Op Facebook kwam ik een artikel met de heftige titel “Read this before ever buying Nutella again“ tegen. Het artikel waarschuwt voor de gevaren van ingrediënten van Nutella.

[dropcap]Nutella[/dropcap] zou een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van allerlei aandoeningen, waaronder abnormale ontwikkeling van de hersenen en bepaalde typen obesitas. Goede bronnen die deze uitspraken ondersteunen ontbreken in het artikel. Wellicht omdat er helemaal geen degelijk onderzoek is dat [tooltip text=”causaliteit” gravity=”s”]causaliteit betekent dat het ingrediënt dat voorkomt in Nutella direct zorgt voor de aandoening[/tooltip] tussen voeding en de genoemde aandoeningen aantoont.

Hoeveel moet je ervan eten?

En dan nog: stel dat er ooit een causaal verband wordt gevonden tussen (ingrediënten in) Nutella en de aandoeningen: hoeveel Nutella zou je moeten eten voordat je een dergelijke aandoening ontwikkelt? Vermoedelijk meer dan je ooit op zult kunnen. Kunnen we überhaupt één ingrediënt aanwijzen als de schuldige van obesitas? Ik denk het niet. Je begrijpt: de titel van het artikel zaait vooral (onnodig) angst.

Bangmakerij

Het effect van een dergelijk artikel is echter wel dat er mensen zullen zijn die om deze reden geen Nutella meer durven te eten of aan hun kinderen te geven, uit angst voor bovengenoemde aandoeningen. Nu is het artikel over Nutella natuurlijk slechts een middel dat ik aangrijp om een fenomeen aan te kaarten, maar helaas zie ik deze ‘bangmakerij’ vaak voorbij komen. In hetzelfde uur bijvoorbeeld rolde er een artikel voorbij dat ageerde over het McDonaldsontbijt. Erg lekker trouwens; dit nam ik eens onderweg naar vakantie. Ik denk dat de meeste mensen wel begrijpen dat een McDonaldsontbijtje als dagelijkse kost niet past in een gezond eetpatroon.

Terug naar het Nutella-artikel: de kop van het artikel zoals deze in je Facebook timeline voorbij komt rollen is al afschrikwekkend genoeg om je te overtuigen zonder dat je ook maar door hebt geklikt en het artikel hebt gelezen. Je deelt het artikel wel even op je eigen timeline. Vervolgens zit je bij de buurvrouw op de koffie en vraagt haar of ze eigenlijk als wist dat Nutella voor obesitas en abnormale hersenontwikkeling zorgt.

Ze durft ook geen vlees meer te eten, want op Facebook zei ook iemand dat mensen die vlees eten minder lang leven en vaker kanker ontwikkelen.

Het balletje gaat rollen: de buurvrouw doet de Nutella de deur uit. Ze durft ook geen vlees meer te eten, want op Facebook zei ook iemand dat mensen die vlees eten minder lang leven en vaker kanker ontwikkelen (nieuwsflits: er is geen enkel betrouwbaar onderzoek dat deze stelling ondersteunt).

Uiteindelijk durft de buurvrouw bijna niks meer te eten; over bijna alles wat ze normaal gesproken in haar mond stopte en waarvan ze toch echt dacht dat het redelijk gezond was weet er wel een gezondheidsgoeroe negatieve effecten op te sommen.

De ander is zo allergisch voor een appel dat ze na 1 hap stikt. Dan is die appel ineens niet meer zo gezond.

Wat is ‘gezond’?

En heus, soms zit er een kern van waarheid in dat bepaalde voedingsmiddelen niet zo gezond zijn of staat dit onomstotelijk vast. Maar ‘gezond’ is een heel ambigu begrip. Wat gezond is voor de één, is misschien niet zo gezond voor de ander. De één heeft baat bij een appel en de daarin aanwezige vezels en vitamientjes, de ander is zo allergisch voor een appel dat ze na 1 hap stikt. Dan is die appel ineens niet meer zo gezond.

Hokjesdenken

Heel zwart-wit voorbeeld, maar een product in een hokje ‘gezond’ of ‘ongezond’ stoppen is net zo zwart-wit. Veel producten hebben namelijk zowel goede, als minder goede eigenschappen. Teveel van een ‘gezond’ product eten kan schadelijk zijn, ook al wordt het product ‘natuurlijk’ genoemd. Gezonde producten kunnen ook nog eens, als je er maar genoeg van eet, tot obesitas en zodoende tot obesitas-gerelateerde ziekten leiden. Zo wordt heel veel ‘gezonde’ bananen eten ineens niet meer zo gezond, zoals ik al schreef in mijn artikel ‘word je dik van bananen?”. Zo zie je maar: hoe definieer je nu ‘gezond’ precies?

Onderzoek naar effect op gezondheid

Verder is het ontzettend moeilijk om het werkelijke effect van een voedingsmiddel of zelfs ingrediënt op de gezondheid te onderzoeken. Hiervoor zou je langlopende experimentele studies nodig moeten hebben van grote, heterogene groepen. An sich is dit niet onmogelijk.

Je zult om het effect van voeding op het lichaam te kunnen toetsen echter moeten werken met echte mensen. Die zijn ten eerste slecht in staat tot zelfrapportage. Daarnaast is het bijna onmogelijk om binnen de experimentele groepen alle andere factoren buiten de voedingsinname (de stimulus) constant te houden.

Onderzoeksresultaten verkregen door testen op ratten kun je niet extrapoleren naar mensen.

Gebruik een rat, zou je misschien denken. Zou kunnen, maar onderzoeksresultaten verkregen door testen op ratten kun je niet extrapoleren naar mensen. Die onderzoeksresultaten geven slechts een indicatie dat het waargenomen effect mogelijk ook bij mensen waargenomen kan worden. Hieruit mag je nooit conclusies trekken.

Mentale gezondheid

Tot slot bestaat gezondheid natuurlijk niet enkel uit fysieke gezondheid, maar speelt ook de mentale gezondheid een zeer belangrijke rol. Nu vraag je je misschien af welke plaats mentale gezondheid in dit verhaal inneemt. Joey vertelde hier eerder deze week al meer over.

Door zo gezond mogelijk te eten, gaat het met haar mentale gezondheid niet zo goed.

Zo gaf zij in har artikel “Obsessief gedrag en angt om dik te worden” al aan dat ze juist doordat ze zo gezond mogelijk probeert te eten een angst ontwikkelde en vast kwam te zitten. Door zo gezond mogelijk te eten, gaat het met haar mentale gezondheid niet zo goed. Mentale gezondheid is echter net zo belangrijk als lichamelijke gezondheid; die twee hangen immers nauw samen.  

Conclusie

Ik ben pro gezond eten. Gezond eten betekent voor mij voeding eten die voedt, in plaats van vult. Voeding die rijk is aan voedingsstoffen, zo veel mogelijk vers en zo min mogelijk bewerkt. Zoals deze Notella bijvoorbeeld. Ook betekent gezond eten voor mij dat ik relaxt met eten om ga.

Mijn basis is voedzaam en daarbij heb ik mijn hedonistische momentjes.

Mijn basis is voedzaam (en uiteraard smaakvol ;)) en daarbij heb ik mijn hedonistische momentjes. Met de èchte Nutella bijvoorbeeld. Of een McDonaldsontbijt. Dat durf ik. Want hoewel ik me realiseer dat bepaalde ingrediënten mogelijk effect kunnen hebben op mijn gezondheid, snap ik dat ik de voedingsmiddelen waarin die ingrediënten zitten meestal vaak en in grote hoeveelheden moet eten, wil ik er negatieve effecten (al dan niet van tijdelijke aard) van ondervinden.

Ik hoop dat je je niet te snel bang laat maken door claims die ervoor zorgen dat je veel niet meer durft te eten.

Met dit artikel tracht ik jou een realitycheck te geven. Ik probeer niet artikelen als dat van Nutella onderuit te halen, of je wetenschappelijk bewezen gevaren voor de gezondheid van voedingsmiddelen onderuit te schoppen. Wel hoop ik dat je je niet te snel bang laat maken door (al dan niet rammelende) claims die ervoor zorgen dat je veel niet meer durft te eten. Dat je kunt genieten van eten en je spontaniteit in eten niet verliest. Niet rigide wordt in je wil om gezond te leven. Want dat is ook niet gezond.

Tot slot hoop ik door middel van dit artikel eraan bij te kunnen dragen je angst weg te nemen dat je door wel af en toe eens dat ongezonde eten te eten meteen allerlei gezondheidsklachten krijgt of 10 jaar korter leeft. Zo’n vaart zal het echt niet lopen. Balance is key!

Herken jij jezelf (een beetje) in dit artikel? Of laat jij jezelf niet zo snel bang maken door dergelijke claims en berichtgeving rondom voedingsmiddelen? En wat betekent gezond eten eigenlijk voor jou?

(c) Featured foto: Allison Hare/Flickr CC

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest | Nieuwsbrief

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: