Pregnancy Update: 12 Weeks Ultrasound & Sex

Zwangerschapsupdate: 12 Weken Echo & Geslacht

Read in English

Pff, nou dames, ik vind het heftig hoor, zo’n echo. Ik dacht altijd dat ik best wel een cool cucumber ben, zoals ik in dit filmpje al aangaf. Niets blijkt minder waar: afgelopen maandagavond had ik de strepen mascara op mijn wangen staan. 

Onze eerste kennismaking met het prenataal screeningcenter hadden mijn vriend Maarten en ik eerder al toen ik 8.4 weken zwanger was. Hoe ik deze echo heb ervaren vertel ik je in dit filmpje, waarin we onze zwangerschap aankondigen. Destijds was het nog even de vraag hoe lang ik exact zwanger ben. Omdat het embryo nog zo klein is, is dit rond deze tijd namelijk nog erg lastig om exact aan te geven. Tijdens de 12 weken-echo is dit al een stuk makkelijker!

Lange cyclus

Deze week werd ik samen met Maarten voor de tweede maal verwelkomd in het prenataal screeningcenter voor de termijnecho, die bij 12 weken plaats vindt. Een vriendelijke echoscopiste liet ons binnen in haar werkkamer en verzocht ons aan haar bureau plaats te nemen. Omdat ik de vorige keer een andere echoscopiste had en wij de echo’s laten maken bij een ander bedrijf dan waar wij verloskundige zorg afnemen, namen we eerst wat gegevens door.

Zo vroeg ze onder andere naar de eerste dag van mijn menstruatie. Dit gegeven vergelijkt de echoscopiste namelijk met de berekening van de huidige duur van mijn zwangerschap en dus mijn uitgerekende datum. Die berekening maakt ze door mijn baby’tje door middel van een echo op te meten.

Nu moet ik zeggen dat ik voor het verwijderen van mijn spiraaltje geen menstruaties had en de enige cyclus die ik na het verwijderen ervan maar liefst 42 dagen was. Zodoende ben ik er nog niet achter hoe je nu op een betrouwbare manier mijn cyclus mee kunt nemen. Weet jij het?

Spruit op de muur

Enfin, nadat we de gegevens doorgelopen hadden, werden de lichten gedimd en mocht ik gaan liggen op de behandeltafel. Ik ontblootte mijn buik en de echoscopiste smeerde mijn onderbuik in met gel. De beamer ging aan en al snel zagen Maarten en ik onze kleine spruit op de muur voor ons verschijnen.

8 weeks ultrasoundDe eerste echo die we maakten met 8 weken. Zie het grote verschil als je de foto vergelijkt met bovenstaande foto!

5 kleine teentjes

De kleine was duidelijk flink gegroeid in slechts 4 weken tijd. Daarnaast was er veel meer vorm te zien en leek de kleine al veel meer op een mensje. Zo kon ik duidelijk de contouren van het hoofdje zien met een neusje, voorhoofd en kinnetje. Ook leuk: we konden de beentjes goed zien; zelfs de onderkant van een voetje inclusief 5 kleine teentjes bleef ons niet bespaard. 

Natuurlijk is het hartstikke leuk om je kleine baby’tje zo te zien, maar deze echo heeft puur een medische noodzaak. De echoscopiste bekeek het kindje dan ook goed van alle kanten. We zagen een keurige vlindervorm in de hersentjes, een gevuld maagje (het kindje neemt kleine slokjes van het vruchtwater, daarnaast is de maag gevuld met voeding die het via mij ontvangt), uitgeharde kaakbeenderen en natuurlijk een kloppend hartje.

Ben ik wel echt zwanger?

So far so good, en daar zijn we natuurlijk ontzettend dankbaar voor. Immers, in deze video gaf ik al aan dat het moeilijk was voor te stellen dat ik zwanger ben, omdat ik vrij weinig van mijn zwangerschap merk. De afgelopen tijd dacht ik dan ook vaak: “ben ik wel echt zwanger?”. Het is niet zo dat ik er bang voor was, wel was ik me er bewust van dat er een kans zou zijn dat ik bij deze echo geen hartje meer zou zien. Nou, dat is helemaal goed gekomen; we konden het hartje zelfs horen!

Nub

Het belangrijkste was nu achter de rug. Er was nog wat tijd van ons consult over en zodoende nam deze echoscopiste echt even de tijd om de kleine van alle kanten aan ons te laten zien. Mijn blaas was goed vol, waardoor de echo een heel duidelijk beeld gaf. Dat biedt mogelijkheden voor de nub, zo dacht ik. Kort gezegd is de nub het beginstadium van het geslachtsdeel, waaraan je kunt zien of een ongeboren kind een jongetje of meisje is.

Wetende dat de nub in het stadium waarin ik nu verkeer zichtbaar is, kon ik de gedachte aan de nub niet uit mijn hoofd zetten. Ik vertelde in mijn video namelijk ook al dat ik ernaar uitkeek te weten wat het geslacht is, daar dit mijn zwangerschap meer levendig zou maken. Omdat we vorige keer een vrij strenge echoscopiste troffen (er mochten pertinent geen foto’s gemaakt worden en behalve Maarten mocht er niemand anders mee), durfde ik echter niet te vragen of ze de nub kon zien. Dus mompelde ik een voorzichtig “heeft u eigenlijk weleens gehoord van de nub-theorie?”.

– Even tussendoor: wat leuk! Je bent nog steeds aan het lezen! Dank je wel daarvoor! Vind je het leuk om over zwangerschap te lezen of video’s te kijken? Volg dan even mijn Youtube playlist ‘Zwangerschap’!

Koprol

Het was onze lucky day: deze echoscopiste bleek zich getraind te hebben in het op basis van de nub juist schatten van het geslacht. Zo gaf zij aan het geslacht in 80% van de gevallen goed te hebben. Meteen ging de echoscopiste op zoek naar het nubje. En toen gebeurde het: de kleine bewoog. En hoe! 

Mascara op mijn wangen

Ineens zagen we dat de kleine zijn (‘de kleine’ is mannelijk, vandaar dat ik nu in mannelijke vorm spreek) opvallend lange beentjes helemaal uitstrekte. Vervolgens zwaaide het zijn beentjes over het hoofd en waren we getuigen van een heuse koprol. Mama werd er erg blij van om te zien dat de kleine zo levendig is. Zo blij dat ik een traan op voelde wellen en als snel de zwarte mascarastrepen over mijn wangen liepen. Nu komt dat laatste natuurlijk doordat mijn mascara niet waterproof wat en die mascara in mijn ogen prikte als de neten, maar dat leek mijn vriend niet door te hebben. Ik kreeg dan ook een dikke kus op mijn voorhoofd als troost.

Het was door de plotselinge koprol even wachten en goed zoeken naar de nub. Alsof de kleine een beetje preuts is en niet wil dat er naar zijn nubje gekeken werd! Toch vond de echoscopiste de nub en vroeg of ik het echt wilde weten. Op dat moment zag ik het zelf eigenlijk al heel duidelijk, maar de echoscopiste bevestigde mijn vermoeden. Wat de stand van het nubje is houden we echter nog even binnen kleine kring. Zodra we 100% zekerheid hierover hebben ga ik het jullie zeker vertellen! 

Voorgevoel

Nadat we ’s avonds in de auto terug naar huis zaten hebben we meteen mijn schoonouders gebeld om honderduit te vertellen over de echo. Eenmaal thuis gekomen Skypten we met mijn ouders in Andalusië en broertje. We konden het niet laten hen wel de voorspelling volgens de theorie te vertellen. Het bleek dat zowel ik als mijn schoonouders, ouders, broer en schoonzus al een zelfde voorgevoel wat betreft geslacht hadden. Zou het uiteindelijk kloppen? Ik ben heel benieuwd … over 2 (lange, lange) maanden, tijdens de 20-weken-echo, weten we meer. 

Bevalling

Maar hoe lang ben ik nu precies zwanger? Nadat de echoscopiste het kindje een aantal keer opmat, kwam ze nu uit op 11.4 weken. Dat is 1 dag langer dan tijdens de 8-wekenecho voorspeld is. Dit betekent dat ik, wanneer je dit leest, het 2e trimester in ga en vermoedelijk op 3 september zal bevallen. Wij kunnen niet wachten! 

Vraag

Ben jij al eens zwanger geweest? Hoe heb je dit ervaren?

Waar ik met name nieuwsgierig naar ben is hoe je het 1e trimester hebt ervaren. Heb je klachten gehad? Tot wanneer hield je het geheim dat je zwanger was? Moest je erg wennen aan het idee dat je zwanger bent? Moest je vriend hieraan wennen?

Verder ben ik benieuwd naar wat jullie graag van mij willen weten over de zwangerschap. Zo kan ik jullie bijvoorbeeld meer vertellen of de nub-theorie (zowel in een blog als in een filmpje), maar ik wil ook best vertellen hoe ik zo vlot zwanger ben geraakt na het verwijderen van mijn spiraaltje. 

Laat je reactie achter in de comments hier beneden, op Facebook, Instagram, of spreek me aan op Twitter!

Tip

Na onze 1e echo gaf ik mijn vriend het erg leuke boekje “Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!” van Kluun (2e hands vanaf € 5,50). Sindsdien leest hij elke avond voor we gaan slapen een stukje hieruit voor en heeft hij inmiddels verstand van tepelklovenzalf, tangbevallingen en zwangerschapsstriemen. 

xo-angela

Volg me op social media:

Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest

About Angela

Angela
Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting. 'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn. Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

11 reacties

 1. This is some really good information about ultrasounds. My sister is pregnant with her first child. Thanks for explaining that 12 weeks is when she could start getting an ultrasound. That is good to know because she has been wondering when she could get it first done.
  Ivy Baker recently posted…Bovine KXV2 Preg/BackfatMy Profile

 2. Thanks for sharing. I recall our first ultrasound. The image was blurry and on a terribly small screen. I love that you were able to see a projection on the wall. Either way, the experience still feels unrealistic. Thanks again for sharing!
  Norm Brow recently posted…Umbilical Cord Blood Transplants Provide Advantages for Leukemia PatientsMy Profile

 3. I’ve never heard about the nub theory! I’m amazed that some people have the patience to wait until their little one is born to find out the sex. I’m a very impatient person who NEEDS to plan every last detail with as much time as possible, so I absolutely had to know the sex of my child, as soon as possible. The ultrasound machines they used at the 16-week ultrasound weren’t detailed enough to be sure, but we got the good machine for our 20-week appointment!

 4. This is awesome! I have my first scan in a few weeks too (I haven’t told anyone really about the pregnancy yet!) I’m definitely gonna check out this nub theory I can’t wait to find out the gender! x
  Nin recently posted…Competition: Find my Bridesmaids Dresses!My Profile

 5. Van harte gefeliciteerd met jullie zwangerschap.

  Het mooiste geschenk van de wereld.

  Zelf heb ik het twee keer mee mogen maken. Twee totaal verschillende maar beiden even geweldige ervaringen. Ook de kwaaltjes extreme vermoeidheid, verschrikkelijke misselijkheid ( en de 1 jarige dreumes die in een hoekje stond te huilen als mama morst spugen) de flauwtes door de lage bloeddruk. .(.van de trap af vallen) de bekken instabiliteit ( en de super fysiotherapie klas) de oerknal bevalling en alle heftige emoties waarvan je van te voren nooit gedacht had ze te kunnen hebben….knippen, hechten.

  Ik vond het allemaal fantastisch om mee te maken.

  En dan de borstvoedingperiode. Iets intiemers bestaat er niet. Nooit gedacht dat de jongste na 2, 5 jaar nogsteeds 2 x per dag om mama’s lieve boschjes vraagt haha.

  De beste tip van de eeuw. Lezen! Ga heen en zuig alle info die je kan vinden op en trek je eigen plan. Vertrouw op je eigen gevoel. Niets is zo verwarrend als de mega load aan goed bedoelde adviezen van jan en alleman.

  En geniet! !!! Het is maar zo kort

  • Angela Willemse

   Hey Mareij, dank je wel!

   Pfoe, wat heb jij een hoop klachtjes gehad! Gek toch dat de ene vrouw dat zo heftig kan hebben en de andere bijna niets hè? Enige waar ik last van heb is verminderde eetlust.

   Borstvoeding geven lijkt me heel fijn. En ja hoor, trek wel mijn eigen plan. Ik ben me eigenlijk niet aan het inlezen, maar vertrouw op mijn gezond verstand. Meer dan moederinstinct, liefde en een tiet heeft een kleintje in principe niet nodig. 😉
   Angela Willemse recently posted…Zwangerschapsupdate: 12 Weken Echo & GeslachtMy Profile

 6. Wat een leuke update! Fijn dat alles er goed uitziet! Lijkt me allemaal heel erg leuk en spannend!
  Celeste recently posted…Medische Weetjes #1My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge