovin

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: