Een keer in de zoveel tijd ontmoet je iemand die je leven verandert. Tussen neus en lippen door. Met een opmerking, een tip of een grap. Saskia is zo’n persoon. Terwijl zij met haar natuurlijke no-nonsense producten vijf beautylooks creëerde op één (!) dag, vertelde ze dingen die mijn beautyregime compleet veranderden. Eenvoudiger, maar zoveel beter. Vandaag kletst ze voor Great Body & Skin met model Deborah, die jullie kennen door haar interviewserie. Jouw beurt om wat op te steken!

Read in English

Het is alweer een tijdje geleden dat je mijn make-up deed. Maar ik kan je nog goed herinneren hoor, wat ben jij een mooie vrouw.

Haha, dankjewel! Ik was in het verleden ook model hè.

Is dat ook hoe je in de beauty-industrie terechtkwam?

Nee, als kind speelde ik al met make-up. Daar kon ik mijn creatieve ei in kwijt. Later kreeg ik les van ’s Hollands eerste make-up artist John Kattenberg – oprichter House of Orange, Nederlands topbureau voor visagisten – die op mijn 24ste mijn diploma uitreikte. Ik was de eerste die dat papiertje in ontvangst nam. Er stond ook ‘nummer 1’ op, haha.

En toen, make-uppen via House of Orange? Of eerst fulltime modellenwerk gedaan?

Beide. Ik heb tien jaar bij de House gezeten. Aan het begin zorgde dat voor verwarring. Ik leek erg jong, dus als ik op de klus aankwam dacht de klant soms dat ik het model was. Er werd dan wel eens last minute besloten dat dat ook zo was. “Of het model even Saskia’s haar kon doen”, in plaats van andersom. Om ongemakkelijkheden te voorkomen, schreef ik me toen ook maar in bij een modellenbureau.

Auw, lullig voor die modellen! En ‘even Saskia’s haar doen’ is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.

Dat merkten de klanten ook. Daarom boekten ze me later dubbel: als model en visagist. Dat werd wat teveel, dus besloot ik alleen nog voor visagie te gaan. Ik ben gelukkiger achter de camera dan ervoor.

Mooi besluit. Hoe kwam je erbij om uitsluitend met pure, chemicaliënvrije producten te werken?

Voordat je make-up bij je model aanbrengt, test je het altijd even uit op je hand. In mijn geval de linkerhand. Na een tijdje zat die helemaal onder het eczeem. Ook had ik ineens acne. Bij wijze van proef raakte ik twee weken geen make-up aan. Alle uitslag verdween!

Wow, shocking! Wat deed je toen? Make-up was jouw dagelijks brood …

De boosdoener was duidelijk, maar ik hield van mijn werk. Dan doe je niet ‘hoppa’, alles de deur uit. Bij toeval kwam mijn man, die geneeskunde heeft gestudeerd, in medische vakliteratuur iets tegen over chemische stoffen in make-up en de effecten daarvan op onze gezondheid. Vanaf toen verzamelden we alle informatie over synthetische stoffen. Zestig procent van wat je aanbrengt ‘drinkt’ je huid op. Al die stofjes komen dus in je bloedbaan terecht. Net als wanneer je het zou eten. Geen wonder dat je er klachten van krijgt! Ik maakte een overzichtelijke lijst met goede en slechte ingrediënten. Helaas kon ik in Nederland, buiten een aantal ‘geitenwollen sokken’ producten om, niet aan chemicaliënvrije cosmetica komen. Amerika bood uitkomst. Daar kon ik studies volgen over o.a. natuurlijke gezondheid en detoxen, en op de terugweg vulde ik koffers met verantwoorde producten voor mijn jobs.

Hoe werd die natuurlijke visie hier ontvangen?

Eenmaal terug verscheen ik op klussen met salades in tupperware bakjes en detoxsapjes. Dat was toen totaal niet hip, dus werd er weleens grappig over gedaan. Maar mensen werden ook benieuwd. Modellen en BN’ers vroegen me naar de fijne, ademende make-up. “Waar kwam dit vandaan!?” Na het verhaal tig keer verteld te hebben besloot ik het uit te typen en beschikbaar te stellen op Heelnatuurlijk.nl. Omdat ik steeds meer producten uit Amerika mee moest sjouwen, besloot ik later distributeur voor Nederland te worden. Zo ontstond de webshop.

Ik snap dat iedereen aan je lippen hing. Zelf ben ik ook schuldig. Voor een stralende, egale huid als de jouwe is natuurlijke make-up dus het enige antwoord?

Als je off duty bent zou ik adviseren zelfs géén make-up te dragen. Zo kan je huid bijkomen. Smeer je wel, dan mag dat wat je smeert geen laagje achterlaten. Dat geldt ook voor dagcrèmes. Vermijd daarom liever paraffine, minerale olie, petroleum en andere aardoliën. Die sluiten de huid af als een plastic zak. Afvalstoffen blijven dan in de huid en hydrateren lukt niet meer. O, en een tip voor modellen: let er altijd op dat de visagiste haar kwasten alleen voor jou gebruikt, of tussendoor schoonmaakt. Zo loop je geen risico op andermans kwaaltjes.

Wat voor reinigingsritueel raad je aan?

Een milde olie als jojoba of amandel is voldoende. Voor een diepere reiniging is de avocado cleanser van PNS heerlijk. De avocado-olie reinigt en verzorgt terwijl de korreltjes een subtiele peeling geven.

avocado cleanser pure nuff stuff

PNS avocado cleanser. Stap 1: verdeel cleanser op een vochtig watje. Stap 2: Druk het zachtjes 5 seconden tegen je wimpers, zodat het intrekt. Stap 3: Beweeg het in één haal naar je ooghoek toe. Stap 4: Herhaal bij het andere oog. Stap 5: Neem tot slot in cirkelende bewegingen je gezicht af met een nieuw watje. Afspoelen is niet nodig, dan kunnen de olie en vitamine E de hele nacht hun werk doen. Foto credit: Saskia van der Molen

Natuurlijke make-up, check. Basic verzorging, check. Kan voeding ook nog iets doen?

Absoluut. Eet vooral zoals de natuur het bedoeld heeft. Groenten, fruit en zaden liggen voor het oprapen. Daarvan kun je dus veel nemen. Groene groenten beschermen je huid van binnenuit, waardoor je minder snel verbrandt en ’s zomers bruiner wordt. Ze stimuleren ook je celdeling, net als gele groenten (pompoen, zoete aardappel, paprika). Dat helpt je huid jong en egaal te houden. Verder is melk voor kalfjes, olie groeit niet aan bomen en noten kraken is tijdrovend. Na een stuk of tien zou je het zat zijn. Blij toe, want teveel vetten – ja, zowel ‘goede’ als ‘slechte’ – zorgen voor puistjes. Verder geldt ook hier dat je beter weg kunt blijven van E-nummers en andere rare ingrediënten die je niet in de natuur vindt.

Mindfull eten dus. Maar wat als je tobt met acne en behoefte hebt aan een dermataloog?

Acne is een manier van afvalstoffen uitscheiden. Normaal gaat dat via de darmen, de lever of de nieren. Als een van die wegen overbelast of verstopt raakt (denk: teveel baco’s of moeilijke stoelgang), zoekt je lichaam een andere uitweg. De huid! Dermatologen schrijven vaak een antibioticum voor. Die drukt je acne weer terug je huid in. Als je dan genezen bent, zijn er twee opties. A) Je huid scheidt het weer opnieuw uit, of B) De afvalstoffen zoeken een andere opslagplek. Dan is vaak je vetweefsel aan de beurt. In het ergste geval vormt zich daar dan een tumor. Denk maar aan borstkanker bij vrouwen…

Afvalstoffen zijn dus vergelijkbaar met windjes laten? Ze moeten eruit, anders hoopt de lucht zich elders op.

Haha, precies! Acne kun je beter voorkomen dan genezen. Toevallig heb ik daar laatst nog een praktische post over geschreven.

Dankjewel Saskia, voorlopig hebben we weer genoeg stof tot nadenken. Als afsluiter nog een praktische tip?

Uhm… qua verzorging: less is more. Fabrikanten laten je graag geloven in stappenplannen om je huid te reinigen. Eerst een milk, dan een toner. Het liefst twee keer per dag. Hetzelfde geldt voor hydrateren. Primer, oogcrème en lipbalsem. In werkelijkheid hoef je alleen te reinigen om make-up te verwijderen, en alleen te smeren bij een droge of vochtarme huid. De crème daarvoor is gewoon een crème. Die zou goed moeten zijn voor de hele huid. Wij verkopen daarom multi-purpose producten die je kunt gebruiken als lotion, crèmespoeling, reinigingsmilk, handcrème en aftersun. Laat je dus niet gek maken, koop alleen wat je nodig hebt!

Saskia van der Molen heeft horden modellen, beroemdheden als Lady Gaga en menig BN’er in haar visagiestoel gehad. Haar uitrusting is net wat anders dan normaal; al haar make-up is chemicaliënvrij! Voor de liefhebbers verkoopt ze die met haar man op Heelnatuurlijk.nl, waar ze tevens over natuurlijke gezondheid blogt.  

Deborah Schoutema

Over auteur

Dutch fashion model Deborah Schoutema is signed at a-list modeling agencies, with Ulla Models as her mother agency. She has a Bachelor degree in Journalism. In her free time, she likes to run the green track, do hot pilates and test vegan restaurants. Image credit: Ellen van Bennekom

Lees ook: