MONONOCRAFFT Merrel Westhoff

Interview: Powervrouw Merrel Westhoff van Monocrafft

Haar eigen appartement is waar the magic happens. De woning slash atelier, hartje Rotterdam, wordt gesierd door boeken, magazines, foto’s en schilderijen. Maar bovenal door Merrel zelf. Want met haar goud-bronzen huidje en heldergroene cateyes is zij al net zo adembenemend als haar juwelen.

mo·no·craft (de; m,v; meervoud: monocrafts)
1 monocrat: alleenheerser
2 crafft: handgemaakt
3 delicate jewelry, ontworpen door Merrel Westhoff

D: Wauw, wat heb jij een mooi kleurtje!

M: Thanks! Ik kom net terug van m’n tripje Australië. Een van mijn favoriete bestemmingen tot nu toe.

MONONOCRAFFT Merrel Westhoff
Merrel in haar woning slash atelier.

D: Voor Monocrafft?

MRLLC-YG
Ringen uit de COLLECTION 3.0

M: Nou, mijn vakanties zijn eigenlijk altijd ook om te werken. Vanuit mijn webshop ship ik superveel naar Australië. Dat is fijn voor mij, omdat ik nu 100% van de verkoopprijs krijg. Maar de klanten betalen best wel wat aan verzendkosten. Ik denk dat het goed voor de verkoop is als het daar ter plekke verkrijgbaar is. Een merk als Monocrafft ligt er ook nog niet echt in de winkels. Ze noemen mijn items ‘delicate jewelry’, heel upcoming daar. De klant is er klaar voor.

D: In welke steden kun je jouw sieraden momenteel scoren?

M: De meeste verkoop gaat via mijn webshop. Verder kunnen klanten terecht in Rotterdam: hier, in mijn atelier of bij twee verkooppunten. Ook kun je Monocrafft in-store vinden in Amsterdam, Sittard, Brussel, Londen, Singapore en sinds kort Melbourne. Nu ben ik nog bezig met Sidney, New York en misschien binnenkort Tokyo …

D: Dat is een hele hand vol! In hoeveel tijd heb je dat opgebouwd?

M: Zo’n anderhalf jaar?

D: Je laat er geen gras over groeien. Eerst deed je fulltime modellenwerk. Hoe ben je van model tot edelsmid ontpopt?

M: Klopt, op mijn negentiende begon ik met modellenwerk. Op gegeven moment was ik 25 en had ik zoiets van ‘Aaaah, ik bouw helemaal geen CV op! Ik werkte toen veel voor G-Star, waar ze me in vaste dienst vroegen. Ik had nét me visum voor Amerika, dus ging ik eerst daar nog een jaar zitten. Daarna heb ik drie jaar fulltime als model booker en stylist bij G-Star gewerkt. Op gegeven moment was de webshop in opkomst en werd de creatieve ruimte steeds kleiner. Om toch m’n ei kwijt te kunnen liet ik me buiten werktijd omscholen tot edelsmid. In de weekenden kon ik dan lekker me eigen dingetjes maken.

MONONOCRAFFT Merrel Westhoff

D: Wat maakte je dan?

M: Ik hield altijd al van het minimalisme. Maar de kwalitatieve minimalistische sieraden die ik in winkels vond waren me vaak of te tuttig, met briljantjes bijvoorbeeld, of te grof. Als oplossing ging ik voor mezelf ontwerpen. Ik nam een outfit in gedachte, bijvoorbeeld een met een driekwart leren mouw en zag voor me hoe tof het zou zijn als daar één heel strak zilver lijntje onderuit zou komen. Van dat idee maakte ik een schetsje en daarna ging ik het gewoon maken. In het proces zag ik vaak hoe het nog toffer kon, dat paste ik dan aan. Uiteindelijk kwam er – misschien een hele andere – armband uit. Zo werk ik eigenlijk nog steeds. Gewoon doen, en zien waar het naartoe gaat.

D: En van ontwerpen voor jezelf kwam werken voor jezelf?

M: Alles wat ik maakte deed ik aan, om en in. De reacties waren heel leuk. Mensen wilden weten wat ik droeg en waar het vandaan kwam. Blijkbaar hadden dus meer mensen behoefte aan deze soort minimalistische sieraden. Later kreeg ik zelfs orders binnen. Maar ja, ik werkte nog fulltime bij G-Star. Tijdens de castings die ik voor hen deed in Parijs en Milaan werd ook nog steeds gevraagd of ik me in wilde schrijven bij de modellenbureaus daar. Eerst zei ik altijd: ‘Nee, ik ben gestopt.’

Maar een anderhalf jaar positieve reacties op mijn sieraden later dacht ik ‘Hmm … Misschien toch niet zo gek’. Ik stopte bij G-Star en ging weer online bij de Boekers, mijn moederbureau. Zo had ik een bron van inkomsten, terwijl ik al mijn vrije tijd in Monocrafft kon steken.

monocrafft
Simplistisch, stoer en stijlvol: oorbellen uit de COLLECTION 3.0

D: Zijn je ontwerpen sindsdien veranderd?

M: Mijn smaak is heel constant; ik hou van stoer, sexy en elegant. Het aardse, rauwe tegenover het delicate. Ik ben zelf niet een type dat een sieraad per moment aantrekt, maar hou er juist van dat het persoons-eigen wordt. Dat je in de ochtend ‘even je Monocrafftje’ omdoet. Omdat ik dus eigenlijk voor mezelf ontwerp, komt dit terug in mijn collecties. Ze zijn van begin af aan elkaars verlengden, in plaats van dat het ene seizoen het andere vervangt. Mijn collecties heten daarom ‘1.0’, ‘2.0’, enzovoorts.

monocrafft
Een deel van MONOCRAFFT’s laatste collectie COLLECTION 3.0

D: Heel steady dus. Stond je ook zo stabiel in je modellenwerk?

M: Hoewel ik het werk echt heel leuk vond – nog steeds vind -, en het erg waardeer dat ik het kan doen, ging ik er nooit helemaal in op. Ook heb ik hele leuke, interessante mensen ontmoet. Maar voor Parijs was ik bijvoorbeeld te vol. Dat was dan maar jammer: ik ging er niet voor afvallen. Als ik wel in een stad verbleef raakte ik eigenlijk altijd bevriend met mensen die geen modellenwerk deden. Die zaten dan in de film, ofzo. Ook ben ik nooit zo van de modefeestjes geweest. Een werkdag vond ik heel leuk hoor, net als de mensen met wie ik werkte. Maar na de klus vond ik het heel lekker om de trein naar Rotterdam te pakken. Ik bleef altijd dicht bij mezelf.

D: Helpt modellenwerk bij de opbouw van je merk?

M: Tegenwoordig maak ik alleen wat ik mooi vind. Zoals een toffe publicatie. Ik draag altijd mijn eigen sieraden, die heb ik dus nog om als ik de styling inga. Meestal zegt de stylist ‘hou maar om!’. Dat kunnen ze dan weer lekker bij de credits schrijven. Mijn fotograaf heb ik ook zo ontmoet. Dus qua contacten opbouwen en onderhouden heb ik er wel veel aan.

D: Nog toepasselijke tips and tricks geleerd van het modellenwerk?

M: Een hele leuke klant is Mart Visser. Daar werk ik al heel lang jaarlijks voor met een groep meiden, waarvan velen inmiddels ook Monocrafft hebben. De eerste twee jaar van zijn carrière werkte hij vanuit huis. Zo bespaarde hij kosten, en kon hij zich helemaal focussen op zijn werk en het uitbreiden van zijn clientèle. Dat is eigenlijk ook hoe ik het nu doe. Ik heb wel een tijdje antikraak gezeten met mijn atelier, maar doe het laatste jaar alles vanuit huis. Als nu mijn wekker om 8:30 uur gaat, kan ik eigenlijk meteen aan het werk. Dan doe ik mijn mail vanuit bed, met ontbijt erbij, haha! De dagen zijn wel lang, soms sluit ik pas om 21u30 af.

D: Voelt dat soms niet locked up?

M: Het is soms wel lastig loskomen. Je gaat ’s morgens koffie zetten en ziet gelijk je werktafel staan, weet je wel. Maar ik maak een goede verdeling en kan goed alleen zijn. Soms word ik om 18 uur gebeld, en dat is dan de eerste keer dat ik praat die dag. Klinkt misschien een beetje triest, maar ik vind het heerlijk: hard aan het werk met mijn muziek aan. Twee van zulke dagen wissel ik af met een dag klanten ontvangen. Daarnaast moet ik minimaal twee dagen per week de deur uit. Naar Amsterdam of de gieterij bijvoorbeeld.

monocrafft
Aan deze werkbank bij Merrel thuis gebeurt ‘het’.

D: Zijn er overeenkomsten tussen modellenwerk en het ownen van Monocrafft?

M: Vooral het eigen baas zijn. Vrijheid. Dat werkt voor mij het beste.

D: Mono zijn dus! Komt daar je merknaam ook vandaan?

M: Monocrafft is afgeleid van het Griekse ‘monokrat’: alleenheerser. ‘Krat’ is vervangen door ‘crafft’, want: met de hand gemaakt. De dubbel ‘f’ komt van Westhoff, mijn achternaam.

monocrafft
Inspiratie

D: Doe je ook echt alles alleen?

M: Tot nu toe gaat alles via mijn hand de deur uit. Ik krijg wel hulp van de gieterij en mijn ouders. Mijn vader doet de backoffice, en mijn moeder helpt twee keer per week in het atelier. Diane, een goed vriendinnetje, helpt ook met van alles. Met haar kan ik van gedachten pingpongen, wat toch wel erg fijn is.

D: Zij is dus eigenlijk je rechterhand?

M: Hahaha, ja, als je het zo stelt…

D: Nog een gouden tip voor meiden die ook een rechterhand ambiëren?

M: Dat gevoel van ‘Ooooh, had ik maar…’ vind ik het allerergste gevoel. Alle stappen die ik tot nu heb genomen waren puur vanuit mijn onderbuik. Als je je hart volgt en dat combineert met keihard werken dat komt het echt wel. En stél dat het niet komt, dan ga je gewoon door. Maar dan heb je het in elk geval geprobeerd.

Vader valt bij: Ik heb nog een goede tip. Zorg dat je een goede familie hebt die meehelpt!

M: Haha, ja! En mensen die je vertrouwt, dat is zeker belangrijk. Ik heb hele lieve mensen om me heen, heel blij mee. Het bespaart ook kosten, wat vooral aan het begin superfijn is.

Meer weten over Monocrafft? Je vindt Merrel’s sieraden op Monocrafft.com en op Instagram.

About Deborah Schoutema

Deborah Schoutema
Dutch fashion model Deborah Schoutema is signed at a-list modeling agencies, with Ulla Models as her mother agency. She has a Bachelor degree in Journalism. In her free time, she likes to run the green track, do hot pilates and test vegan restaurants. Image credit: Ellen van Bennekom

Check Also

Model Interview: Jacomien Roobol (De Boekers)

Jacomien: "Ik denk dat bureaus beter kunnen kijken naar of het meisje strak is, goed traint en gezond leeft, in plaats van met het meetlint bepalen of het meisje 1 cm teveel heeft rondom te heupen."

Één reactie

  1. Ik kende dit merk niet, maar ik ben heel enthousiast. Wat een mooie sieraden! Ik hou van dat simplistische geometrische. Heel cool om te zien!
    Karen recently posted…Dejlig Diary #25My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge