fear to gain weight

Lezersreactie: Obsessief Gedrag en Angst om Dik te Worden

Joey (34) probeert om gezond te leven, maar komt vast te zitten in obsessief gedrag en angst om dik te zitten. Ze schreef me een e-mail met een schreeuw om hulp.

Af en toe krijg ik mailtjes waarvan ik vind dat ik ze niet voor mezelf moet houden, maar met jullie moet delen. Omdat ik denk dat we met z’n allen elkaar kunnen steunen, opbeuren en motiveren. Elkaar een realitycheck en bruikbare tips kunnen geven. En omdat ik je wil laten zien dat jij echt niet de enige bent met zorgen, issues en klein of groot leed.

de angst dat ik te dik word en alles wat het gevolg daarvan is gaat nooit helemaal weg

Zo kreeg ik dit mailtje van lezeres Joey (een 34-jarige vrouw met 2 kleine kinderen, naam in verband met privacyredenen gefingeerd) die mijn artikel “Hoe Train Je Je Vetpercentage Zo Laag Mogelijk?” had gelezen. In dit artikel vertelde ik dat ik steeds dieper in mijn ‘gezonde levensstijl’ gezogen werd, die daardoor niet meer gezond te noemen viel. Haar reactie luidde als volgt:

“Ik wilde je zeggen dat dit heel herkenbaar voor mij is. In eerste instantie heb ik dit heel lang geleden afgesloten, maar de angst dat ik te dik word en alles wat het gevolg daarvan is gaat nooit helemaal weg.”

“Bij mij is het een tijdje stabiel: gewoon gezond, niks overdreven, fijn ontspannen. Dan verval ik weer in obsessief gedrag, wat zich uit in de controle niet willen verliezen over voeding en verslaafd raken aan sport.”

Het voelt alsof ik van een berg ben afgegleden en in het dal sta waar ik net was uitgekropen

“Na zo’n obsessieve periode volgt er altijd een verlammende periode waarin ik helemaal niet meer gezond eet. Het voelt alsof ik van een berg ben afgegleden en in het dal sta waar ik net was uitgekropen. Voor mij een reuze grote berg. Op zo’n moment kan ik het moeilijk overzien. Dus ga ik maar liggen daar onder aan die berg en wacht ik af. Ondertussen komt er niks meer van sporten, gezond eten, ritme etc.”

Uit het dal blijven

Ik vind het heel vervelend om te lezen dat deze vrouw duidelijk regelmatig de weg kwijt raakt, juist terwijl ze het zo goed probeert te doen. In een volgend artikel zal ik mijn uitgebreide reactie op haar e-mail met je delen. Hierin bied ik haar praktische handvatten om uit haar dal te komen en te blijven.

Heb jij tips voor Joey?

Voor nu zou ik jou willen vragen: herken jij jezelf in de reactie van Joey? Hoe kwam jij uit dat dal? Hoe bleef je eruit?

Het zou heel mooi zijn als we elkaar konden helpen en supporten. Zelf heb ik natuurlijk mijn tips en visie, maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden en ik hoor graag ook eens iemand anders praten dan mezelf 😉

Alvast bedankt voor je reactie!

– Update – In dit artikel lees je mijn tips aan Joey en deel ik een aantal lezerstips.

 

Foto: Amanda Richards/Flickr CC

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest | Nieuwsbrief

About Angela

Angela
Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting. 'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn. Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

3 reacties

 1. Hello, Joey!
  I hoop that you are stronger now.
  My tips are:
  1.Step by step – do not force your self.
  2. Going to psychologist-it always helps.
  3.Yoga and meditations.
  I wish you good luck, Vanya

 2. Ik herken dit in zekere mate maar al te goed. Ik zit al een langere tijd in een dip door persoonlijke omstandigheden waardoor ik veel minder gezond leef dan ik al een hele lange periode deed. Daardoor voel ik me nog slechter over mezelf, mijn huid is vreselijk en zit gewoon niet lekker in mijn vel. Terwijl als ik weer af ga vallen ik me goed voel, en er bijna in doorsla. Nou had ik een hele goede balans gevonden en in één klap valt het ineens weg. Mijn tip voor de briefschrijfster zou denk ik zijn om er met een professional over te praten. Als ze er zo onder lijdt en een nare relatie met sport & voeding ontwikkelt, dan lijkt dat me enigszins verstandig.

  Bang om dik te worden/zijn is bij mij er met de paplepel ingegoten trouwens. Heb daar ooit een artikel over geschreven (bang om dik te worden). Mijn moeder heeft me vanaf jonge leeftijd al verteld dat ik dik zou worden waardoor ik als kind een vervelende relatie met eten ontwikkelde.
  Anouk recently posted…10 x je zenuwen de baasMy Profile

 3. There is so much pressure on us to live a healthy lifestyle ,but healthy does not mean the same for everyone.
  .Not every person has to be a top athlete or a model ,other people have other purposes in life .Things like friendship ,love ,creativity,relaxation ,spending time in nature ,having fun ,pleasure. is also healthy ! When we are constantly training and obsessing over what we put in our mouths there is no space for the other things which make us happy ,vibrant and fun people to be around.Now of course moving our bodies and giving ourselves healthy food is wonderful ,but it is just a part of life ,not the reason we are here.
  We don’thave to diet and punish our bodies because we believe they are not good enough; that in itself creates obsession as we will never feel safe and satisfied with who we are if we give in to those thoughts. Self care is knowing your own specific needs and nourshing your body ,mind and soul with the things that makes you happy and healthy in our own way.Besides over training and restricting is exhausting so no wonder it is not a sustainable lifestye ,the body will scream for food an rest and the valleys could just be a natural consequence of a physical burnout which of course feels terrible also mentally and emotionally.Also all that control ,structure,counting calories,kilometers ,kilograms….it is such a masculine way of treating our bodies.Men thrive on it ,but women DONT it goes against our nature,so of course it feels miserable.Lots of women are breaking free from this body jail though : )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge