Wekelijks bespreekt Marianne Nykjaer, plus-sizemodel en voorvechter van size diversity in fashion en body acceptance, een thema met je. Vorige week besprak ze het fenomeen “plus-sizemodellen en padding“. Vandaag schrijft ze een persoonlijke brief aan haar lijf.

Ik noemde je lelijk, terwijl ik keek naar de cellulitis op m’n billen en de striemen op m’n heupen en het vlees aan m’n armen.

[dropcap]M’n[/dropcap] lieve lijf,

Ik noemde je dik. Ik zat op de vloer naar m’n platgedrukte dijen te kijken, mijn buik naar buiten hangend, duwend en knijpend in elk stukje van jou dat ik haatte. Ik noemde je lelijk, terwijl ik keek naar de cellulitis op m’n billen en de striemen op m’n heupen en het vlees aan m’n armen. Ik heb je er om gehaat. Ik heb je walgelijk genoemd, ook al was niks van dit alles jouw schuld.

>> Leestip: “Health at Every Size

marianne nykjaer writes a Letter to her body - great body  skin -

Ik noemde je zwak. Te zwak om je te houden aan een dieet dat je uitputte en verwarde. Te zwak om door te gaan wanneer ik je wou blijven pushen, ook als elke vezel in m’n lijf al brandde en  je me schreeuwde om te stoppen, en ik toch door wou. Te zwak om iets te zijn dat je helemaal niet zou hoeven zijn.

>> Leestip: “Stress om Bikini Body”

Ik noemde je waardeloos. Ik bedankte je nooit. Ik zei nooit dat ik van je hield. Ik zei dat ik je haatte. Ik verstopte je omdat ik beschaamd voor je was, beschaamd om met je gezien te worden. Ik veroordeelde je.  Ik zag niets van alle dingen die je voor me deed en nam je voor lief.

Ik zie je imperfecties, elk een reminder van de vrouw die ik geworden ben dankzij jou.

M’n lieve lijf, het spijt me. Er is niemand op deze wereld die ik slechter behandel heb dan jij. En toch ben je gebleven en gaf je me alles. 

marianne nykjaer writes a Letter to her body - great body  skin -

Nu zie ik hoe mooi je bent. Ik zie je lange benen en de curve van je rug. Ik zie je mollige armen en buikje en je juicy lips en prachtige huid. Ik zie je imperfecties, elk een reminder van de vrouw die ik geworden ben dankzij jou. Je bent prachtig, en je bent perfect.

Nu zie ik hoe krachtig je bent. Je bent sterk en snel. Je kan lopen en springen en zwemmen en klimmen en je doet alles dat ik van je vraag, en je weet hoe je jezelf moet pushen zonder te breken. Ik respecteer je genoeg om naar je te luisteren. Je bent een warrior en een survivor en je bent perfect.

Nu zie ik je waarde. Je lacht met heel je hart. Je wil altijd het beste zien in anderen. Je bent warm en slim en grappig en lief. Je hebt liefde te geven. Je bent geweldig, en je bent perfect.

M’n lieve lijf, ik hou van je.

Wat zou jij tegen je lichaam willen zeggen?

(c) foto’s: Arno Nieuwhof. Deze beelden zijn 100% ongeretoucheerd.

Marianne Nykjaer

Over auteur

Marianne Nykjaer is a fashion lover, (plus-size) model and blogger. She mainly blogs about diversity in the fashion industry and body acceptance. She's quite into sports and passionate about (healthy) food, but her main focus is on mental health instead of physical health.

Lees ook: