In dit artikel vertelde ik het jullie al: ik zag mezelf als een smoothiesdraaiende, stralende fitgirl de zwangerschap door gaan. Helaas werd ik gisteren keihard teruggefloten: ik heb pijn en vermoed bekkeninstabiliteit.

Recap

Even een kleine recap: we zitten nu halverwege de 6e maand. In week 16 had ik nog een modellenklus, maar daarna heeft mijn modellenbureau mij tijdelijk op non-actief gezet omdat mijn buik te groot werd. Kort daarop volgde de geslachtsbepaling en vervolgens de prenatale screening. Een kleine maand later is Baby inmiddels zo beweeglijk dat dit vanaf de buitenkant duidelijk zichtbaar is en ik er ’s nachts wakker van word.

pregnancy update

Mijn buikje is bescheiden, maar voor modellenwerk op dit moment weliswaar even iets te bol.

Aangepast actief

Al die tijd deed ik rustig aan, weliswaar met behoud van mijn actieve levensstijl. Let wel: niet mijn pre-babylijf actieve levensstijl, maar een op een zwanger, babyproducerend lijf aangepaste actieve levensstijl. Nee, dat is niet vergelijkbaar met Goedemorgen Nederland. Zwangeren mogen namelijk best nog wel wat doen tijdens de zwangerschap. Denk aan joggen, squatten en bootcamp. In een vervolgartikel wijd ik hier, als hier interesse voor is, graag verder over uit.

Mamabootcamp en wandelen

Afgelopen woensdag volgde ik een lesje bootcamp; bootcamp speciaal voor zwangeren weliswaar. Vrijdag en zaterdag hadden we 2 lange dagen van huizenbezichtigingen (we willen graag iets groter wonen en verkopen daarom ons appartement) en zondag deed ik weer wat aan lichamelijke beweging.

Veel stelde dit niet voor; ik maakte een recreatieve wandeling door de stad, we deden een koffietje in de stad en zette daarna de wandeling voort over de heide en door het bos. De natuurwandeling duurde een uurtje of anderhalf; no big deal. Wel ging ik die avond vroeg naar bed. Veel frisse lucht, 3 lange dagen socializen en een baby die je de nachten daarvoor wakker schopte schuif ik hiervoor met liefde de schuld in de schoenen. Samenvattend blijf ik ook tijdens mijn zwangerschap actief, maar met mate. Kan niet veel verkeerd gaan. Toch?

Zelfs de poetsdoekjes kon ik niet meer van de vloer oprapen.

Stuk

Vandaag lig ik echter de héle dag op bed en op de bank. Gisteren merkte ik na het moppen van de keuken namelijk dat er wel degelijk iets verkeerd kan gaan. Met mijn heupen om precies te zijn. Nog maar een paar halen gemopt en nu al werd de pijn ondragelijk. Ik ben er dan ook direct mee gestopt. Mam, die mij hielp met schoonmaken, moest ik het moppen af laten maken. Zelfs de poetsdoekjes kon ik niet meer van de vloer oprapen.

Een onderbroek aantrekken gaat niet meer staand, alleen nog maar zittend. Voor het eerst sinds mijn zwangerschap voel ik mij een echte pregger.

Toen we ons even later richting het terras begaven, moest mijn tas voor mij gedragen worden. ’s Avonds droeg Maarten mijn tas voor mij naar boven. Mankend liep ik de keuken in met het voornemen te gaan koken. Maar ook dat lukte mij niet meer; Maarten moest snel weer weg, dus we gingen voor afhaal. Die afhaal heb ik in bed opgegeten. Na het douchen moest mijn Maart mij helpen met het uit de douchecabine stappen. Een onderbroek aantrekken gaat niet meer staand, alleen nog maar zittend. Voor het eerst sinds mijn zwangerschap voel ik mij een echte pregger.

Bekkeninstabiliteit

In bed hebben Maarten en ik samen nog even gegoogled op ‘bekkeninstabiliteit’. Dit is namelijk wat direct door mijn hoofd schoot. Het zal toch niet … ? Vorige week had ik mijn bekken bij de fysio nog laten checken; mijn spieren bleken nog nauwelijks verweekt. Juist dat verweken is mede de oorzaak van bekkenklachten tijdens de zwangerschap. Hoe dan ook: mocht het toch om bekkeninstabiliteit gaan, dan is aldus een vlugge googleronde rust het credo.

Of toch niet … ?

Vanmorgen stond ik pas laat op uit bed. Een onderbroek aantrekken gaat nog steeds het best zittend en voorover bukken gaat nog wat stroef, maar – thank God! – die vreselijke pijn in mijn heupen is weg. Ik kan normaal lopen en hink niet meer.

Naar de bekkenspecialist

Toch ga ik vanmiddag even naar een bekkenspecialist om mijn bekken te laten controleren en kennis en advies in te winnen. Hoe kan het dat ik met sporten nergens last van heb, maar na een wandeling (gelukkig tijdelijk) aan het bed gekluisterd raakte? Hoe voorkom ik herhaling hiervan? Mochten de klachten terug komen, zijn ze dan blijvend?

De afloop

In een vervolgartikel zal ik jullie een update geven over hoe het is gegaan bij de bekkenspecialist. Wellicht loop je zelf met bekkenklachten tijdens je zwangerschap en heb je er iets aan. Je kunt je via deze link inschrijven voor meldingen van nieuwe artikelen in je mailbox.

Vraag

Heb jij last (gehad) van bekkenklachten of bekkeninstabiliteit? Ik hoor graag jouw ervaringen in de comments hieronder!

Liefs, 

Angela

Volg me op Instagram Twitter Facebook YouTube Bloglovin

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: