“Veel meisjes hebben nu eenmaal het ‘geluk’ dun te zijn.” Internationaal fashionmodel Patty Luijt (De Boekers) over de BMI-ban, hele dag chocola eten, tips aan aspirant modellen, dromen en modellencarrière.

Q: Waarom, wanneer en hoe ben je begonnen met modellenwerk?

Ik denk dat veel jonge meiden het leuk vinden mooie foto’s van zichzelf te hebben. Zo ook ik; in 2009 kwam ik op het idee om een fotoshoot te doen.  Ik kwam in contact met Dick van der Niet – een oogmodespecialist – en Marja Hermes – een visgiste. Dick had in die tijd modelfotografie als hobby. 

Na de shoot vroeg ik mij af of het voor mij mogelijk was me in te schrijven bij een modellenbureau. Zodoende ben ik modellenbureau’s gaan mailen. Ik werd ingeschreven en get balletje is snel gaan rollen. Later werd ik overigens alsnog een aantal keer gescout in de Kalverstraat in Amsterdam. 

Q: Bij welke bureau’s sta je nu uiteindelijk ingeschreven?

De Boekers in Amsterdam is mijn moederbureau. Daarnaast ben ik ook ingeschreven bij Fashion in Milaan, M+P models in Londen, No Toys in Düsseldorf, Uniko in Barcelona en Ice in Istanbul.

Patty for Elele Magazine by Ahmet Unver
Patty voor Elele Magazine door Ahmet Unver

Q: Wat zijn de grootste mijlpalen in jouw modellencarrière?

Ik denk de televisiecommercial voor Hershey’s, het grootste chocolademerk in de VS. Ik moest voor deze job de hele dag door chocola eten! Het is jammer dat de commercial niet in Nederland werd uitgezonden; wel werd ik door een aantal familieleden uit Las Vegas op de tv gespot.   

Ik moest voor deze job de hele dag door chocola eten!

Q: En op persoonlijk vlak: wat zijn hierin jouw grootste mijlpalen?

Dat vind ik lastig om te zeggen. Ik heb namelijk veel meegemaakt toen ik jonger was. Mijn relatie met mijn vriend Elias zou ik willen noemen als een mijlpaal; hij heeft mij gesterkt en geholpen meer zelfvertrouwen te krijgen. We zijn nu 5,5 jaar samen en hebben sinds vorig jaar een ‘baby’: onze Siberische Husky ;  ) 

Hij heeft mij gesterkt en geholpen meer zelfvertrouwen te krijgen.

Q: Welke job staat er op jouw bucketlist?

Ik zou heel graag als diëtist willen werken. Het is zo ontzettend interessant wat voeding met je lijf kan  doen! Het zou me veel voldoening geven anderen te helpen in hun strijd met eten en voeding. 

Q: En hoe ziet jouw persoonlijke bucketlist er eigenlijk uit?

Die is behoorlijk lang! Ten eerste wil ik heel graag meer van de wereld zien. Reizen voor modellenwerk is erg anders dan privé reizen. Als je reist als model ben je meestal alleen. Ik mis het delen van ervaringen die ik op die momenten opdoe erg. Vorige maand ben ik daarom met mijn vriend naar Thailand gegaan. Dat voelde erg relaxed en fijn. 

Q: Waar wil jij over 5 jaar staan betreffende je modellencarrière? 

Ik ben nu 23. Dat is al redelijk ‘oud’, dus ik weet niet of ik over 5 jaar nog veel zal werken. Maar als er nog jobs voor me zijn, dan zou ik natuurlijk graag doorgaan met modellenwerk!

Patty by Carlos Montilla & Sergio Esche
Patty door Carlos Montilla & Sergio Esche

Q: Waar zie jij jezelf over 5 jaar op persoonlijk vlak?

Ik wil klaar zijn met mijn studie Voeding & Diëtetiek en een huis kopen.

Q: Wat vind je het leukst aan modellenwerk?

Het feit dat je iedere job weer verschillende mensen ontmoet en meer te weten te komt over hun leven en ervaringen vind ik erg inspirerend. Ook het reizen is  iets dat ik erg bijzonder vind; niemand krijgt de kans steden te zien op de manier waarop wij modellen ze te zien krijgen. Je bent namelijk vaak maar enkele weken in een stad en moet de hele stad door om bij je castings te komen. 

Het feit dat je iedere job weer verschillende mensen ontmoet en meer te weten te komt over hun leven en ervaringen vind ik erg inspirerend.

Tot slot vind ik het leuk hoe ik steeds weer word getransformeerd in iemand anders; ik zie er nooit hetzelfde uit. 

Q: Welke steden vind je het prettigst qua modellenwerk?

Ik ben verliefd op Barcelona, ik krijg maar geen genoeg van die stad! Als ik thuis ben mis ik die stad echt. Het weer is er goed, fijne stranden, eten en mensen. Er zitten ook een paar fijne merken om voor te werken. Een aantal grote commerciele klanten gaat namelijk naar Barclona omdat het nagenoeg het hele jaar zonnig weer is. 

Q: Zijn er volgens jou ook mindere kanten aan modellenwerk? Wat zou je graag verbeterd zien?

Ik vind het alleen reizen niet luk; ik krijg vrij snel heimwee. Dat komt denk ik omdat ik een fijn huis, vriendje en hond heb, haha! Iets waarin ik graag verbetering zou zien is de manier waarop mensen je soms behandelen. We zijn geen product; we hebben ook gevoel. Gelukkig zijn de meeste klanten en bureau’s erg aardig en doen ze hun best je thuis te laten voelen.

We zijn geen product; we hebben ook gevoel.

Patty by Carlos Montilla & Sergio Esche
Patty door Carlos Montilla & Sergio Esche

Q: Wat vind je van New York’s BMI-ban als methode om modellen met een eetstoornis uit te filteren?

Ik snap dat men hier iets aan wil doen, maar je kunt niet zeggen dat iemand met een BMI van 17 een eetstoornis heeft. BMI is slechts een cijfer en zegt niets over iemands leefstijl. Veel meisjes hebben nu eenmaal het ‘geluk’ dun te zijn en kunnen eten wat ze maar willen. 

Veel meisjes hebben nu eenmaal het ‘geluk’ dun te zijn en kunnen eten wat ze maar willen. 

Een betere oplossing lijkt mij dat modellenbureau’s hun modellen in de gaten houden als ze ‘on stay’ zijn en ze tips geven over wat ze kunnen eten tijdens shoots en op castingdagen. Het is namelijk niet eerlijk om dunne meisjes te weren van werk omdat ze door hun genen te dun zijn. 

Meer over dit onderwerp >> Don’t ban us from work en Dit vinden modellen van de BMI-ban

Q: Wat is jouw advies aan aspirant-modellen?

Stuur een aantal heel basic foto’s voor een witte muur naar veel verschillende modellenbureau’s. Probeer langs te gaan bij elk bureau als je daarvoor vervolgens een uitnodiging krijgt. Kies vervolgens met je hart; het is erg belangrijk dat je een goed moederbureau hebt waarbij je je prettig voelt.

Tip >> Tips voor aspirant modellen: zo word je model

Q: Wat zou je graag tegen de mode-industrie willen zeggen? 

Probeer meer modellen te boeken voor jullie campagnes! Vandaag de dag worden veel grote campagnes door acteurs en actrices gedaan. Schoenmaker, hou je bij je leest ; ) 

Q: Welk model zou je graag met een interview teruglezen hier op Great Body & Skin?

Het stokje geef ik graag door aan mijn beste vriendin Marieke Blankenstein!

XX Patty

Dank je wel Patty voor dit mooie interview! Ik zie ernaar uit te horen dat je over een paar jaar bent afgestudeerd als diëtiste. Enneh, pssst: modellenwerk hoeft niet te stoppen op je 28e ; )

 

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest | Abonneer

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: