Ik zit alweer in mijn 39e zwangerschapsweek. De aanvragen voor modellenklussen komen nog steeds binnen. De vraag die daarbij – terecht – wordt gesteld is hoe het met de conditie van mijn huid is. Die is ondanks gierende hormonen gelukkig goed. Vandaag vertel ik je daarom meer over mijn huidverzorgingsroutine tijdens mijn zwangerschap.

[dropcap]Onlangs[/dropcap] kreeg ik via mijn modellenbureau een aanvraag voor een shoot en een filmpje voor een huidverzorgingsproduct voor het het gezicht. De klant wilde daarvoor graag een make-uploze foto zien, zodat ze mijn huid goed konden zien. Aan hen stuurde ik de foto bovenaan dit artikel (ik heb na het versturen een filtertje over de foto gegooid om de foto meer bij de look van deze site te laten aansluiten). Gelukkig hoefde ik me nergens zorgen over te maken, want ik mag in mijn handjes knijpen dat mijn huid zo heerlijk rustig is gebleven tijdens de zwangerschap. Ik heb geen last van acné, een gevoelige huid, geïrriteerde huid, droge plekjes of een zwangerschapsmasker. Ja, ik weet het, helaas hebben niet alle zwangere vrouwen dit ‘geluk’. Ik mag mezelf dan ook echt in mijn handjes knijpen.

Waar ligt het nu eigenlijk aan dat de ene vrouw wel last krijgt van een onrustige huid tijdens de zwangerschap en de ander niet? Ik ben dan wel wetenschapper, maar niet op het gebied van de huid of zwangerschap. Toch durf ik mijn vermoeden uit te spreken dat het aan zowel de hormonen als de genen ligt. Daarbij schijnt het ook zo te zijn dat vrouwen die een jongetje dragen, zoals ik doe, minder vaak last hebben van een onrustige huid, dan vrouwen die zwanger zijn van een meisje.

Als een onrustige huid dan ontstaat door genen en hormonen waar we geen invloed op hebben, is er dan niets dat we kunnen doen om een onrustige huid zoveel mogelijk binnen de perken te houden? Zelf heb ik hier wel mijn best voor gedaan. Of het ook voor jou werkt, weet ik niet, maar het minste dat ik kan doen is mijn huidverzorgingsroutine tijdens de zwangerschap met je delen. Wie weet heb je er iets aan!

Zo zacht mogelijk

Alle producten die ik gebruikte en de handelingen die ik toepaste op mijn huid waren zo zacht mogelijk. Dit betekent dat ik geen schoonmaakdoekjes gebruikte voor mijn huid, maar mijn huid zachtjes reinigde met een washandje onder de douche. Daarnaast gebruikte ik producten voor de gevoelige huid. Welke producten dat zijn kom ik straks op terug.

Reinigen

Zoals ik al schreef gebruik ik een simpel washandje onder de douche. In de ochtend gooi ik simpelweg een plens koud water in mijn gezicht en dep mijn gezicht zachtjes droog. Met het washandje reinig ik mijn huid in de avond nadat ik mijn ogen heb schoongemaakt. Omdat ik alleen een beetje rouge op mijn gezicht gebruik, gebruik ik verder geen wasgel, -foam of reinigingsmelk.

Sowieso reageer ik al snel op de wasdetergenten in wasgel en -foam en gebruik daarom enkel een reinigingsmelk op een watje om mijn gezicht te reinigen nadat ik iets meer op mijn gezicht heb gebruikt. Dit doe ik altijd na een shoot of wanneer ik zonnebrandcrème op mijn gezicht heb gebruikt. In dat geval heb ik toch iets meer nodig om het vet van mijn gezicht te kunnen verwijderen.

De reinigingsmelk die ik hiervoor gebruik is deze van Dr. Hauschka. Dit merk is van origine een Duits apothekersmerk dat men in Duitsland op doktersadvies krijgt voorgeschreven. Mijn gevoelige huid kan het merk prima verdragen en zelfs veel mensen met eczeem kunnen Dr. Hauschka hebben.

Poriën sluiten

De volgende handeling, het sluiten van de poriën, voer ik absoluut niet altijd uit. Eigenlijk sluit ik mijn poriën vaker niet dan wel. Eigenlijk niet slim, want een huid met gesloten poriën houdt beter haar vocht vast en droogt dus minder snel uit. Voor het sluiten van mijn porïen gebruik ik een lotion. Degene die zacht genoeg zijn voor mijn huid en die ik gebruik tijdens mijn zwangerschap zijn de gezichtslotion van Dr. Hauschka (vrij van parfum, minerale oliën, parabenen, siliconen, PEG, synthetische geur- en kleurstoffen en conserveringsmiddelen) en de calendula herbal extract toner van Kiehl’s (meer over mijn liefde voor Kiehl’s in dit artikel).

pregnancy skin care

Hydratatie

Nadat ik mijn gezicht heb gereinigd, smeer ik een fijne hydraterende crème op. Hiervoor gebruik ik wederom Dr. Hauschka, de rozencrème om precies te zijn. Hierin zit avocado- en rozenolie en sheaboter en is lekker dik, maar trekt wel goed in. Ik gebruik hem zowel voor de dag als de nacht en ook onder mijn ogen.

Zonnefactor

Natuurlijk bescherm ik ook mijn gezicht goed. In mijn BB-cream, die ik sporadisch gebruik, zit een factor 10. Ik gebruik de BB-cream van Nivea, omdat deze een fijne lichte kleur in het assortiment heeft, die ik bij andere merken niet vind. Nadeel is wel dat er bijvoorbeeld parfum, parabenen en alcohol in zit; iets wat ik normaal vermijd. Parabenen kun je tijdens de zwangerschap sowieso beter vermijden (zie lijst verderop in dit artikel).

Daarnaast gebruik ik op dagen dat de zon echt heel sterk is en ik in de zon zit de factor 50 van Lovea. Dit is een minerale zonnebrandcrème zonder chemicaliën. Een andere optie is om zelf je chemicaliën-vrije zonnebrandcrème te maken. Let wel op: door de hormonen tijdens de zwangerschap kun je een zwangerschapsmasker krijgen. Ik heb er zelfs met mijn sproetenhuid nog geen last van gehad, misschien kun jij dus ook gerust in de zon zitten. Maar pas op: je huid is nu extra gevoelig, ook voor zonnebrand, en ik weet dat als een zwangerschapsmasker er eenmaal zit, hij moeilijk weg is te krijgen.

En verder …

Verder zijn er eigenlijk geen producten die ik momenteel gebruik, afgezien van mijn oogreiniger. Ik merk dat hoe meer productjes ik gebruik en hoe meer handelingen ik uitvoer, hoe onrustiger mijn huid hiervan wordt.

Veilige merken

Welke merken kun je verder nog gebruiken? De merken die ik zelf fijn vind en die veel zachte, veilige producten in het assortiment hebben zijn The Body Shop, Neutrogena en Yes To … 

Te vermijden ingrediënten

Tot slot geef ik je een aantal tips bij het uitzoeken van je nieuwe zwangerschapshuidverzorgingsproducten. Er is namelijk een aantal ingrediënten die je maar beter kunt vermijden.

 • Roaccutane, retinoïden, vitamine A
 • Alle hydroxyzuren
  – melkzuur is een uitzondering
  – glycolzuur is een twijfelgeval
  – citroenzuur kan weer na het 2e trimester
 • Dihydroxyaceton
 • Hydrochinon
 • Kojiczuur
 • Benzoylperoxide
 • Lasertherapy
 • Salicylaten
 • Parabenen en chemische zonnecrèmes
 • Hyaluronzuur (twijfelgeval)
 • Zwavel

De lijst ingrediënten komt van de blog 15 Minute BeautyMeer info over de ingrediënten lees je daar terug.

Q: Hoe zag/ziet jouw huidverzorgingsroutine er tijdens de zwangerschap uit? Ik ben benieuwd naar jouw aanvullende tips. Schroom niet om ze achter te laten in de reacties onder dit artikel.

Liefs,

Angela

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest | Nieuwsbrief

SHOP

 

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: