Je leest het goed: ik heb geen respect voor de dikkerd in badpak. Schrik je daarvan? Lees dan even verder en laat me je reactie weten.

Foto door Marcy Guevara voor Life & Style of Jessica

[dropcap]Afgelopen[/dropcap] week plaatste fashionblogger Jessica van Life and Style of Jessica een foto van zichzelf op haar blog. Op de foto zien we Jessica op het strand, in haar badpak. Niets mis mee, niets bijzonders aan. Zou je denken.

De reacties op de foto zonder dat je deze zou hebben gezien doen namelijk vermoeden dat er iets bijzonders aan de hand is met Jessica’s foto. Zo blijkt dat Jessica wordt gezien als ‘superhero’, ‘inspirational’ en krijgt ze veel ‘respect’.

Bij dat soort reacties is het logisch dat je, zoals Jessica al aangeeft op haar Facebookpagina, denkt dat Jessica een ernstige ziekte heeft overwonnen, vecht tegen een verslaving of huiselijk geweld een halt heeft toegeroepen. Ook ik trapte er bijna in.

Superherostatus en bemoedigende woorden omdat ze zwaarlijvig is en in badpak poseert

Niets is echter minder waar: Jessica ontvangt de de superherostatus en bemoedigende woorden omdat ze zwaarlijvig is en in badpak poseert.

Geen respect voor dikkerd in badpak
Fashionblogger Jessica kreeg de superherostatus toebedeeld nadat ze deze foto van zichzelf online zette. Foto door Marcy Guevara voor Life & Style of Jessica

Acceptatie van diversiteit in lichaamstypen

Hier zakt mijn eigen badpak van af. Dat we nu een grotere diversiteit aan lichaamstypen in de media vertegenwoordigd zien – we zien op dit moment met name meer plus-sizejes – en er meer positiviteit is rondom lichaamstypen die niet voldoen aan de standaard modellenmaatjes is natuurlijk harstikke fijn.

Dat we doen alsof je een zwaar lijf hoort te bedekken en dat we dames die zichzelf wèl laten zien daarom de hemel in prijzen, is mijns inziens een belachelijke situatie. 

THIS WAS NOT BRAVE. I’ve been told how brave I am for not having a coverup, but going with out a wrap would only take…

Posted by Jessica Kane on Tuesday, April 14, 2015

Deze foto plaatste Jessica naar aanleiding van de lovende reacties op haar badpakfoto’s op haar Facebookpagina. De foto ging vervolgens viraal en genoot veel herkenning betreffende haar uitspraken.

Accepteren we verschillen in lichaamstypen werkelijk, dan geven we ‘dikkerds’ die in badpak poseren geen respect

Accepteren we verschillen in lichaamstypen werkelijk, dan geven we ‘dikkerds’ die in badpak poseren geen respect. Vinden we hen niet inspirerend en delen we ze al helemaal niet een superherostatus toe. Nee, dan vragen we enkel waar de dame in kwestie dat leuke badpakje vandaan heeft.

Geïmpregneerde gekleurde bril

Toch zit het slanke schoonheidsideaal zo diep geworteld in onze cultuur, attitudes en waarden. Daarom vraag ik me werkelijk af of we ooit precies hetzelfde kunnen kijken naar een ‘dikkerd’ in badpak als dat we kijken naar een straight size vrouw in badpak.

Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat we alle lichaamstypen even mooi moeten vinden; hierbij komt smaak natuurlijk ook om de hoek kijken. De één houdt meer van ‘dikkers’, de ander meer van ‘dunnerds’ of alles daar tussenin. Maar komop: een superherostatus toebedelen aan en respect hebben voor iemand die haar lijf laat zien? 

Vraag

Toegeven: ook ik vind het nog steeds moeilijk om mijn met het schoonheidsideaal geïmpregneerde gekleurde bril af te zetten. Ik vind het lastig om bij mezelf te beoordelen of ik bij een foto zoals die van Jessica niet een greintje “Goh, goed van haar dat ze dat gewoon doet”, of iets in die trant, voel. Ik zou willen zeggen dat ik dat niet echt voel, maar ben me ervan bewust dat het moeilijk is om met afstand naar mijn eigen attitudes en gedrag te kijken en daar en oordeel over te geven.

Hoe zit dat eigenlijk met jou? Heb jij respect voor ‘dikkerds’ in badpak? Kun jij jouw gekleurde bril (gemakkelijk) afzetten? En wat vind jij eigenlijk van de superherostatus die Jessica kreeg toebedeeld?

Disclaimer: het is niet de bedoeling met dit blogartikel zwaarlijvige dames voor het hoofd te stoten. Mijn woordkeuze ‘dikkerd’ is cynisch bedoeld, niet negatief.

 

Volg me op Instagram Twitter Facebook YouTube Bloglovin

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: