tips to reduce risk of cyctitis

Verklein Je Kans Op Een Blaasontsteking

Het kan je aardig tot wanhoop drijven: een steeds maar terugkerende blaasontsteking. Cranberrysap, bietensap, veel water drinken … niets lijkt te helpen. Steeds maar weer ben je veroordeeld tot die vervelende antibioticakuur. Ik geef je 2 tips waarvan je misschien nog nooit gehoord hebt, maar die voor jou wellicht een groot verschil kunnen maken.

Bekkenbodem

Met 6 zwangere vrouwen zaten we daar: in een kringetje, op onze fitnessbal. Het was het einde van de les zwangerschapsfitness, die we altijd afsluiten met gezamenlijke oefeningen en een vragenrondje. Al zittend op de bal deden wat oefeningen voor onze bekkenbodem. Aanspannen en weer ontspannen, een beetje alsof je je plas ophoudt.

Zo kwam ook het onderwerp blaasontsteking ter sprake; iets waar zwangere vrouwen meer kans op hebben dan niet-zwangere vrouwen. De fysiotherapeut gaf aan dat zij nog wel tips had om de kans op een blaasontsteking te verkleinen. Nu ben jij misschien niet zwanger, maar je kunt natuurlijk ook als niet-zwangere je voordeel doen met haar tips.

Achterblijvende urine

De tips klinken misschien wat ingewikkeld, maar ik ga het je zo goed mogelijk proberen uit te leggen:

Wanneer je bent uitgeplast kan er urine achterblijven in de urinebuis. Dit komt omdat de urinebuis niet één kaarsrechte buis is, maar er zich een soort ‘randjes’ aan het einde van de buis bevinden waardoor urine in de urinebuis kan achterblijven. Hierdoor kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen, wat vervolgens voor de door jou gevreesde blaasontsteking kan zorgen.

Het is dus zaak ervoor te zorgen dat er geen urine achter blijft achter die randjes. Dit doe je zo:

Tip 1. Zittend plassen

Ga àltijd zittend plassen, met je voeten plat op de vloer, je benen in een hoek van 45 graden. Ik weet het: vooral in openbare toiletten doe je dit liever niet (hoewel de toiletbril schoner is dan de kraan), maar heb je vaak last van een blaasontsteking, bouw dan gewoon de bril vol met een laagje toiletpapier om je bips schoon te houden en zet je eroverheen. Door zittend te plassen is je urinebuis recht, kan de urine goed haar weg naar buiten vinden en heb je de minste kans dat er wat achter blijft.

Tip 2. Wiebel

Dit was nog niet alles: je zult eventuele achtergebleven urine een handje moeten helpen haar weg naar buiten te vinden. Dit doe je door je bovenlijf stil te houden en al zittend op de wc je onderlijf eerst naar voren, dan naar achteren en vervolgens naar links en naar rechts te bewegen. Vergelijk het met een kopje water dat je scheef houdt, waarbij het water de kans heeft over de rand te ontsnappen. Zelf heb ik dit wiebelen alleen nog op een bal geprobeerd, maar ik kan me voorstellen dat dit trucje al zittend op een wc iets uitdagender is.

Zelf had ik nog nooit gehoord van deze tips. Grote kans dat ze voor jou ook nieuw zijn. Vandaar dat ik ze graag met je deel! Ik hoop dat je er iets aan hebt.

Q: Wat zijn jouw tips om het risico op een blaasontsteking te verkleinen?

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest

(c) foto: Lo&

About Angela

Angela
Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting. 'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn. Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Check Also

Bevallingsverhaal: Zweedse Balletjes en Het Dubbele Whopper-Effect

Bevallingsverhalen: ze zijn horror of om van te smullen. Die van mij was een combi van beiden: ik lag er af en toe bij als het meisje uit The Exorcist en had vanillevla en Zweedse balletjesvreters aan mijn bed.

10 reacties

 1. Wat bij mij wel helpt is cranberry pillen (evt. icm D Mannose) of cranberry sap (zonder suiker natuurlijk) en ik slik nu altijd plantaardige omega 3. Omega 3 helpt ontstekingen in het algemeen te ‘voorkomen’, we eten in verhouding namelijk vaak te weinig omega 3 en teveel omega 6.
  Divine Vitality recently posted…Tips verstandig zonnenMy Profile

 2. Oh wat handig om te weten! Ik heb niet zo vaak last van blaasontstekingen * klopt af *, maar ik plas vaak niet helemaal uit. Juffertje ongeduld. Dat ga ik voortaan toch maar doen. Ik bouw trouwens ook altijd de hele bril vol met toiletpapier, want ik haat gehurkt plassen. Mijn hart maakt een vreugdesprongetje als ik op een openbare toilet zo’n desinfecteermiddel voor de bril zie hangen :).
  Karen recently posted…One of my Faves: Lush Lemony FlutterMy Profile

 3. Goeie tips! Had hier inderdaad nog nooit van gehoord, maar klinkt eigenlijk ook wel erg logisch. ik kreeg tijdens mijn zwangerschap een blaasontsteking, waardoor bij mij de weeën veel te vroeg zijn begonnen.
  Mariska recently posted…10 tips Vliegvakantie met kinderen overlevenMy Profile

  • Angela Willemse

   Oh nein, echt? Kreeg je daardoor weeën? Wat is te vroeg? Alles goed gekomen? Je schijnt het ook zo slecht te merken tijdens je zwangerschap dat je een blaasontsteking hebt. Ik ben er 2x achteraan gegaan, maar beide keren loos alarm. Beter iets te vaak bellen dan te weinig …
   Angela Willemse recently posted…Reduce Your Risk Of CystitisMy Profile

   • ik heb 2 maanden met weeën gelopen, wel de ene dag heftiger dan de andere en ben uit eindelijk op 31 december, met 34 weken bevallen (uitgerekende datum was 14 februari). Alles is goed gekomen hoor, mn dochtertje (nu 4) was heel erg sterk en heeft zelfs niet in de couveuse gelegen. Na 4 dagen waren we thuis.
    Ik wist niet dat het kon, maar mij werd in het ziekenhuis verteld dat dit vaker voorkwam.
    Mariska recently posted…10 tips Vliegvakantie met kinderen overlevenMy Profile

 4. Cool post thanks 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge