Victoire Macon Dauxerre wordt als 18-jarige, gezonde jonge vrouw op straat gescout als model. Niet veel later is ze een veelgevraagd model dat shows loopt voor onder meer Celine en Miu Miu in Parijs, Milaan en New York. De keerzijde: op dat moment leeft ze dagelijks op een paar appels en diet coke en lijdt aan anorexia. In haar boek “Never Enough Skinny: het dagboek van een Top Model” doet Victoire Macon Dauxerre haar verhaal.

Victoire: “Elke dag foto’s zien die bevestigen dat schoonheid gelijk staat aan dunheid kan alleen maar leiden tot deze aandoening.”

Appels & diet coke

De nu 23-jarige Victoire staat als 18-jarige scholier op het punt te slagen voor haar middelbare schoolexamen en daarna naar de universiteit te gaan als ze op straat wordt gescout door het Parijse modellenbureau Elite Models. Op dat moment weegt Victoire 56 kilo bij 1.78 m.

Victoire gaat aan de slag via het bureau, dat haar vertelt dat ze in september Fashion Week doet en de benodigde kledingmaat daarvoor 32-34 is. Hoewel Victoire niet expliciet wordt gezegd af te moeten vallen, voelt ze die druk en zet zichzelf op een karig dieet van appels en diet coke. Als ‘treat’ eet ze enkele keren per week een stukje kip of vis. Binnen enkele maanden weegt ze nog maar 47 kilo.

 

Victoire Maçon Dauxerre, l’ex-mannequin qui raconte “l’enfer” de la mode https://t.co/BHOSjfVGnv pic.twitter.com/SFcSFBbMxZ

— Jérémy Edouard (@bienglace) 27 januari 2016

Vel over been, maar nog 3 cm teveel op de heupen.


 Anorexia

Haar gezondheid bevindt zich op dat moment dan ook op een dieptepunt. Hoewel ze steeds magerder wordt, vindt ze zichzelf steeds dikker; ze ontwikkelt anorexia. Victoire legt uit: “Elke dag foto’s zien die bevestigen dat schoonheid gelijk staat aan dunheid kan alleen maar leiden tot deze aandoening.”

 
Door de anorexia krijgt Victoire lichamelijke klachten als een verzwakte pols, haarverlies, botontkalking en een uitblijvende menstruatie.

Van New York tot Parijs

Wrang genoeg gaat haar modellencarrière als een speer: ze werkt onder andere voor Alexander McQueen, Celine en Miu Miu, in Paris, New York en Milaan en is één van de meest gevraagde gezichten in de modellenwereld.

Druk onder het voetlicht brengen

8 maanden na die bewuste dag dat ze wordt gescout kiest Victoire voor haar gezondheid en stopt met modellenwerk. Nu, 5 jaar later, heeft Victoire maat 38 en wil actrice worden.

Victoire wil met haar boek de druk om dun te zijn die heerst in de modewereld onder het voetlicht brengen en vertellen over de grilligheid van haar ziekte. 

De voorkant van Victoire's "Never Enough Skinny: het Dagboek van een Top Model".
De voorkant van Victoire’s “Never Enough Skinny: het Dagboek van een Top Model”. 

Herken jij het?

Zelf herken ik wel wat Victoire schrijft met betrekking tot druk voelen om dun te zijn, zonder dat hier expliciet over wordt gecommuniceerd. Je weet dat er bepaalde standaard maten zijn waar je in moet passen. De keuze ligt dan bij het model of het daar aan wil voldoen of niet. Vervelend is dat als je dat niet wil, het moeilijk is om aan het werk te blijven. 

Nu zijn de vereiste maten voor couture in Parijs wel extreem. In Nederland heb je bijvoorbeeld ook couturiers die de voorkeur geven aan maat 38. Je kunt dus ook een keuze maken een markt  op te zoeken die meer bij je natuurlijke lichaamsbouw past. Die is voor de ‘in-betweenies’ (modellen met, om en nabij, een maat 38, 40 en 42) echter lastig te vinden, omdat monstermaten vaak niet in die maten geleverd worden. Boven de maat 42 hebben we het over ‘plus-size’ modellen; een markt waarvoor modellen in maat 44-46 moeten passen en die steeds meer in opkomst is.

Overigens is in Parijs sinds 2015 de ‘skinny model ban’ van kracht, die modellen met een te laag BMI weert van de catwalk. Een mooi initiatief. Ik zet er echter mijn vraagtekens bij.

Ervaar jij als model zijne de druk die Victoire heeft ervaren ook? Hoe ga je ermee om?

 

“Never Enough Skinny: het Dagboek van een Top Model” is in het Frans via Amazon.

 

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest | Abonneer

 

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: