[:nl]Fotograaf annex kunstenaar Hans Withoos reisde af naar Zambia om jonge seropositieve Zambianen in haute couture te fotograferen. De opbrengst van de beelden gaat naar Orange Babies en wordt onder andere gebruikt om Zambiaanse vrouwen en kinderen van aidsremmers te voorzien en te helpen een toekomst op te bouwen. Ik sprak Hans over dit bijzondere project.

[dropcap]Hans[/dropcap] leerde ik kennen tijdens een trip naar Barcelona, waar we een campagne schoten voor een Braziliaans modemerk. Ik weet nog goed dat ik op één of andere manier in een boom belandde, uit mijn broek scheurde en uit de boom getild moest worden door de stylist.

 

luana jardim
Campagnebeeld dat ik met Hans schoot voor het Braziliaanse merk Luana Jardim

 

Seropositief

Onlangs, 5 jaar na dato, sprak ik Hans weer. We blikken terug naar de reis die we maakten, lachen om anekdotes, maar worden vrij snel serieus. Ik bel Hans namelijk over een fotoproject van een heel ander kaliber: het kunstproject dat hij in Zambia uitvoerde voor charity fund Orange Babies.

Orange Babies helpt zwangere met HIV geïnfecteerde vrouwen en baby’s. In Zambia loop je als meisje en vrouw een groot risico verkracht te worden. Factoren die hierop van invloed zijn, zijn de hoge armoede en het hoge alcohol- en drugsgebruik. Ten gevolge van de verkrachtingen zijn veel meisjes, vrouwen en hun babietjes seropositief. Onwetendheid speelt tevens een grote rol in het aantal hiv-besmettingen.

Non-profitorganisatie Orange Babies werd opgezet door creative director Stef Bakker, de van oorsprong Afrikaanse Baba Sylla en zijn partner de in het Nederlandse modewereldje wel bekende visagist John Kattenberg.

Kunstzinnige vrijheid

Als het lacht, wat heeft het dan voor hulp nodig? Het beeld brengt niet veel meer teweeg. Daarom moet je op een andere manier prikkelen.

Hans vertelt over het project: “De Poelman Foundation, de hoofdsponsor van Orange Babies, vroeg mij naar Zambia te reizen om daar een fotoproject uit te voeren, met als doel de beelden te verkopen en de opbrengst er van in Orange Babies te steken.

Ik stemde in met het voorstel op voorwaarde dat ik mijn kunstzinnige vrijheid kon waarborgen. Dit vond ik belangrijk, omdat het bekende lachende donkere kindje afgedrukt in sepiakleuren al lang niet meer prikkelt. Als het lacht, wat heeft het dan voor hulp nodig? Het beeld brengt niet veel meer teweeg. Daarom moet je op een andere manier prikkelen. Daar gebruik ik mijn creativiteit voor.”

Haute couture in Afrika

En zo geschiedde: Hans reist met team naar Zambia voor het “My Name Is Blessing; From Zambia With Love”-project. Daar fotografeert Hans door Orange Babies opgevangen meisjes – seropositieve weesjes – en jonge vrouwen in tegen typisch Afrikaanse achtergronden. De ‘modellen’ dragen op de foto geen make-up en de gezichten zijn niet bewerkt; ieder littekentje en oneffenheid heeft Hans laten zitten.

 

My Name Is Blessing; From Zambia With Love Hans Withoos - Orange Babies
Eén van de prachtige beelden die Hans schoot voor kunstproject “My Name Is Blessing; From Zambia With Love” ten behoeve van Orange Babies

 

De beelden zijn vervreemdend: hoewel de modellen hun dagelijkse bezigheden uitvoeren, zoals een bos takken vervoeren op het hoofd, dragen ze haute couture van de Braziliaanse ontwerper Fernanda DaSilva en ziet het geheel er door de invulling van het licht er modisch uit.

“Met opzet”, zo geeft Hans aan, “mijn doel was namelijk het geromantiseerde beeld dat wij Europeanen van Afrikanen hebben, zoals het jagen en koken op een vuur, niet expliciet in beeld brengen, maar wel naar te refereren.”

 

My Name Is Blessing; From Zambia With Love Hans Withoos - Orange Babies
Een Zambiaanse vrouw vervoert een emmer op haar hoofd. Ze is gekleed in haute couture. Een vervreemdend plaatje. Met opzet, aldus Hans, die in zijn beelden refereert naar het geromantiseerde beeld dat Europeanen vaak hebben van Afrika.

Te heftig

Hans geeft aan dat het project uitvoeren en de reis mooi, maar heftig waren. “De modellen pasten natuurlijk de haute couture goed, wat eigenlijk schrijnend is, omdat dat komt doordat ze weinig te eten hebben.”

Ik vroeg een meisje voor de foto te brullen als een leeuw. Het lukte haar niet; haar emoties namen de overhand. Ik realiseerde me hierdoor te meer dat deze meisjes zijn verkracht.

Vergeten dat Hans niet met doorgewinterde modellen te maken had, deed hij niet. Daarvoor werd hij soms teveel met zijn neus op de feiten gedrukt: “Ik vroeg een meisje voor de foto te brullen als een leeuw. Het lukte haar niet; haar emoties namen de overhand. Haar vriendin nam het voor haar over. Zij produceerde juist een behoorlijke brul. Daar schrok ik van; ik realiseerde me hierdoor te meer dat deze meisjes zijn verkracht.

Ook zijn er stukken interview die we met Blessing op film afnamen – het meisje op de cover van het boek “My Name Is Blessing; From Zambia with love” dat naar aanleiding van het project werd gemaakt – niet gebruikt omdat ze tè heftig zijn. ”

 

My Name Is Blessing; From Zambia With Love Hans Withoos - Orange Babies
Een vrolijk beeld van een jong meisje dat met bloemen speelt. Tijdens het schieten van de beelden werd Hans echter met zijn neus op de feiten gedrukt.

 

Voor de kleine meisjes werden voor de shoot kinderjurkjes meegenomen; die mochten de meisjes tot hun grote plezier houden.

Succesvol

Hans heeft succes met het project dat hij voor Orange Babies uitvoerde: inmiddels hebben zijn werken tussen de € 110.000,- en € 120.000,- opgeleverd. Daarmee stoppen de opbrengsten niet; Hans exposeert namelijk nog even door met zijn werken, die overigens gewoon bij jou thuis aan de muur kunnen komen te hangen!

Help Hans & Orange Babies

Hans exposeert zijn werken voor Orange Babies op dit moment namelijk, in navolging van de wereldberoemde graffitikunstenaar Banksy, in het Doemuseum in Veendam. De werken die hier hangen worden in beperkte oplage voor een consument-vriendelije prijs verkocht. Een wens van Hans zelf, omdat hij kunst voor iedereen toegankelijk wil maken.

Wil jij Hans en de Orange Babies helpen èn één van deze prachtige beelden uit zijn “Blessings”- serie aan jouw muur hebben hangen? Breng dan vóór september een bezoekje aan het Doemuseum en kies jouw favoriete werk uit. Of ondersteun het “My Name Is Blessing; From Zambia With Love”-project door in het museum het projectboek “My Name Is Blessing” – met alle beelden uit de serie en achtergrondverhalen – aan te schaffen. Ook mooi om te gaan bekijken: de haute couture die tijdens de shoots werd gedragen, wordt tentoongesteld in het museum.

Hans, ik wens je heel veel succes met de verkopen van je werken en draag daar graag mijn steentje aan bij!

 

Wat vind jij van Hans’ foto’s voor Orange Babies?

 

Alle beelden zijn gemaakt door Hans Withoos (c)

 

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest | Abonneer

[:]

Over de auteur

Hey! I'm Angela; a 30-something mommy and a now REAL #fitchick, digi nerd, photo & film shooter hobbyist, MSc specialized in Health Education, marketingspecialist and an international fashion model for 20 years. I've worked for eg. Viktor & Rolf, Nivea, Escada, Elle, Vogue and Glamour.

I write about everything that I find worth sharing. Go ahead an take a look around. Don't hesitate to share your thought sor opinions. Enjoy! Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: