gender reveal

Zwangerschapsupdate: Hoera, het is een …

… baby! Hoe kan het ook anders. Het zou wat zijn als ik zou bevallen van een hondje. Met odds van 50% betekent het gelukkig dat ik enkel kans maak op een mensenmeisje òf mensenjongetje. A of B. 2 kansen. 2 mogelijkheden. Dat zijn er niet zoveel.

Ik vind het zelf dan ook nooit zo’n grote verrassing als bevallen dames of hun partner het geslacht van hun kind bekend maken. Natuurlijk speel ik het spelletje gewoon mee en reageer enthousiast. Met mijn gezicht op verrast slaak ik een “nou, meen je niet?!”- kreetje. Bovenstaande alinea herhalen komt uiteraard niet in mij op. Zeker niet tegen de mama. Ik kijk wel uit, met die hormonen die nog door dat nog niet volledig ontzwangerde lijf gieren. 

Want hoewel het de waarheid is, weet ik dat het geslacht van je kleine allessie een zeer belangrijk gegeven is. En dat alle commentaar richting de mama of mama-to-be waaruit blijkt dat het geslacht helemaal niet zo belangrijk is, bijvoorbeeld omdat de gezondheid van de baby vele malen belangrijker is, stiekem best irritant is.

Aangeboren afwijkingen

Onze 20-wekenecho, waarin de kleine van top tot teen wordt gescand op aangeboren afwijkingen, is inmiddels achter de rug. Daarover vertel ik je meer in mijn volgende zwangerschapsupdate.

Pretecho

Bij 16 weken hebben we een extra echo ingepland, waarbij ook mijn schoonouders, broer en schoonzus aanwezig waren. Deze echo betrof een ‘pretecho’, wat betekent dat deze niet medisch noodzakelijk is. Bij 16 weken is het geslacht van een baby volledig ontwikkeld. Zodoende kun je op dit moment uitsluitsel krijgen over het geslacht van het kind dat je draagt. Dat uitsluitsel wilde ik maar al te graag, want hoewel ik al sinds week 7 een sterk voorgevoel hierover had en dit gevoel aansloot bij de stand van de nub, was ik me ervan bewust dat ik nog eens voor een verrassing zou kunnen komen te staan tijdens de 16 wekenecho.

Nub

Mocht je geen idee hebben wat een nub is: in deze blog vertelde ik hier al over. De nub is een uitsteeksel op de plaats van het geslacht, waaruit een penis danwel clitoris wordt gevormd. De nub van een meisje staat parallel op de ruggegraat, terwijl de nub van een jongen in een hoek van 30 graden op de ruggegraat staat. Tijdens de 12-wekenecho zagen we de nub duidelijk in beeld: in een mooie hoek van 30 graden …

En inderdaad hoor: tijdens de 16 wekenecho bleek dat ik een jongetje draag en dat vinden we he-le-maal fantastisch!

Super lief: deze Nijntje kreeg ik dit weekend van vrienden.
Super lief: deze Nijntje kreeg ik dit weekend van vrienden.

 

Jongetjesvirus

ome Ferdi is al lessen ‘surviving in the wild’ aan het voorbereiden

Hoe fantastisch wij, maar ook onze naasten, de wetenschap van het geslacht van de kleine vinden, illustreer ik graag aan de hand van het volgende:

de garderobe van onze kleine spruit heb ik de dag na de pretecho al tot aan het 3e jaar aangeschaft en papa heeft zijn eerste Feyenoordminitrainingspakje al besteld. Zijn eerste cajón staat al bij opa thuis en zijn eerste lessen staan al in de planning. Ook ome Ferdi is al enthousiast bezig met lessen voorbereiden, te weten lessen ‘surviving in the wild’.

De kinderwagen, die uiteraard mannelijk en stoer is, schaften we een week later direct aan (overigens heb ik nooit kunnen vermoeden dat ik een kinderwagen ‘vet’ zou kunnen vinden en blijer kan worden van een nieuwe kinderwagen, dan van een nieuwe handtas). 

baby outfit april
Het t-shirtje links heeft mama ook!

Verder hoeven we het nu niet meer over ‘de baby’ te hebben, een onzijdig ‘ding’,  maar kunnen we de kleine bij naam noemen. Nu kan ik met mijn hoge piepstem zijn naam roepen, wanneer hij zacht trapjes geeft tegen mijn hand. Papa gebruikt ook al graag zijn naam: als hij thuis komt uit zijn werk, trekt hij mijn shirt omhoog en roept zijn naam door mijn navel.

Babybuikje week 21. De eerste aaitjes over mijn buik heb ik al in ontvangst mogen nemen en papa is al bedreven in het door mijn navel aanroepen van de baby.
Babybuikje week 21. De eerste aaitjes over mijn buik heb ik al in ontvangst mogen nemen en papa is al bedreven in het door mijn navel aanroepen van de baby.

Tja, hoe onbelangrijk het geslacht van een ongeboren spruit in wezen ook is: wij genieten extra van onze zwangerschap nu we weten dat er een jongetje in mama’s buik zit!

Vraag

Wilde jij het geslacht een verrassing laten zijn tot de kleine werd geboren, of wilde je dit zo snel mogelijk weten? Waarom? En praatte jouw partner ook door jouw navel tegen de kleine?

Volg me op Instagram Twitter | Facebook | YouTube | Bloglovin

About Angela

Angela
Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting. 'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn. Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

12 reacties

 1. In mijn tijd was het helemaal niet “Im Frage” of het sowieso een meisje of een jongetje was wat voor geslacht er in mijn buikje groeide. Nu ik weet dat er een kleinzoontje in mijn dochter’s buikje groeit, en ik ook nog eens de naam al weet (en zijn eerste echto-fotootje van 4 cm bij 8 weekjes jong op mijn desktop heb), beleef ik deze mooie en wonderlijke ontwikkeling wel van heel dichtbij. Het geeft gewoonweg een extra dimensie aan het geheel, waardoor de verbondenheid met hem al vroeg begon, zeg maar vanaf zijn prilste stadium van bestaan. Hierdoor is hij een dagelijks onderdeel al van ons leven. Nu al, terwijl zijn geboorte pas over enkele maandjes plaats gaat vinden. We zien ernaar uit om hem straks in onze armen te nemen en te kijken of het klopt dat hij inderdaad op opa lijkt. Haha!

  • Angela Willemse

   Haha, “op opa lijkt”. Zit opa weer op te scheppen?

   Leuk, ik kan dit alleen maar beamen dat dit voor ons ook geldt wb. naam en geslacht weten. De technieken laten het nu, 18 jaar later 😉 ook meer toe om juist het geslacht te voorspellen. Het is totaal irrelevant, maar wel heel leuk. Dei 9 maanden duren zo ontzettend lang en ik ben al zo ongeduldig! Alle bits and pieces die ik nu al mee kan krijgen zijn meer dan welkom! Zou bijvoorbeeld ook héél graag een 4D-echo laten maken om te zien hoe hij eruit ziet, maar we zien daar vanaf omdat de techniek nog zo nieuw is en de effecten op de langere termijn helemaal niet bekend zijn. Geduld is een schone zaak!
   Angela Willemse recently posted…Hoe Voorkom Je Een Opgeblazen Buik?My Profile

 2. Ooooh, dat shirtje van The Ramones! Geweldig! <3 En je buikje word ook al zo mooi. 😀
  Silke recently posted…Pizza Hapjes Van BladerdeegMy Profile

 3. Ik heb eigenlijk nooit geweten wat het was, en vond dat ook wel fijn.
  Nicole recently posted…Sporbh HemaMy Profile

 4. Aah gefeliciteerd! Ik zou er ook juist extra van genieten dat je nu weet of je een jongen of meisje draagt. Ook al zou het me niet uitmaken, het is naast praktisch ook gewoon heel leuk om het geslacht te weten 😉
  Celeste recently posted…Medische Weetjes #3My Profile

 5. Gefeliciteerd! Ik zou het denk ik ook wel graag willen weten omdat ik niet zo van de verrassingen ben, zou me dr graag op instellen of het een meisje of jongen wordt en dan kan je lekker specifieke kleding kopen zoals roze of blauw, geniet nog van je zwangerschap!
  Divine recently posted…BachbloesemMy Profile

 6. Ik heb altijd gezegd dat ik het niet wilde weten maar ik snap aan de andere kant dat het gewoonweg super praktisch is. Vooral omdat baby’s niet alleen meer rompertjes in wit of geel aanhebben maar stoere leuke kleertjes… Op dit moment heb ik geen plannen om in de nabije toekomst zwanger te raken, maar vind het wel heel leuk om je zwangerschapsnieuws te volgen!
  Anouk recently posted…Facebook GezondheidsgroepenMy Profile

  • Angela Willemse

   Leuk dat je het leuk vindt Anouk! 🙂 Ja dat is stiekem wel leuk inderdaad, maar nog belangrijker voor mij is het mentale aspect. Ik merkte namelijk zo laat dat ik zwanger was! Geen kwaaltjes, geen buik … ik had echt de echo’s nodig ter bevestiging dat er echt een levend wezentje in mij zat. Op een gegeven moment heb ik zelfs een Angel Sound (apparaatje waarmee je de hartslag kunt horen) aangeschaft om af en toe die bevestiging te kunnen krijgen. Die gebruikten we dan samen op de zaterdagochtend na ons ochtendritueeltje van uitgebreid ontbijten in bed. Inmiddels is dat apparaatje niet meer nodig, want de schopjes zijn naast voelbaar, zelfs al zichtbaar!

   Ik las het trouwens idd van je recente ontwikkelingen privé. Knuf!
   Angela Willemse recently posted…Pregnancy Update: Hurray, It’s a …My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge