De tijd dat een mooi koppie genoeg was voor modellenwerk is voorbij. Een beetje model heeft tegenwoordig een social media follower count waar je ‘u’ tegen zegt. Althans, als we Estee Lauder en Storm Model Management mogen geloven.

[dropcap]Vroegâh[/dropcap], lang, lang geleden, toen ik als piepjong kuikentje net begon met modellenwerk, was alles anders. Lichttestjes werden gemaakt met echte polariods, waarmee de fotograaf eerst een minuutje of wat stond te wapperen voordat er beeld op te zien was. Televisieprogramma’s als Hollands Next Topmodel bestonden nog niet, dus wist het gros van de jonge bakvisjes niet dat ook zij model konden worden en was de concurrentie onder modellen en modellenbureau’s nog niet zo hoog. Waren de dagfees genereuzer en was modellenwerk nog een echt magisch beroep. 

Populair op Instagram

Wat ook anders was, is dat er nog geen Instagram bestond. Of überhaupt social media. De manier waarop modellen zichzelf vandaag de dag ‘branden’ en populair worden door middel van voornamelijk Instagram was in die tijd nog ondenkbaar. En toch is het een fenomeen dat we nu, 17 jaar later, volop zien gebeuren. Denk maar eens aan Kendall Jenner (al schijnt niemand precies te weten of ze nu eerst model of eerst een Jenner was).

 

my first @esteelauder ad is out!! #ModernMuse #KJ4EL

Een foto die is geplaatst door Kendall Jenner (@kendalljenner) op


Kendall Jenner voor Estee Lauder. Kendall heeft o Instagram een follower count van maar liefst 28.6 miljoen!

Waarde van veel volgers

Dat het je als model met flinke social media followercount geen windeieren legt, bevestigt Estee Lauder aan de Britse Vogue. Het bedrijf boekte Kendall omdat het hoopt dat het “wereldwijd profiteert van haar imago, stem, energie en extreme kracht op social media om het merk te introduceren bij miljoenen vrouwen”. 

Sarah Doukas, boekster bij Storm Model Management, beaamt het voordeel van veel social mediavolgers. Zo vertelt ze aan de Financial Times dat wanneer 2 modellen in optie staan voor een klus, het goed mogelijk is dat het model met het grootste aantal social mediafollowers de klus krijgt. Klanten worden zelfs apart berekend voor het aantal social mediafollowers van een model. Op die manier zijn de social media-accounts van de modellen geld waard. 

Doorsparen

Als we Estee Lauder en Doukas mogen geloven, is meer social mediavolgers dus meer modellenwerk danwel grotere klussen. Met mijn schamele 1400 Instagramvolgers vrees ik dat ik voor klussen van het kaliber wereldwijde Estee Laudercampagne nog wel even door mag gaan met followers sparen. Dus lieve lezeressen: help Angela aan een wereldwijde EL-campagne en volg mijn Instagram. 

 

Cuteness overload @glamourmag

Een foto die is geplaatst door Great Body & Skin (@greatbodyskin) op

Ik voor Glamour. Mijn Instagram follower count is 1400. Verschil moet er wezen.

Op zich vind ik het hartstikke gaaf dat het erop lijkt dat door social media de persoonlijkheid van modellen meer betekenis lijkt te krijgen. Zelf heb ik echter nog niet het idee gehad dat ik ooit geboekt ben voor een modellenklus vanwege mijn presence, imago, stem of follower count op Instagram of andere social media. Evenmin rekenen mijn modellenbureau’s een fee voor mijn social media.

Ben jij model en actief op Instagram of een ander sociaal medium en heb jij weleens meegemaakt dat een klant je heeft geboekt vanwege jouw presence aldaar? Doet jouw bureau aan rekenen voor jouw aantal social mediavolgers? En wat vind je (model of geen model) überhaupt van de ontwikkeling dat de persoonlijkheid van modellen meer betekenis lijkt te gaan krijgen?

(c) Coverfoto: Instagram/Kendall Jenner

 

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest |Nieuwsbrief

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: