Het kan je aardig tot wanhoop drijven: een steeds maar terugkerende blaasontsteking. Cranberrysap, bietensap, veel water drinken … niets lijkt te helpen. Steeds maar weer ben je veroordeeld tot die vervelende antibioticakuur. Ik geef je 2 tips waarvan je misschien nog nooit gehoord hebt, maar die voor jou wellicht een groot verschil kunnen maken.

Bekkenbodem

Met 6 zwangere vrouwen zaten we daar: in een kringetje, op onze fitnessbal. Het was het einde van de les zwangerschapsfitness, die we altijd afsluiten met gezamenlijke oefeningen en een vragenrondje. Al zittend op de bal deden wat oefeningen voor onze bekkenbodem. Aanspannen en weer ontspannen, een beetje alsof je je plas ophoudt.

Zo kwam ook het onderwerp blaasontsteking ter sprake; iets waar zwangere vrouwen meer kans op hebben dan niet-zwangere vrouwen. De fysiotherapeut gaf aan dat zij nog wel tips had om de kans op een blaasontsteking te verkleinen. Nu ben jij misschien niet zwanger, maar je kunt natuurlijk ook als niet-zwangere je voordeel doen met haar tips.

Achterblijvende urine

De tips klinken misschien wat ingewikkeld, maar ik ga het je zo goed mogelijk proberen uit te leggen:

Wanneer je bent uitgeplast kan er urine achterblijven in de urinebuis. Dit komt omdat de urinebuis niet één kaarsrechte buis is, maar er zich een soort ‘randjes’ aan het einde van de buis bevinden waardoor urine in de urinebuis kan achterblijven. Hierdoor kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen, wat vervolgens voor de door jou gevreesde blaasontsteking kan zorgen.

Het is dus zaak ervoor te zorgen dat er geen urine achter blijft achter die randjes. Dit doe je zo:

Tip 1. Zittend plassen

Ga àltijd zittend plassen, met je voeten plat op de vloer, je benen in een hoek van 45 graden. Ik weet het: vooral in openbare toiletten doe je dit liever niet (hoewel de toiletbril schoner is dan de kraan), maar heb je vaak last van een blaasontsteking, bouw dan gewoon de bril vol met een laagje toiletpapier om je bips schoon te houden en zet je eroverheen. Door zittend te plassen is je urinebuis recht, kan de urine goed haar weg naar buiten vinden en heb je de minste kans dat er wat achter blijft.

Tip 2. Wiebel

Dit was nog niet alles: je zult eventuele achtergebleven urine een handje moeten helpen haar weg naar buiten te vinden. Dit doe je door je bovenlijf stil te houden en al zittend op de wc je onderlijf eerst naar voren, dan naar achteren en vervolgens naar links en naar rechts te bewegen. Vergelijk het met een kopje water dat je scheef houdt, waarbij het water de kans heeft over de rand te ontsnappen. Zelf heb ik dit wiebelen alleen nog op een bal geprobeerd, maar ik kan me voorstellen dat dit trucje al zittend op een wc iets uitdagender is.

Zelf had ik nog nooit gehoord van deze tips. Grote kans dat ze voor jou ook nieuw zijn. Vandaar dat ik ze graag met je deel! Ik hoop dat je er iets aan hebt.

Q: Wat zijn jouw tips om het risico op een blaasontsteking te verkleinen?

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest

(c) foto: Lo&

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: