Als ik de media mag geloven, mòeten we genieten van ons zwangere lijf. Soms lukt dat echter gewoon niet zo goed. Wat nu als je het bijvoorbeeld vreselijk vindt om in de spiegel naar je zwangere lijf te kijken? Ik geef je tips om negatieve gevoelens over je zwangere lijf de baas te zijn.

[dropcap]Tijdens[/dropcap] de zwangerschap verandert er, afgezien van het leven dat in je groeit, voor de meeste vrouwen veel aan het lichaam. Borsten en buik groeien; bij de één iets harder dan bij de ander. Allemaal prachtige kenmerken die in meerdere of mindere mate laten zien dat jij zwanger bent. Hoe groot of klein een babybump ook is: het is een teken van nieuw leven dat jij aan het maken bent. Daar mag je van genieten en trots op zijn.

Koektrommel

Niet iedere vrouw is echter blij met de veranderingen die haar lichaam in deze periode ondergaat. Zo hebben veel vrouwen te maken met vocht vasthouden, een extra laag(je) vet dat zich afzet op plaatsen waar ze dit liever niet hebben en striae. Het lichaam voelt niet meer als dat van henzelf en het kost moeite om het naakte lijf in de spiegel te bekijken. Hierdoor zitten ze niet lekker in hun vel, wat zijn weerslag kan hebben op het humeur. Vervolgens kan dit resulteren in iets te vaak grijpen naar de koekjestrommel, meer gewichtstoename en zo worden deze gevoelens over het veranderende zwangere lijf in stand gehouden danwel vergroot.

Wat als je je niet happy voelt?

Het is helemaal niet raar dat deze gevoelens er zijn en ze zijn dan ook niets om je voor te schamen. Maar hoe ga je dan om met de gemengde gevoelens van blij zijn met je zwangerschap en een lichaam waar je even niet helemaal happy mee bent?

Accepteer gevoelens

Als eerste tip wil ik geven deze gevoelens toe te laten en te accepteren. Zoals ik als zei is het helemaal niet abnormaal dat deze gevoelens er zijn. Er zijn zelfs specialistische therapeuten die zich richten op zwangere vrouwen die deze gevoelens hebben; dat zegt al genoeg. Voel je dus niet schuldig of vervelend over deze gevoelens. Doe je dit wel, dan versterk je deze gevoelens alleen maar en blijven ze aanwezig. Ze zullen daardoor niet of moeilijker naar de achtergrond verdwijnen.

Praat over gevoelens

We praten in het algemeen niet zo makkelijk over negatieve gevoelens over ons zwangere lijf. Doe je dit wel, dan zul je merken dat er veel meer zwangere vrouwen zijn die zich in jouw gevoelens herkennen. Vind je het eng, spannend of gênant om deze gevoelens naar mede-zwangeren te uiten, bespreek ze dan met je partner. Zo verdeel je de ‘last’ en kun jij je ei kwijt, wat voor rust in je hoofd zorgt. Je partner kan je helpen reflecteren op je gedachtes. Zelf kijk je namelijk vaak met een vergrootglas naar je minpunten. Je partner kan helpen de minpunten die jij noemt in perspectief te plaatsen (“vocht vasthouden is tijdelijk”, “je draagt nog steeds dezelfde maat”) en onzekerheden weg te nemen.

Verminder focus op je lijf

Probeer wat minder gefocust te zijn op je lichaam. Kijk je nu meerdere keren per dag in de spiegel en reageer je daar negatief op, spreek dan met jezelf af dat je niet meer elke dag uitgebreid je lijf bekijkt in de spiegel. Sta je juist vaak op de weegschaal en voel je je daar rot over, spreek dan met jezelf af nog maar 1x per week tot 1x per maand op de schaal te gaan staan. Helemaal stoppen met wegen zou het meest ideaal zijn.

Stop vergelijken

Stop met vergelijken. Iedere zwangere ziet er anders uit. De één heeft een grote buik, de ander heeft een kleine buik. Buikgrootte zegt weinig over de gezondheid en de groei van het kind; je verloskundige zal beamen dat zelfs een kleine buik nog een 9-ponder op de wereld kan zetten. Het heeft dan ook geen zin om buikgroottes met elkaar te vergelijken. Hetzelfde geldt voor de rest van het lijf; de één houdt veel vocht vast en bouwt veel extra vet op, de ander weinig. Realiseer je dat dit vasthouden en opbouwen vaak maar van tijdelijke aard is, heel logischerwijs in de meeste gevallen veroorzaakt door de zwangerschapshormonen en dat dit vaak al heel vlot na de bevalling flink is afgenomen. Probeer er dus relaxt onder te zijn mocht je vocht vasthouden en extra vet opgebouwd hebben.

Gevoelens weg eten

Voor veel vrouwen – zwanger of niet zwanger – geldt dat negatieve gevoelens, al dan niet over het lichaam, weg gegeten worden. Heb je hier last van, probeer dan ten eerste je gevoelens te accepteren en erover te praten. De vervolgstap is om te proberen niet meer naar eten te grijpen wanneer je je rot voelt. Wat hierbij kan helpen is om afleiding te zoeken. Ga bijvoorbeeld een blokje om, bel een vriendin of doe wat huishoudelijke klusjes. Hoe vaker je deze handeling verruilt voor eten wanneer je je rot voelt, hoe meer de neiging om veel te eten naar de achtergrond verdwijnt. Op die manier voorkom je tevens dat je onnodig veel aankomt tijdens de zwangerschap.

Ga mooi op de foto

Maak mooie foto’s van jezelf waarop je kunt zien hoe mooi je er eigenlijk uitziet. Kijk ze ook regelmatig even terug. Je kunt deze door een professionele fotograaf laten maken, maar je kunt ze ook prima zelf regelmatig maken. Je vangt 2 vliegen in 1 klap, want je kunt zo meteen goed je zwangerschapsprogressie in beeld brengen.

Op een slecht genomen foto zijn jouw mooie punten minder makkelijk te zien en worden de punten die jij waarschijnlijk minder mooi vind extra uitgelicht. Neem daarom even de tijd om een mooie foto te maken van jou met je mooie zwangere buik. Dit doe je zo:

laat de foto maken
Laat je man/vrouw/vriend/vriendin de foto van je nemen. Zo heb je de vrijheid om te bewegen en te kijken hoe jij met je buik het mooist op de foto over komt. Een selfie maken in de badkamerspiegel biedt hierin wat minder mogelijkheden.

poseer!
Er wordt vaak negatief gereageerd als het gaat om geposeerde foto’s, maar zelf zie ik niet in waarom poseren niet zou mogen. Poseren mag best een beetje om een mooie zwangerschapsfoto te maken. Half van de camera afgedraaid staan met een hand in je zij laat de curve in je rug en de welving van je buik zien. Sta rechtop, schouders naar achteren en voilá; daar heb je een mooie pose te pakken. Wellicht heb je iets aan deze foto’s, die mijn vriend, vader en moeder van mij maakten, ter inspiratie. Probeer ze maar na te doen:

Poseer je liever iets natuurlijker? Stop dan een hand in je broekzak en kijk niet in de camera, maar langs de camera.

– maak je een beetje op en verzorg je haar
Een fris lippenstiftje, wat mascara, vleugje blusher en een verzorgd kapsel doen direct een hoop voor hoe je overkomt op een foto. Het kijkt voor jezelf ook net even wat lekkerder, waardoor je waarschijnlijk zelfverzekerder op de foto staat, en je automatisch al een mooie uitstraling hebt.

– gebruik goed licht
Goed licht is ook zo’n must die een hoop doet voor je foto. Denk alleen al aan donkere kringetjes onder je ogen door de kortere nachten die je op dit moment waarschijnlijk doormaakt die hierdoor als sneeuw voor de zon verdwijnen. Goed licht is helder daglicht dat het liefst direct van voren komt. Degene die de foto van jou neemt heeft dus het daglicht in zijn of haar rug. Zo krijg je geen rare schaduwen en een instant beautyfiltertje van de natuur.

Wat altijd goed werkt: ga direct voor een raam staan en laat degene die de foto maakt met zijn rug naar het raam een foto van je maken. Een witte muur achter je is vaak het mooist. Zorg in ieder geval voor een rustige, opgeruimde achtergrond.

– filertje
Voor een finishing touch kun je een filtertje over je foto gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld met de app VSCO of met Instagram. Overdrijf echter niet; zelf vind ik het het mooist om enkel de foto wat frisser te maken door hem wat op te lichten.

Voorkom striae

Striae zijn tijgerstrepen die jij als mama (to-be) hebt verdiend en waaraan te zien is dat je leven hebt voortgebracht. Allemaal hartstikke leuk hoor, maar menig vrouw heeft ze liever niet dan wel. Helaas kun je niet altijd  invloed uitoefenen op het al dan niet krijgen van striae. Voor een groot deel is dit genetisch bepaald. Goed smeren (bijvoorbeeld met deze olie) en voldoende drinken kunnen beperkt helpen in het voorkomen danwel verminderen van striae.

Wat vind ik van mijn eigen zwangere lijf?

In eerste instantie wil ik volmondig ‘prachtig’ zeggen. Ik heb een lief klein buikje waar ik trots op ben en van geniet; de kleine is een flinke druktemaker en voel ik de hele dag door. 

Wel heb ik momentjes waarvan ik denk dat die wel achterwege konden blijven. Zo kan ik op dit moment, mede door de bekkeninstabiliteit, niet meer zo lekker sporten als dat ik altijd deed. Hierdoor heb ik soms het gevoel dat mijn lijf me wat in de steek laat en daar baal ik dan van. Tel daarbij op de hormonen die ervoor zorgen dat ik straks reserves heb tijdens de borstvoeding en dit resulteert in een extra laagje vet. Gelukkig ben ik hier niet op een negatieve manier mee bezig. Dit heeft er denk ik mede mee te maken dat ik me uit voorzorg nauwelijks weeg; wat niet weet, wat niet deert en zo kan ik geen negatieve aandacht aan gewichtstoename schenken.

Ik realiseer me dat toename van vet en vocht tijdelijk is, maar ik vind het wel wennen. Dat bleek ook wel toen iemand onlangs op de heetste dag sinds tijden, toen ik vocht vasthield, een niet al te florisante foto van me nam. Ik zag er natuurlijk veel voller uit dan dat ik normaal ben en ik werd daar echt niet blij van. Ik heb diegene gewoon gevraagd die dag even geen foto’s te nemen, omdat ik me niet prettig voelde bij deze momentopname.

Q: wat vind/vond jij van jouw veranderende zwangere lijf? Heb jij hier moeite mee (gehad)? Hoe ga/ging jij hier mee om?

Veel liefs,

Angela

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest | Abonneer

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: