what you need to know about nutella

Realitycheck: Veroorzaakt Nutella Obesitas en Hersenafwijkingen?

Op Facebook kwam ik een artikel met de heftige titel “Read this before ever buying Nutella again“ tegen. Het artikel waarschuwt voor de gevaren van ingrediënten van Nutella.

Nutella zou een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van allerlei aandoeningen, waaronder abnormale ontwikkeling van de hersenen en bepaalde typen obesitas. Goede bronnen die deze uitspraken ondersteunen ontbreken in het artikel. Wellicht omdat er helemaal geen degelijk onderzoek is dat causaliteit tussen voeding en de genoemde aandoeningen aantoont.

Hoeveel moet je ervan eten?

En dan nog: stel dat er ooit een causaal verband wordt gevonden tussen (ingrediënten in) Nutella en de aandoeningen: hoeveel Nutella zou je moeten eten voordat je een dergelijke aandoening ontwikkelt? Vermoedelijk meer dan je ooit op zult kunnen. Kunnen we überhaupt één ingrediënt aanwijzen als de schuldige van obesitas? Ik denk het niet. Je begrijpt: de titel van het artikel zaait vooral (onnodig) angst.

Bangmakerij

Het effect van een dergelijk artikel is echter wel dat er mensen zullen zijn die om deze reden geen Nutella meer durven te eten of aan hun kinderen te geven, uit angst voor bovengenoemde aandoeningen. Nu is het artikel over Nutella natuurlijk slechts een middel dat ik aangrijp om een fenomeen aan te kaarten, maar helaas zie ik deze ‘bangmakerij’ vaak voorbij komen. In hetzelfde uur bijvoorbeeld rolde er een artikel voorbij dat ageerde over het McDonaldsontbijt. Erg lekker trouwens; dit nam ik eens onderweg naar vakantie. Ik denk dat de meeste mensen wel begrijpen dat een McDonaldsontbijtje als dagelijkse kost niet past in een gezond eetpatroon.

Terug naar het Nutella-artikel: de kop van het artikel zoals deze in je Facebook timeline voorbij komt rollen is al afschrikwekkend genoeg om je te overtuigen zonder dat je ook maar door hebt geklikt en het artikel hebt gelezen. Je deelt het artikel wel even op je eigen timeline. Vervolgens zit je bij de buurvrouw op de koffie en vraagt haar of ze eigenlijk als wist dat Nutella voor obesitas en abnormale hersenontwikkeling zorgt.

Ze durft ook geen vlees meer te eten, want op Facebook zei ook iemand dat mensen die vlees eten minder lang leven en vaker kanker ontwikkelen.

Het balletje gaat rollen: de buurvrouw doet de Nutella de deur uit. Ze durft ook geen vlees meer te eten, want op Facebook zei ook iemand dat mensen die vlees eten minder lang leven en vaker kanker ontwikkelen (nieuwsflits: er is geen enkel betrouwbaar onderzoek dat deze stelling ondersteunt).

Uiteindelijk durft de buurvrouw bijna niks meer te eten; over bijna alles wat ze normaal gesproken in haar mond stopte en waarvan ze toch echt dacht dat het redelijk gezond was weet er wel een gezondheidsgoeroe negatieve effecten op te sommen.

De ander is zo allergisch voor een appel dat ze na 1 hap stikt. Dan is die appel ineens niet meer zo gezond.

Wat is ‘gezond’?

En heus, soms zit er een kern van waarheid in dat bepaalde voedingsmiddelen niet zo gezond zijn of staat dit onomstotelijk vast. Maar ‘gezond’ is een heel ambigu begrip. Wat gezond is voor de één, is misschien niet zo gezond voor de ander. De één heeft baat bij een appel en de daarin aanwezige vezels en vitamientjes, de ander is zo allergisch voor een appel dat ze na 1 hap stikt. Dan is die appel ineens niet meer zo gezond.

Hokjesdenken

Heel zwart-wit voorbeeld, maar een product in een hokje ‘gezond’ of ‘ongezond’ stoppen is net zo zwart-wit. Veel producten hebben namelijk zowel goede, als minder goede eigenschappen. Teveel van een ‘gezond’ product eten kan schadelijk zijn, ook al wordt het product ‘natuurlijk’ genoemd. Gezonde producten kunnen ook nog eens, als je er maar genoeg van eet, tot obesitas en zodoende tot obesitas-gerelateerde ziekten leiden. Zo wordt heel veel ‘gezonde’ bananen eten ineens niet meer zo gezond, zoals ik al schreef in mijn artikel ‘word je dik van bananen?”. Zo zie je maar: hoe definieer je nu ‘gezond’ precies?

Onderzoek naar effect op gezondheid

Verder is het ontzettend moeilijk om het werkelijke effect van een voedingsmiddel of zelfs ingrediënt op de gezondheid te onderzoeken. Hiervoor zou je langlopende experimentele studies nodig moeten hebben van grote, heterogene groepen. An sich is dit niet onmogelijk.

Je zult om het effect van voeding op het lichaam te kunnen toetsen echter moeten werken met echte mensen. Die zijn ten eerste slecht in staat tot zelfrapportage. Daarnaast is het bijna onmogelijk om binnen de experimentele groepen alle andere factoren buiten de voedingsinname (de stimulus) constant te houden.

Onderzoeksresultaten verkregen door testen op ratten kun je niet extrapoleren naar mensen.

Gebruik een rat, zou je misschien denken. Zou kunnen, maar onderzoeksresultaten verkregen door testen op ratten kun je niet extrapoleren naar mensen. Die onderzoeksresultaten geven slechts een indicatie dat het waargenomen effect mogelijk ook bij mensen waargenomen kan worden. Hieruit mag je nooit conclusies trekken.

Mentale gezondheid

Tot slot bestaat gezondheid natuurlijk niet enkel uit fysieke gezondheid, maar speelt ook de mentale gezondheid een zeer belangrijke rol. Nu vraag je je misschien af welke plaats mentale gezondheid in dit verhaal inneemt. Joey vertelde hier eerder deze week al meer over.

Door zo gezond mogelijk te eten, gaat het met haar mentale gezondheid niet zo goed.

Zo gaf zij in har artikel “Obsessief gedrag en angt om dik te worden” al aan dat ze juist doordat ze zo gezond mogelijk probeert te eten een angst ontwikkelde en vast kwam te zitten. Door zo gezond mogelijk te eten, gaat het met haar mentale gezondheid niet zo goed. Mentale gezondheid is echter net zo belangrijk als lichamelijke gezondheid; die twee hangen immers nauw samen.  

Conclusie

Ik ben pro gezond eten. Gezond eten betekent voor mij voeding eten die voedt, in plaats van vult. Voeding die rijk is aan voedingsstoffen, zo veel mogelijk vers en zo min mogelijk bewerkt. Zoals deze Notella bijvoorbeeld. Ook betekent gezond eten voor mij dat ik relaxt met eten om ga.

Mijn basis is voedzaam en daarbij heb ik mijn hedonistische momentjes.

Mijn basis is voedzaam (en uiteraard smaakvol ;)) en daarbij heb ik mijn hedonistische momentjes. Met de èchte Nutella bijvoorbeeld. Of een McDonaldsontbijt. Dat durf ik. Want hoewel ik me realiseer dat bepaalde ingrediënten mogelijk effect kunnen hebben op mijn gezondheid, snap ik dat ik de voedingsmiddelen waarin die ingrediënten zitten meestal vaak en in grote hoeveelheden moet eten, wil ik er negatieve effecten (al dan niet van tijdelijke aard) van ondervinden.

Ik hoop dat je je niet te snel bang laat maken door claims die ervoor zorgen dat je veel niet meer durft te eten.

Met dit artikel tracht ik jou een realitycheck te geven. Ik probeer niet artikelen als dat van Nutella onderuit te halen, of je wetenschappelijk bewezen gevaren voor de gezondheid van voedingsmiddelen onderuit te schoppen. Wel hoop ik dat je je niet te snel bang laat maken door (al dan niet rammelende) claims die ervoor zorgen dat je veel niet meer durft te eten. Dat je kunt genieten van eten en je spontaniteit in eten niet verliest. Niet rigide wordt in je wil om gezond te leven. Want dat is ook niet gezond.

Tot slot hoop ik door middel van dit artikel eraan bij te kunnen dragen je angst weg te nemen dat je door wel af en toe eens dat ongezonde eten te eten meteen allerlei gezondheidsklachten krijgt of 10 jaar korter leeft. Zo’n vaart zal het echt niet lopen. Balance is key!

Herken jij jezelf (een beetje) in dit artikel? Of laat jij jezelf niet zo snel bang maken door dergelijke claims en berichtgeving rondom voedingsmiddelen? En wat betekent gezond eten eigenlijk voor jou?

(c) Featured foto: Allison Hare/Flickr CC

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest | Nieuwsbrief

About Angela

Angela
Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting. 'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn. Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

6 reacties

 1. Hi I am Ashley a 30-year-old female and I am married to a great man but he didn’t really understand what it is like to be overweight so I needed all the help that I could get because the doctor had said to me that if I would lose the weight then I could have children.

  So I was willing to do whatever I could take and I was all around the internet asking and searching for help until I discovered what I used to get rid of all that fat.

  But I want you to know that what helped me to lose all these weight Keto diets, intermittent fasting it was not calorie counting and it was not the gym as well.

  And I know that people actually lose weight by using those methods because I personally lost with them but the problem with them was that I always gain all the weight back when I stop.

  But the one that I used to lose the weight that I have lost now provides permanent weight loss and I know this because it has been months since I stopped using what I have been using but haven’t gained a pound back.

  The hack that helped me to lose all that weight is something that is made 100% of natural ingredients and that is just the best.

  And not just that, it also

  Instantly supports digestion and activates burning of fat reserves
  Initiates the process of fat burning
  Improves metabolism by up to 40%
  Releases the energy stored in the body
  Allows you to expose the muscles

  I know that you may be wondering that this is just another weight loss solution like the others you have tried in the past and yeah, I get you perfectly because I also faced this issue as well.

  I tried a lot of failed weight loss solutions and I was even skeptical about this one until I say that a few of my FAT friends have used it to lose weight as well and that is when I decided.

  SOCIAL PROOF

  I don’t want to waste your time, just >> CLICK ON MY NAME NOW << to go over to the website of this weight loss hack and see the page it will explain everything to you.

 2. good article , giving real facts and information 🙂

 3. Goed geschreven! Dit is precies de reden dat mijn blog ‘good’foodlove heet en niet ‘healthy’foodlove. Ik geloof absoluut in goede voeding die je lijf voedt, en als dat je basis is kan daar zo nu en dan prima Nutella of andere ‘foute’ dingen bij. Gewoon, omdat het lekker is. Maar de grap is; juist omdat ik inde regel voor goed&gezond kies heb ik veel minder vaak behoefte aan ‘slechte’ dingen. Kwestie van gewenning denk ik?
  Kelly recently posted…Reactie op Mijn favoriete Italiaanse producten + winactie door Anita H.My Profile

 4. Ach ja, ik geloof dat soort verhalen gelukkig niet zo heel erg snel. Anders was ik al lang opgehouden met het dragen van een spijkerbroek (want daar krijg je kanker van zo las ik ooit), het eten van een Big Mac (ok, af en toe!) en ga zo nog maar even door. Ja ik probeer ook zo gezond mogelijk te eten en dat is als foodblogger af en toe echt niet eenvoudig want de verleiding ligt overal op de hoek, maar het slaat tegenwoordig wel een beetje door zo nu en dan!
  Simone recently posted…Event: Lepeltje-Lepeltje AmersfoortMy Profile

 5. Zo ik schrok even van de kop. Maar gelukkig is het Nutella-verhaal niet waar. Zo lang je alles maar met mate eet denk ik dan maar. Een broodje met Nutella op zijn tijd is niet zo slecht, zo lang je het maar niet de hele dag door eet.

 6. Ik denk inderdaad niet dat Nutella an sich het probleem is. We eten zoveel voedsel dat bewerkt is, met veel suikers en vetten dat er niet één specifiek product is aan te wijzen. Het is onderdeel van een veel groter probleem.
  Marc recently posted…God kan wel tegen een stootje…My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge