Read in English

Ben jij een perfectionist? Dan weet je dat perfectionisme zowel een goede, als slechte eigenschap is. Het kan je namelijk veel opleveren, maar tegelijkertijd flink in de weg zitten. Zelf ben ik ook een perfectionist. Helaas niet in het huishouden, maar bijvoorbeeld wel in wat ik van mijzelf verwacht. Ik leg de lat graag hoog voor mezelf.

[dropcap]Z[/dropcap]o vond ik het belangrijk om naast mijn modellenwerk door te studeren en naast mijn studie en modellenwerk werk aan te nemen in het verlengde van die studie, terwijl ik met dat werk nog een beginner was foutloos en werk van hoog niveau op te leveren, te zorgen voor een goed inkomen, regelmatig mijn familie op te zoeken, gezellig te zijn ook al had ik daar niet altijd behoefte aan, ‘ja’ te zeggen tegen dingen die ik eigenlijk liever niet wilde en gaan zo maar door.

Excelleren

Het komt er op neer dat ik door mijn perfectionisme graag dingen foutloos wil doen en dan het liefst nog wil excelleren. Niet op 1 punt, maar eigenlijk in alles wat ik doe. Dat ik op kan kijken tegen mensen die ergens in excelleren en hen als voorbeeld stel. En ook dat ik verwachtingen van anderen waar wil maken. Of beter gezegd: wat ik dènk dat de verwachtingen van anderen zijn. Vaak blijken deze namelijk helemaal niet te kloppen en zijn deze verwachtingen meer iets wat ik mezelf opleg.

Zit dit perfectionisme me in de weg? Ja, op een enkel vlak wel.  Toen ik dit door had ben ik hier echter aan gaan werken, waardoor ik bijna volledig volmondig kan zeggen dat het me tegenwoordig niet tot nauwelijks nog in de weg zit.

Oorzaak

Waar dit perfectionisme vandaan komt? Tja, geen idee. Ik heb geen oudere broers of zussen waar ik tegen opkeek. Er was ooit wel een poepzak van een vriendje dat zijn eigen sores op mij projecteerde, maar die ben ik al heel lang vergeten. Ik ben in mijn opvoeding niet gepusht ofzo. Toen ik na de basisschool naar het VWO kon, mocht ik als luie leerling (confession!) gewoon naar de MAVO van mijn ouders. Ook doorstuderen hoefde van hen niet; dit was volledig mijn eigen keuze (pap, mam, als jullie dit lezen: 1.000 maal dank voor dit vertrouwen en deze vrijheid!). Ik denk dat het gewoon de aard van het beestje is, een stukje papa’s genen en een sausje maatschappij.

Maatschappij gericht op excelleren

Zoals ik ernaar kijk is onze hele maatschappij namelijk gericht op excelleren. Denk alleen maar aan de rapporten waarmee kids al op de basisschool worden geconfronteerd. Deze rapporten geven met een cijfersysteem aan hoe goed een kind ergens in is. Zo wordt al snel duidelijk dat sommige kindjes excelleren, en sommige kindjes achterblijven. Wat later tijdens de schoolcarrière zorgt dit ervoor dat sommige kindjes hun rapport niet eens thuis durven te laten zien, want van huis uit wordt verwacht dat een rapport met goede cijfers wordt laten zien. Wat dat betreft ben ik voor het afschaffen van rapporten, of in ieder geval van beoordeling op deze manier.

Meer centjes op je bankrekening

Fast forward: heb je altijd hoge cijfers gehaald op school, dan kun je er in de meeste gevallen van uit gaan dat je later als je groot bent maandelijks meer centjes op je bankrekening gestort krijgt dan wanneer je altijd rapporten met lage cijfers haalde. Zo word je dus beloond door te excelleren in intelligentie. Voor de duidelijkheid: intelligentie in de meest beperkte zin van het woord; sociale, fysieke, creatieve en emotionele intelligentie bijvoorbeeld worden namelijk vaak niet meegeteld, terwijl ik dit enorm waardevolle aspecten van intelligentie vind! Soms denk ik: “hoe zou het zijn om in een communistisch land te leven, waar alle banen en functies even belangrijk zijn en even goed betaald worden?”. Immers, wat zou ons land onhygiënisch en doordrongen van ziekten worden als we geen vuilnismannen hadden!

Facebook

Ook op sociaal vlak willen we in onze maatschappij excelleren. We plaatsen leuke statusupdates op Facebook om maar zoveel mogelijk likes te krijgen. Laten op Instagram zien hoe dun we wel niet zijn. We willen spontaan en leuk gevonden worden. Altijd in voor een feestje. We doen eraan mee, terwijl we eigenlijk gewoon het liefst thuis op de bank zitten en helemaal niet altijd spontaan en vrolijk zijn.

Jezelf voor de gek houden

Zonde! Want hoewel menselijk, is het natuurlijk hartstikke stom om alles maar goed te willen doen, aan verwachtingen te willen voldoen en altijd maar beter te willen kunnen doen. Je kunt simpelweg niet op alle vlakken excelleren, als je dat überhaupt al op 1 vlak kunt. En waarom zouden we dat ook eigenlijk willen, excelleren? Aan verwachtingen voldoen? Perfect willen zijn? Het kan je namelijk veel stress bezorgen en je afleiden van wat echt bij je past. Je houdt eigenlijk jezelf een beetje voor de gek.

Perfectionisme loslaten?

Moet je dan je perfectionisme helemaal loslaten? Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, want vaak is het gewoon een karaktereigenschap. Daarnaast is perfectionisme tegelijkertijd ook een positieve eigenschap die je veel kan brengen. Zo zorgt perfectionisme bij mij bijvoorbeeld voor een flinke drive. Die zorgt er bijvoorbeeld voor dat ik na mijn kappersacademie naast mijn modellenwerk nog 3 volledige opleidingen heb afgerond, dat ik goed werk aflever en dat ik mijn lichaam voor modellenwerk in shape houd door gedisciplineerd gezond te eten en te sporten. Nu nog hopen dat mijn perfectionisme zich eens uit in een perfect opgeruimd huis 😉

Als je er niet uit komt

Kijk echter wel uit als je merkt dat perfectionisme je in de weg gaat zitten. Je zult niet de eerste zijn die een burn-out krijgt; iets wat voor veel perfectionisten op de loer ligt, omdat ze vaak al hun ballen hoog willen houden. Heb je het idee dat perfectionisme je in de weg zit en kom je er zelf niet uit, stap dan eens naar je huisarts en vraag een doorverwijzing naar een psycholoog of coach. Een psycholoog klinkt misschien zwaar, maar net zoals je lichaam soms wat extra ondersteuning van een professional kan gebruiken, zo kan ook je hoofd weleens een beurtje gebruiken!

Tot slot

Als laatste wil ik nog meegeven: relax! Geniet! Eis niet teveel van jezelf! Doe een dansje! Er is veel meer in het leven dan hoge cijfers, een goede baan, een groot huis, een grote vriendengroep, mooie kleren of een strak lijf (echte vrienden! Familie! Je gezondheid!). Makkelijker gezegd dan gedaan en je weet het ook wel, maar soms is er helaas iets vervelends voor nodig om je dit werkelijk te realiseren en te doen. Maar toch: probeer het eens echt!

1025967_1432101063733318_6978818522882170257_o

Mooi momentje van afgelopen jaar: steppen met mijn beste vrienden en naaste familie.

10505380_1454564898153601_7386559107474722613_n

Mooi momentje van afgelopen jaar 2: met mijn ouders, vriend, broer en schoonzus hiken in Zweden.

perfectionista's-relax

Mooi momentje van het afgelopen jaar 3: los tijdens en fotoshoot in de fotostudio van Michel Zoeter

Wat ik van jou wil weten

Nu ik zo open ben geweest over mijn perfectionisme is het de beurt aan jullie! Wie herkent zich in mijn perfectionisme? Wil je daar iets over kwijt? Staat het je in de weg, of heeft het je juist veel opgeleverd? Vind jij dat je je perfectionisme meer los moet laten, of koester je het juist?

Bedankt voor het lezen van dit verhaal. Ik zie uit naar jullie reacties en lees en beantwoord ze allemaal!

xo-angela

Volg me op:

Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: