Wekelijks bespreekt Marianne Nykjaer, plus-sizemodel en voorvechter van size diversity in fashion en body acceptance, een thema met je. Vorige week besprak ze het thema “Body Love Bootcamp“. Vandaag bespreekt ze padding bij plus-size modellen.

[dropcap]Huh[/dropcap] wat? Padding bij plus-sizemodellen? Grote kans dat je nog nooit gehoord hebt over dit modellenfenomeen. Padding is het toevoegen van elementen op strategische plaatsen om het model voller te doen lijken. Vaak is dat op de heupen, billen en borsten.

Van maat 40 een maat 44 maken

Waarom doen ze dit dan? Wel, er zijn een boel voordelen aan verbonden. Voor de designer is het een manier om een model te boeken en te garanderen dat de kleding wel past. Stel dat alle kleren maat 44 zijn en hij wil heel graag een model boeken dat toevallig maat 40 heeft, dan kan ze gewoon zonder problemen geboekt worden. Met padding kun je immers de kleding mooi ‘opvullen’.

Ook voor het model is het fijn; in tegenstelling tot de reguliere fashionmodellen, komen plus-size modellen namelijk in allerlei verschillende vormen en maten, van 38 tot 48. Er is ook niet 1 standaard sample size. Daarnaast verschilt de meest populaire maat van markt tot markt.

Bij een slank model gebruik je toch ook allerlei trucjes en speldjes om de kleding te doen passen?

Je snapt het al: als plus-sizemodel is het heel lastig om iedereen te pleasen, want iedereen wil iets anders. Dankzij padding kunnen deze meiden toch overal aan de bak. Vooral de kleinere maten: als de klant een 42 wil: no problemo. Als de klant liever een 44 ziet, dan nemen ze gewoon hun padding mee.

Stylistes zullen je ook vertellen dat dit allemaal niet zo heel gek is: bij een slank model gebruik je toch ook allerlei trucjes en speldjes om de kleding te doen passen? Dan is dit toch niet anders?

Als je een model wilt van maat 44, boek dan gewoon een 44.

Fake

Toch heb ik er zelf wat moeite mee. In mijn ogen is die diversiteit in plus-sizemodellenland net zo mooi: als je een model wilt van maat 44, boek dan gewoon een 44, toch? Als je achter het idee staat dat er meer diversiteit moet zijn in modellenland, laat die meiden dan gewoon de maat en het lijf hebben dat ze hebben, zonder er de hele tijd iets van te willen maken dat ze niet zijn.

Laat die meiden dan gewoon de maat en het lijf hebben dat ze hebben, zonder er de hele tijd iets van te willen maken dat ze niet zijn.

Bovendien vind ik dat padding een onrealistisch beeld creeert: het maakt je heupen en borsten voller, maar de taille, armen en gezicht blijven die van een slanker iemand. Echt heel erg weinig vrouwen zien er zo uit en en je schept er een onrealistisch beeld van vollere vrouwen mee. Vanuit een ethisch standpunt is het een beetje ‘fake’.

Ruimte voor kleinere plusmaten

Ik droom van een industrie waar er ruimte is voor iedereen. Dat het werk voor grotere maten kan gaan naar modellen in die maat en dat er ruimte gemaakt wordt voor de kleinere plusmaten (38 en 40) om ook gewoon hun ding te doen. Dan hoeven die modellen tenminste geen minifatsuit aan te doen om te werken, maar kunnen ook zij gewoon zichzelf zijn. Dat zou super zijn!

Wat vinden jullie van padding? Vreemd, of praktisch?

Alle foto’s door Kristiina Wilson voor Refinery29

Marianne Nykjaer

Over auteur

Marianne Nykjaer is a fashion lover, (plus-size) model and blogger. She mainly blogs about diversity in the fashion industry and body acceptance. She's quite into sports and passionate about (healthy) food, but her main focus is on mental health instead of physical health.

Lees ook: