Ik wil je alvast even waarschuwen: dit is geen gezellige post. Ik twijfelde dan ook of ik hem überhaupt zou plaatsen. Toch heb ik ervoor gekozen om dit bericht online te zetten. Niet omdat ik groot Yolanthe-fan ben, met mijn vinger wil wijzen of mij beter voel dan een ander – ik ben ook heus geen heilige -, maar omdat ik hoop dat ik hiermee kan bereiken dat men bewuster omgaat met online een mening uiten.

Lelijke kop

Online communicatie gebeurt vaak anoniem en is een stuk laagdrempeliger dan communiceren in real life. Komt er iets in je timeline op Facebook voorbij dat je niet aanstaat, dan is commentaar zo getypt, zo ook negatief commentaar. Een mening hebben is uiteraard prima, maar het is niet altijd nodig om deze te ventileren. Soms is het beter om op je tong te bijten en hetgeen je het niet mee eens bent aan je voorbij te laten gaan. Niet zozeer beter voor jezelf, maar vaak meer nog voor de ander. In het echte leven doe je dat namelijk ook; je zou het meestal niet in je hoofd halen om iemand aan te spreken en te vertellen dat je vindt dat diegene een ‘lelijke kop’ (een reactie die ik een tijdje terug werkelijk ergens terug las) heeft. Hoewel dit slechts je mening is, begrijp je dat je hem maar beter voor je kunt houden.

Yo in RTL Late Night

De aanleiding van dit bericht is een misselijkmakend blogartikel over Yolanthe Snijder-Cabau dat viraal ging op Facebook en binnen no-time 1 miljoen keer werd bekeken (ca-chinggg!). Het betreffende artikel ging over het tv-optreden van Yo in RTL Late Night afgelopen vrijdag. Of beter gezegd: het uiterlijk van Yo tijdens het tv-optreden in RTL Late Night. Het zal je vast niet ontgaan zijn dat hier veel om te doen is geweest de afgelopen dagen.

Wat was er aan de hand: presentator Humberto Tan vroeg zich in de uitzending hardop af wat er nu toch anders is aan Yo’s uiterlijk. Yo gaf daarop aan dat ze tegenwoordig veel in de sportschool staat en dat ze erg blij is met hoe ze er tegenwoordig uit ziet. Good for her, zou ik dan denken. Period. Misschien zou ik het gesprek verder kijken zonder nog aan Yo’s uiterlijk te denken. Het interesseert me namelijk vrij weinig. 

Half twitterend en facebookend Nederland dacht daar echter anders over. Volgens menig self called deskundige is het overduidelijk dat Yo botox heeft gebruikt. Dat zou natuurlijk maar zo kunnen, dat is het probleem niet. Verder zouden Yo’s lippen volgens een deel van de op social mediagebruikers zijn ingespoten met het één of ander. Zou het? Is het niet gewoon een kwestie van een ongelukkig getekende lipliner? Zeker weten doen we het allemaal natuurlijk niet. Het is dan ook onzinnig om hierover te speculeren; feitelijk kun je dit niet weten, tenzij je Yo’s prikdokter bent.

Speculaties over of Yo al dan niet iets aan zich heeft laten veranderen vind ik an sich dan ook niet respectloos. Voor veel meninggevers kwam het er namelijk slechts op neer de ze het zonde vinden dat Yo iets aan zichzelf zou hebben laten doen. Op die manier zouden zulke meningen zelfs nog constructief kunnen zijn ook. Zo kan Yo, indien ze werkelijk iets te vaak bij de prikdokter heeft gezeten, zich realiseren dat men haar altijd al mooi vond, ook zonder de prikjes, en overwegen over een half jaar de prikdokter te laten voor wat hij is. Om het op die manier te interpreteren moet je echter wel sterk in je schoenen staan. Lijkt me lastig als half Nederland iets over je te zeggen heeft. De vraag is natuurlijk of het überhaupt nodig is om je mening over iemands vermaande botoxgebruik te geven, maar dat terzijde.

Wat ik wel respectloos vind en waar  mijn bek van open viel is de manier waarop de kritiek werd geuit (hoe wij als Nederlanders met elkaar omgaan interesseert mij immers wèl). Die kritiek werd namelijk in de meeste gevallen allerminst in voorzichtige, constructieve bewoordingen gebracht en objectief waren ze al evenmin. Integendeel: het ongenoegen van menig man èn vrouw werd geuit in krachttermen van  “afschuwelijk”, “lelijk” en “verschrikkelijk”. Haar nieuwe uiterlijk zou zelfs de reden zijn dat Wesley zoveel vreemd zou gaan. Dit soort commentaar zou Yo er maar in ruil voor media-aandacht voor over moeten hebben. Want tja, ze zou er zelf toch voor kiezen om bekend te zijn?! 

Recap: dus je verdient je brood met acteren, toevallig ben je door je werk als acteur veel te zien op tv – iets wat erbij hoort – en om die reden is het geoorloofd om zo iemand het uiterlijk van diegene te bekritiseren en diegene te beledigen? Seriously?!

Waar zijn we mee bezig?

Dit zijn ronduit grove beledigingen. Ik ben dan geen Yo en zoals ik al schreef ben ik ook heus geen saint, maar het doet me wel pijn om dit soort dingen te lezen. Daarnaast: Yo leeft ook niet in een stenentijdperk en heeft ook internet. Grote kans dus dat Yo het negatieve commentaar van de afgelopen dagen zelf leest. Dat is niet leuk. Ik kan me niet voorstellen dat het je niets doet. Ik vraag me dan ook af: waarom zijn we zo makkelijk met het uiten van intens onaardige meningen? Waarom zijn we zo grof tegen elkaar?

Heren, waar zijn wij mee bezig? Wat geeft jullie het recht om zo over een vrouw te spreken? Misschien ben ik ouderwets, maar ik zie graag dat een man galant is en als het even kan een vrouw op een voetstuk heeft staan. Geef ‘ons’ – ons vrouwen bedoel ik daarmee – dan op zijn minst respect; hetzelfde respect dat jullie ook van ons kunnen verwachten.

Dames: moeten we elkaar als vrouwen onderling niet collectief liften, in plaats van naar beneden duwen? Als vrouwen moeten we toch zorgen voor elkaar? Samen sterk staan? Elkaar steunen en solidair met elkaar zijn; dat lijkt me een ultimatum. Meningen mogen er zijn, maar dragen ze niets bij aan het welzijn van de dame in kwestie, houd hem dan alsjeblieft voor je en bite your tongue.

Om te onthouden

Tot slot wil ik nog even een tekst uit de Bijbel aanhalen die ik inspirerend vind:

Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet – Mattheus VII vs. 12

Zet hem op een tegeltje, hang hem in de wc en kijk er elke dag even naar.

Reageer

Wil je iets toevoegen aan dit artikel? Ben je het ergens mee eens of juist niet mee eens? Ik hoor graag van jullie! Wel wil ik je vragen om verder niet inhoudelijk door te gaan op de hele Yo-kwestie; ik ben niet geïnteresseerd in wat je vindt van Yo haar uiterlijk, maar dat begrijp je na het lezen van dit artikel waarschijnlijk wel.

 xo-angela

Foto: Flickr/JD Hancock

Follow me at Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: