Zwangerschapsupdate: Oh Nee, Bekkeninstabiliteit?!

In dit artikel vertelde ik het jullie al: ik zag mezelf als een smoothiesdraaiende, stralende fitgirl de zwangerschap door gaan. Helaas werd ik gisteren keihard teruggefloten: ik heb pijn en vermoed bekkeninstabiliteit.

Recap

Even een kleine recap: we zitten nu halverwege de 6e maand. In week 16 had ik nog een modellenklus, maar daarna heeft mijn modellenbureau mij tijdelijk op non-actief gezet omdat mijn buik te groot werd. Kort daarop volgde de geslachtsbepaling en vervolgens de prenatale screening. Een kleine maand later is Baby inmiddels zo beweeglijk dat dit vanaf de buitenkant duidelijk zichtbaar is en ik er ’s nachts wakker van word.

pregnancy update

Mijn buikje is bescheiden, maar voor modellenwerk op dit moment weliswaar even iets te bol.

Aangepast actief

Al die tijd deed ik rustig aan, weliswaar met behoud van mijn actieve levensstijl. Let wel: niet mijn pre-babylijf actieve levensstijl, maar een op een zwanger, babyproducerend lijf aangepaste actieve levensstijl. Nee, dat is niet vergelijkbaar met Goedemorgen Nederland. Zwangeren mogen namelijk best nog wel wat doen tijdens de zwangerschap. Denk aan joggen, squatten en bootcamp. In een vervolgartikel wijd ik hier, als hier interesse voor is, graag verder over uit.

Mamabootcamp en wandelen

Afgelopen woensdag volgde ik een lesje bootcamp; bootcamp speciaal voor zwangeren weliswaar. Vrijdag en zaterdag hadden we 2 lange dagen van huizenbezichtigingen (we willen graag iets groter wonen en verkopen daarom ons appartement) en zondag deed ik weer wat aan lichamelijke beweging.

Veel stelde dit niet voor; ik maakte een recreatieve wandeling door de stad, we deden een koffietje in de stad en zette daarna de wandeling voort over de heide en door het bos. De natuurwandeling duurde een uurtje of anderhalf; no big deal. Wel ging ik die avond vroeg naar bed. Veel frisse lucht, 3 lange dagen socializen en een baby die je de nachten daarvoor wakker schopte schuif ik hiervoor met liefde de schuld in de schoenen. Samenvattend blijf ik ook tijdens mijn zwangerschap actief, maar met mate. Kan niet veel verkeerd gaan. Toch?

Zelfs de poetsdoekjes kon ik niet meer van de vloer oprapen.

Stuk

Vandaag lig ik echter de héle dag op bed en op de bank. Gisteren merkte ik na het moppen van de keuken namelijk dat er wel degelijk iets verkeerd kan gaan. Met mijn heupen om precies te zijn. Nog maar een paar halen gemopt en nu al werd de pijn ondragelijk. Ik ben er dan ook direct mee gestopt. Mam, die mij hielp met schoonmaken, moest ik het moppen af laten maken. Zelfs de poetsdoekjes kon ik niet meer van de vloer oprapen.

Een onderbroek aantrekken gaat niet meer staand, alleen nog maar zittend. Voor het eerst sinds mijn zwangerschap voel ik mij een echte pregger.

Toen we ons even later richting het terras begaven, moest mijn tas voor mij gedragen worden. ’s Avonds droeg Maarten mijn tas voor mij naar boven. Mankend liep ik de keuken in met het voornemen te gaan koken. Maar ook dat lukte mij niet meer; Maarten moest snel weer weg, dus we gingen voor afhaal. Die afhaal heb ik in bed opgegeten. Na het douchen moest mijn Maart mij helpen met het uit de douchecabine stappen. Een onderbroek aantrekken gaat niet meer staand, alleen nog maar zittend. Voor het eerst sinds mijn zwangerschap voel ik mij een echte pregger.

Bekkeninstabiliteit

In bed hebben Maarten en ik samen nog even gegoogled op ‘bekkeninstabiliteit’. Dit is namelijk wat direct door mijn hoofd schoot. Het zal toch niet … ? Vorige week had ik mijn bekken bij de fysio nog laten checken; mijn spieren bleken nog nauwelijks verweekt. Juist dat verweken is mede de oorzaak van bekkenklachten tijdens de zwangerschap. Hoe dan ook: mocht het toch om bekkeninstabiliteit gaan, dan is aldus een vlugge googleronde rust het credo.

Of toch niet … ?

Vanmorgen stond ik pas laat op uit bed. Een onderbroek aantrekken gaat nog steeds het best zittend en voorover bukken gaat nog wat stroef, maar – thank God! – die vreselijke pijn in mijn heupen is weg. Ik kan normaal lopen en hink niet meer.

Naar de bekkenspecialist

Toch ga ik vanmiddag even naar een bekkenspecialist om mijn bekken te laten controleren en kennis en advies in te winnen. Hoe kan het dat ik met sporten nergens last van heb, maar na een wandeling (gelukkig tijdelijk) aan het bed gekluisterd raakte? Hoe voorkom ik herhaling hiervan? Mochten de klachten terug komen, zijn ze dan blijvend?

De afloop

In een vervolgartikel zal ik jullie een update geven over hoe het is gegaan bij de bekkenspecialist. Wellicht loop je zelf met bekkenklachten tijdens je zwangerschap en heb je er iets aan. Je kunt je via deze link inschrijven voor meldingen van nieuwe artikelen in je mailbox.

Vraag

Heb jij last (gehad) van bekkenklachten of bekkeninstabiliteit? Ik hoor graag jouw ervaringen in de comments hieronder!

Liefs, 

Angela

Volg me op Instagram Twitter Facebook YouTube Bloglovin

About Angela

Angela
Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting. 'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn. Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

7 reacties

 1. Yentl Dobbe

  Hè wat vervelend! Helaas zo herkenbaar.. Drie en halve maand geleden bevallen van een prachtige zoon alleen nog steeds in de ziektewet voor 50%. Pas echt goed op! Je moet goed naar je lichaam luisteren. Ik liep bij een bekken fysio en loop nu nog steeds bij een manueel therapeut. Ik kreeg goede tips om de pijn dragelijk te maken tijdens de zwangerschap. De ene keer hielp het en de andere keer niet… en nog steeds is het wisselend. De ene dag denk ik nou het gaat goed en de andere dag kan ik bijna niks.. heel vervelend! Heel veel succes en probeer toch maar lekker te genieten van de zwangerschap, voor je het weet ga je het missen! Groetjes Yentl.

  • Angela Willemse

   Gefeliciteerd met jullie zoon! Zoontjes zijn leuk 😉

   Ik geniet zeker van de zwangerschap en luister absoluut naar mijn lichaam. Vandaar ook dat ik lekker een dagje in bed bleef en stappen heb ondernomen wb de bekkenfysio.

 2. Ik vind het zo grappig dat je buik nog zo bescheiden is! Mijn vriendin liep met 6 maanden al best wel met een toeter! Geef jezelf voldoende rust! 🙂

 3. He bah wat vervelend! Het klinkt inderdaad als klachten ten gevolge van bekkeninstabiliteit. Wel ‘fijn’ dat de klachten weer een stuk minder/weg zijn. Zelf ben ik 33 weken zwanger en kamp ik (achteraf gezien) al vanaf week 9 met bekkeninstabiliteit. Bij mij begon het ‘rustig’. Pijn in m’n stuitje, onderrug, heupen en vervolgens billen en benen. De pijn kan echt inderdaad ondraaglijk zijn. Inmiddels zit het ook in m’n liezen en is de pijn van m’n stuitje verandert in pijn in het schaambeen. Ik bleef rustig doorwerken (horeca – 40/50 per week) en dat is het domste wat ik heb kunnen doen. Ik werd terug gefloten door de huisarts toen ik letterlijk bijna op instorten stond en m’n harde buiken steeds meer wegkregen van voorweeen. De enige tip die ik je dus kan geven is; luister naar je lichaam! En volgens mij heb je dat aardig goed gedaan. Heel verstandig dat je alles even laat checken… Op tijd rust pakken en een pas op de plaats maken kan veel ellende voorkomen. Ik hoop dat het meevalt, bekkeninstabiliteit is verschrikkelijk inderdaad. Zet ‘m op, succes en ik blijf je volgen! x

  • Angela Willemse

   Hey Lisanne! Ja zeker erg fijn! Ik doe nu wel wat rustiger aan. Dus ECHT niet meer zware boodschappen tillen en mijn onderbroek voortaan zittend aandoen 🙂

   Jeetje, 40/50 uur horecawerk als zwangere, dat klinkt pittig! Maar ja, je denkt: “ik ben het gewend, ik kan dit wel”. Je lichaam verandert echter gewoon door de progestron en later relaxin. Die spieren worden gewoon week en dan kun je minder aan. Herstelt gelukkig allemaal weer. Bij jou is het ook allemaal goed gekomen toch?

   En dank je wel, leuk om te horen!
   Angela Willemse recently posted…Pregnancy Update: Oh No, Pelvic Instability?!My Profile

  • Angela Willemse

   Leuk Lisanne! Het valt gelukkig mee. Volgende ochtend al geen last meer. Ik twijfel nu alleen over de (mama)bootcamp … misschien toch maar iets als zwangerfitness o.b.v. een fysiotherapeut kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge