Read in English

Afgelopen donderdag 12 februari was de openingsavond van de tweejaarlijkse New York Fashion Week. Op zich geen groot nieuwsfeit, ware het niet dat deze avond voor het eerst een model met het Downsyndroom de catwalk betrad.

Media willen scoren?

[dropcap]Ik[/dropcap] zal toegeven: ik heb lang getwijfeld of ik dit artikel zou schrijven. Hoewel ik namelijk voor diversiteit wat betreft modellen in de media ben, lijkt het er soms meer op dat ontwerpers en media zo ‘onmodellerig’ mogelijke modellen boeken puur om de media te halen. Op zich is daar niets ergs mee als het doel werkelijk is aandacht te besteden aan de onderrepresentatie van, bijvoorbeeld, vollere vrouwen, transgenders en donkere modellen. Helaas heb ik hier echter vaak mijn twijfels bij en lijkt het er in mijn ogen regelmatig op dat media slechts willen scoren.

Onbereikbaar

Hoe dan ook: toch deel ik graag dit leuke bericht over het model met Downsyndroom dat afgelopen zondag mee liep in de show van Carrie Hammer. Ik word er namelijk eigenlijk best vrolijk van. Daarnaast heb ik een goed gevoel bij de volledige motieven van de ontwerpster. Ik ben me er bijvoorbeeld van bewust dat mensen met het Downsyndroom tegen een muur aan kunnen lopen en dat bepaalde dingen in het leven voor hen onbereikbaar zijn. In eerste instantie lijkt dit ook het geval te zijn met modellenwerk.

Jammer, want modellenwerk is gewoon ook erg leuk om te doen. Het lijkt me voor deze dame dan ook zo leuk dat zij lekker mee loopt in een modeshow, en dan nog wel tijdens de openingsavond van de New York Fashion Week!

Downsyndroom en rolstoel

Het model in kwestie is de 30-jarige actrice Jamie Brewer. De actrice is bekend van haar rol in de succesvolle Amerikaanse televisieserie “American Horror Story”. Ontwerpster Carrie Hammer haalde eerder al de media met haar kledinglijn “Role Models Not Runway Models”, omdat tijdens haar show van vorig jaar voor het eerst een model in rolstoel deel nam aan de show.

jamie beuer at new york fashion week

Jamie maakt haar entree tijdens de fashion show van Carrie Hammer, voor kledinglijn “Role Models Not Runway Models” – bron foto

Schoonheid volgens Hammer

Nu vraag je je misschien af wat de beweegreden is van de ontwerpster om na een model in rolstoel, nu een model met het Syndroom

van Down mee te laten lopen in haar show. Immers, eerlijk is eerlijk: erg conventioneel is dit fenomeen niet. Ontwerpster Hammer zegt hierover:

“I think it’s important that women understand that beauty comes from power, personality, and accomplishments. The women we put on the runway are all at the top of their respective fields.”

Om haar statement kracht bij te zetten liepen er in haar show daarom tevens vrouwelijke CEO’s, schijfsters, actrices en onderneemsters mee.

Hammer geeft verder aan dat ze met de keuze van haar modellen de realiteit wil laten zien. Dit draagt er volgens haar aan bij dat vrouwen een positiever lichaamsbeeld krijgen. Niet iedereen kan nu eenmaal voldoen aan het algemeen heersende schoonheidsideaal. Hammer:

“I think this challenges what we’ve been seeing for way too long. Uniformity. It’s time to see not just diversity — but reality.”

Bekijk hierboven het filmpje van de show van Carrie Hammer. Op 01:14 minuten zie je actrice Jamie de catwalk betreden en genieten van haar momentje.

Vraag

Wat vind jij ervan dat er steeds vaker niet-conventionele modellen (dus afwijkend van het traditionele plaatje van een fashionmodel) worden getoond in de media?

Bron

xo-angela

Volg me op social media:

Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: