Brief aan mijn lijf

Mariannes Brief Aan Haar Lijf

Wekelijks bespreekt Marianne Nykjaer, plus-sizemodel en voorvechter van size diversity in fashion en body acceptance, een thema met je. Vorige week besprak ze het fenomeen “plus-sizemodellen en padding“. Vandaag schrijft ze een persoonlijke brief aan haar lijf.

Ik noemde je lelijk, terwijl ik keek naar de cellulitis op m’n billen en de striemen op m’n heupen en het vlees aan m’n armen.

M’n lieve lijf,

Ik noemde je dik. Ik zat op de vloer naar m’n platgedrukte dijen te kijken, mijn buik naar buiten hangend, duwend en knijpend in elk stukje van jou dat ik haatte. Ik noemde je lelijk, terwijl ik keek naar de cellulitis op m’n billen en de striemen op m’n heupen en het vlees aan m’n armen. Ik heb je er om gehaat. Ik heb je walgelijk genoemd, ook al was niks van dit alles jouw schuld.

>> Leestip: “Health at Every Size

marianne nykjaer writes a Letter to her body - great body skin -

Ik noemde je zwak. Te zwak om je te houden aan een dieet dat je uitputte en verwarde. Te zwak om door te gaan wanneer ik je wou blijven pushen, ook als elke vezel in m’n lijf al brandde en  je me schreeuwde om te stoppen, en ik toch door wou. Te zwak om iets te zijn dat je helemaal niet zou hoeven zijn.

>> Leestip: “Stress om Bikini Body”

Ik noemde je waardeloos. Ik bedankte je nooit. Ik zei nooit dat ik van je hield. Ik zei dat ik je haatte. Ik verstopte je omdat ik beschaamd voor je was, beschaamd om met je gezien te worden. Ik veroordeelde je.  Ik zag niets van alle dingen die je voor me deed en nam je voor lief.

Ik zie je imperfecties, elk een reminder van de vrouw die ik geworden ben dankzij jou.

M’n lieve lijf, het spijt me. Er is niemand op deze wereld die ik slechter behandel heb dan jij. En toch ben je gebleven en gaf je me alles. 

marianne nykjaer writes a Letter to her body - great body skin -

Nu zie ik hoe mooi je bent. Ik zie je lange benen en de curve van je rug. Ik zie je mollige armen en buikje en je juicy lips en prachtige huid. Ik zie je imperfecties, elk een reminder van de vrouw die ik geworden ben dankzij jou. Je bent prachtig, en je bent perfect.

Nu zie ik hoe krachtig je bent. Je bent sterk en snel. Je kan lopen en springen en zwemmen en klimmen en je doet alles dat ik van je vraag, en je weet hoe je jezelf moet pushen zonder te breken. Ik respecteer je genoeg om naar je te luisteren. Je bent een warrior en een survivor en je bent perfect.

Nu zie ik je waarde. Je lacht met heel je hart. Je wil altijd het beste zien in anderen. Je bent warm en slim en grappig en lief. Je hebt liefde te geven. Je bent geweldig, en je bent perfect.

M’n lieve lijf, ik hou van je.

Wat zou jij tegen je lichaam willen zeggen?

(c) foto’s: Arno Nieuwhof. Deze beelden zijn 100% ongeretoucheerd.

About Marianne Nykjaer

Marianne Nykjaer
Marianne Nykjaer is a fashion lover, (plus-size) model and blogger. She mainly blogs about diversity in the fashion industry and body acceptance. She's quite into sports and passionate about (healthy) food, but her main focus is on mental health instead of physical health.

Check Also

NEGATIEVE GEVOELENS OVER Negatieve Gevoelens over Veranderend Zwanger Lijf

Negatieve Gevoelens over Veranderend Zwanger Lijf

We MOETEN genieten van ons zwangere lijf. Soms lukt dat gewoon niet zo goed. Wat nu als je het vreselijk vindt om in de spiegel naar je zwangere lijf te kijken? Ik geef je tips om negatieve gevoelens over je zwangere lijf de baas te zijn.

6 reacties

 1. Wat een prachtig en goedgeschreven artikel! Echt heel erg pakkend! En de foto’s zijn werkelijk prachtig! Je mag trots zijn op jezelf!

 2. Wauw, ben er helemaal stil van. Geweldig geschreven. Ontzettend herkenbaar ook.. Je bent trouwens echt prachtig!
  Merel recently posted…Outfit: Sunshine, daisies, butter, mellow.My Profile

 3. Prachtig, en pijnlijk want het doet me beseffen dat ik zo ver toch nog niet helemaal ben… Dat terwijl mijn lijf me twee gezonde kinderen heeft gegeven….
  Lana recently posted…Happy Things #3My Profile

 4. Mooi geschreven. Ik schaatste drie jaar geleden nog de alternatieve Elfstedentocht, maar de afgelopen twee jaar heeft mijn lijf me op het gezondheidsvlak nog al in de steek gelaten. Laatst las ik ergens dat je lichaam je bondgenoot en je huis is. Ik vond dat goed dat (net zoals deze brief) te beseffen. Zo voelt dat namelijk niet altijd.
  Karen recently posted…Dejlig Diary #18My Profile

  • Angela Willemse

   Klopt Karen, pas als het ‘te laat’ is en je lichaam je in de steek laat, realiseer je je hoeveel een gezond lijf waard is. Pas dan ga je bv sporten in een heel ander daglicht zien, als iets wat fijn is om te doen en een cadeautje dat je dat kunt doen ipv bv een tool om je lichaam te shapen en/of af te vallen (wat toch voor velen het doel is van sporten), want voor velen is sporten (of zelfs lopen) niet vanzelfsprekend.
   Angela Willemse recently posted…Win: Coral Reebok Cardio Ultra Sneakers worth € 120My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge