Stevia: als je de laatste jaren niet onder een steen hebt geleden, heb je er hoogstwaarschijnlijk wel van gehoord. De kans is groot dat je het al eens hebt gebruikt. Maar wat is het nu precies? Waar is het goed voor? Ik doe een stapje terug en beantwoord deze basale, maar belangrijke vragen over stevia. 

Medicinaal gebruik

[dropcap]S[/dropcap]tevia een natuurlijke suikervervanger. De vervanger wordt gewonnen uit de blaadjes van het steviakruid, dat inheems is in Zuid-en Midden-Amerika. In dit gebied heeft het steviaextract een lange geschiedenis van medicinaal gebruik voor de behandeling van depressie en het bevorderen van gewichtsverlies.

Stevia leafBlad van het steviakruid

 

Voordelen van stevia

  • Sterk geconcentreerd – Steviaextract is 200 keer zoeter dan tafelsuiker in dezelfde concentratie; een druppel stevia volstaat doorgaans om een kopje koffie te zoeten.
  • Low carb – In tegenstelling tot de tafelsuiker bevat stevia zeer weinig koolhydraten. Het extract uit het zoete blad heeft daardoor zeer weinig invloed op de bloedsuikerspiegel.
  • Low calorie – Stevia kan helpen obesitascijfers te laten dalen, want het bevat geen calorieën – dit in tegenstelling tot tafelsuiker.
  • Voedzaam – In tegenstelling tot de tafelsuiker is steviaextract onbewerkt, waardoor het rijk is aan voedingsstoffen als antioxidanten, vitaminen en mineralen. Let wel: om hier profijt van te hebben zul je stevia in grote hoeveelheden moeten consumeren.

Hoe gebruik je stevia?

Stevia is in veel soorten te krijgen, van tabletjes en poeder, tot vloeistof. Het extract kan op allerlei manieren gebruikt worden. Zo kan het prima gebruikt worden in je koffie, thee, gebak, pannenkoeken en ga zo maar door. Stevia is zeer geconcentreerd, waardoor je er weinig van nodig hebt.

Nadelen?

Het nadeel van stevia is dat mensen soms aangeven een bittere nasmaak te proeven. Zelf heb ik hier geen last van met dit merk. Blijf je de bittere nasmaak proeven, dan kun je eens stevia met een smaakje proberen, bijvoorbeeld met vanillesmaak of met caramelsmaak.

Samengevat

Stevia zoals wij die kennen voor consumptie is een extract uit de blaadjes van het steviakruid. Het extract is in dezelfde hoeveelheid 200 keer zoeter dan kristalsuiker. Het is low carb, bevat geen calorieën en is nutriënt-dicht. Stevia is dan ook een perfecte, gezonde suikervervanger.

Vraag

Wat gebruik jij om je eten te zoeten?

 

xo-angela

Volg mij op

 Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest 

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: