Loslaten

Loslaten

Loslaten: voor een perfectionist is dat één van de moeilijkste dingen die er zijn. Doelen stellen lijkt voor iemand met deze karaktereigenschap geen goed idee. Toch is er 1 doel dat je jezelf als perfectionist wel kunt stellen.

(Nieuwjaars-) doelen stellen

Om te beginnen wil ik jullie een bijzonder goed en gezond 2016 wensen! Nu de kerstboom is opgeruimd en de paaseitjes alweer in de winkel liggen (het is toch schandalig!), heb je inmiddels alweer ruim twee weken naar je gestelde doelen voor 2016 kunnen leven. Er even van uit gaande dat je die gesteld hebt natuurlijk. Ik ben benieuwd: hoe gaat het tot nu toe met die gestelde doelen?

Even mijn hand in eigen boezem: natuurlijk roep ik op ieder willekeurig moment van het jaar weleens dat ik nu echt eens wat minder moet snoepen (sinds de zwangerschap van Jim is mijn gezonde eetgedrag wankel) en de afgelopen 3 maanden heb ik waarschijnlijk wekelijks uitgesproken dat ik het sporten weer op ga pakken. Mezelf echte doelen stellen die ik na ‘moet’ komen doe ik echter nooit.

Doelen stellen werkt averechts

Weet je waarom niet? Er komt namelijk maar zelden iets terecht. Het lijkt wel hoe harder ik een doel nastreef, hoe minder er van terecht komt. Dit zal de meesten vast niet onbekend in de oren klinken.
 
Neem nu eens het waarschijnlijk meest populaire goede voornemen voor het nieuwe jaar: een paar pondjes afvallen door gezonder te gaan eten en meer te gaan sporten. De eerste weken wordt er nog enthousiast gesport en minder gesnoept, maar al snel komt de klad erin. Je ziet dit vaak aan het begin van het jaar gebeuren in de sportschool: na de kerstvakantie is het een drukte vanjewelste, waarna je de meeste nieuwe gezichten na 2 maanden al niet meer terug ziet komen.

Hoe harder het doel van afvallen wordt nagestreefd, hoe moeilijker dit doel te bereiken is.

Verder zullen er maar weinigen zijn die een jaar later werkelijk zijn afgevallen. Sterker nog: de kans is groter dat degenen die afvallen als goede voornemen gesteld hadden zijn aangekomen in plaats van te zijn afgevallen. Ook hier geldt weer: hoe harder het doel van afvallen wordt nagestreefd, hoe moeilijker dit doel te bereiken is. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de eetbuien die een dergelijk doel in de weg kunnen gaan zitten.
Zo zijn er nog duizend andere situaties te benoemen waarin het stellen van doelen alleen maar averechts werkt. Vul ze zelf maar in!

Iets doen is belangrijker dan hoe ik het doe.

Loslaten

Daarom heb ik besloten dat ik mezelf wel een doel stel voor 2016, maar dat dat doel is om los te laten. Ik wil dingen meer op zijn beloop laten. De weg ergens naartoe is immers belangrijker dan het resultaat. Iets doen is belangrijker dan hoe ik het doe.
 
Ik kan soms zo opzien tegen iets uitvoeren, omdat ik twijfel of ik iets tot een hoog niveau tot uitvoer kan brengen. Daardoor weet ik soms niet goed waar te beginnen en begin ik ergens maar helemaal niet aan.

Losser op het gebied van gezondheid …

Met ‘loslaten’ op het gebied van gezondheid ben ik vorig jaar al begonnen. Daarover schreef ik eerder al dit artikel. Zoals ik al aangaf: dat gaat aardig goed! Mijn credo (dat ik losjes hanteer) is dan ook dat gezond eten voor mij inhoudt dat ik als basis voor gezonde producten en hoeveelheden kies, maar niet moeilijk doe over daar zo nu en dan eens van af te wijken.

… en moederschap

Niet alleen op het gebied van gezondheid wil ik meer los (kunnen) laten. Eigenlijk vind ik het een goede zaak om op alle gebieden waar nodig meer los te laten. Nu ik mama ben, merkte ik op een gegeven moment bijvoorbeeld dat ik te graag wilde vermijden dat Jim ging huilen. Huilen is echter een heel normaal communicatiemiddel van baby’s en huilen kun je dan ook niet voorkomen bij die kleintjes. Ik heb bij mijn vriend afgekeken hoe hij reageert op een huilende Jim: super relaxed! Die maakt er gewoon een grapje van. En verrek: het werkt! Hoe relaxter je als ouder reageert op huilgedrag van je kind (en dus loslaat), hoe minder je kleintje (meestal) zal huilen.

Flesje geven gaat niet helemaal zoals het moet. Jammer dan, we maken er een spelletje van 🙂

Conclusie: als ik mezelf dan toch 1 doel stel voor 2016, dan is dit ‘loslaten’. Voor een perfectionist als ik lijkt me dit helemaal geen gek doel!

En jij?

Heb jij jezelf doelen gesteld voor 2016? Zo ja: wat zijn ze? Zo nee: waarom niet?

Eerste foto: (c) Robbert Beck

 

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | PinterestAbonneer

About Angela

Angela
Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting. 'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn. Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Check Also

I'm on -maternity leave!

Buikspieren trainen tijdens de zwangerschap: oefeningen, risico’s, aandachtspunten

Voor modellen is het belangrijk om na de zwangerschap zo snel mogelijk weer een platte buik te hebben. Ik leg je uit welke buikspieren je mag trainen tijdens de zwangerschap en wat de risico's en aandachtspunten zijn.

6 reacties

 1. Hè hè, je bent weer terug :). En hoe! Wat heb je een mooi artikel geschreven. Ik heb wel doelen gesteld. Ik rookte af en toe wel eens een sigaretje met een drankje terwijl ik al jaren niet meer verslaafd ben, dus daar wil ik nu helemaal mee stoppen. Het slaat nergens op. Ik wil sowieso meer aan yoga en meditatie doen en weer gezonder leven. Ik ben nu ook bezig met een recharge programma en man, wat krijg je daar veel voor terug. Had ik eerder moeten doen. Niet dat ik zo ontzettend ongezond at, maar soms is het wel fijn om helemaal te resetten.
  Overigens ben ik zo benieuwd hoe ik het zelf straks als moeder ga doen. Bij adoptiekindjes wordt wel aangeraden ze niet te lang te laten huilen. Maar dat heeft ook met de hechting e.d. te maken. We gaan het zien!
  Karen recently posted…Quinoa Tabouleh met Kikkererwten, Tomaat en KomkommerMy Profile

  • Angela Willemse

   Ik snap het wel! Tabak en alcohol zijn genotsmiddelen en daar genieten mensen dan ook van. Het is een momentje van relaxen, het ‘hoort’ bij het sociale. Dit alles maakt het zo lastig ermee te minderen of stoppen. Hoe wil je gaan stoppen? Cold turkey? Of sta je jezelf af en toe nog weleens wat toe?

   Ik ben benieuwd naar je rechargeprogramma! Kan ik ook wel gebruiken. Nog nooit zoveel slagroom gevreten als het afgelopen jaar haha!

   Ik ben ook benieuwd hoe je het gaat doen! Ik bedoel: ik weet zeker heel goed, je komt nu al over als een hele liefdevolle moeder! Maar ik ben ook benieuwd wat je gaat schrijven over hoe je zaken aanpakt als opvoeding, voeding etc. En huilen ben ik ook geen voorstander van, zeker niet! Altijd troosten. Maar soms lukt troosten niet altijd even goed doordat ze krampjes hebben, moe zijn, wat dan ook. In het begin vond ik het vreselijk om Jim te zien huilen, vond het zo zielig voor hem! Maar soms is het niet zozeer zielig, maar is het slechts om te verwerken. En dan mag huilen er zijn.
   Angela Willemse recently posted…Zwanger, Bekkeninstabiliteit en de SportschoolMy Profile

 2. Wat een mooi doel! Het inspireert mij om hetzelfde te gaan proberen 🙂
  Annemieke recently posted…Fotografie: All time favourites #3My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge