Begrijp me niet verkeerd: ik ben geen klager of pessimist die snel bij de pakken neer zit. Toch heb ik het mezelf één keer toegestaan er een traantje om te laten: mijn bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap. Ik had zoveel last, dat ik bang was in een rolstoel te eindigen en mijn zoontje straks niet op te kunnen tillen. Moest dit nu uitgerekend mij overkomen?

 

Ik heb mijn leven lang gesport, deed verschillende sporten tegelijk, had een dijk van een conditie en behoorlijk ‘strakke’ spieren. En toch sleepte ik aan het eind van de zwangerschap letterlijk mijn been achter me aan.

 

Heel simpel: ja. Bekkeninstabiliteit overkomt namelijk elke zwangere vrouw. Dat is maar goed ook, want bekkeninstabiliteit is een fenomeen waarbij weefsels rond het bekken, daar waar je baby na 9 maanden doorheen moet, week wordt. Je bekken kan daardoor wijder gaan staan om je baby ruimte te geven en om de bevalling gemakkelijker te maken.

Relaxin

Voor het weker worden van je bekken (-gebied) hoef je helemaal niets te doen; daar zorgt het hormoon relaxin, dat al vroeg tijdens de zwangerschap in je lichaam wordt afgegeven, wel voor.
 
Wanneer zul je merken dat je weefsels onder invloed van dit hormoon weker worden? Dat is voor iedere vrouw anders. Sommige vrouwen, zoals ik, merken de invloed van relaxin al na 2 maanden. Andere vrouwen merken hier nauwelijks tot niets van.
 
Ook de mate waarin je merkt dat je weefsels verweken onder invloed van relaxin verschilt per vrouw. Sommige vrouwen merken bijvoorbeeld alleen richting het einde van de zwangerschap dat ze wat minder hard kunnen lopen. Andere vrouwen, wederom zoals ik, krijgen na 2 maanden al te maken met pijnklachten. Heb je helemaal pech, juist: zoals ik, dan waggel je aan het einde van je zwangerschap als een manke gans en heb je serieus pijn.

Invloed van fitheid

 

Grote kans dat ook deze sportleraren een fit lichaam en sterke spieren rond het bekken hebben, waardoor er meer (van het relaxinhormoon?) nodig is om de boel week te krijgen.

 
Dat de mate van fitheid geen invloed heeft op tot in hoeverre je hinder kunt ondervinden van bekkeninstabiliteit lijkt duidelijk. Voor en tijdens mijn zwangerschap was ik behoorlijk fit. Ik heb mijn leven lang gesport, deed verschillende sporten tegelijk, had een dijk van een conditie en behoorlijk ‘strakke’ spieren. En toch sleepte ik aan het eind van de zwangerschap letterlijk mijn been achter me aan en verging ik van de pijn nadat ik alleen maar naar een terrasje om de hoek was geweest. Raar toch?

(Te) strakke spieren?

Nu zijn er tongen die beweren dat juìst die strakke spieren de oorzaak kunnen zijn dat ik veel hinder en pijn ondervond aan dat relaxinhormoon. Ik kan me er iets bij voorstellen: wanneer bijvoorbeeld je bekkenbodemspieren erg sterk zijn, en dus ‘strak’, zal er wellicht meer werk verricht moeten worden om de boel daar wat soepeler te krijgen voor het moment supreme. Heel toevallig kreeg ik van gynaecologen meermaals te horen dat ik sterke bekkenbodemspieren heb (sorry, dat is misschien iets teveel detail, maar het verduidelijkt een hoop). Die sterke bekkenbodemspieren zijn het resultaat van training.

Een week voor de bevalling waren mijn buikspieren nog zichtbaar. Zou er een relatie zijn tussen fitheid en mate van bekkeninstabiliteit?
Een week voor de bevalling waren mijn buikspieren nog zichtbaar. Zou er een relatie zijn tussen fitheid en mate van bekkeninstabiliteit?

 
Terug naar die tongen: eén daarvan haalde bijvoorbeeld aan dat vrouwelijke sportleraren al zeer vroeg tijdens de zwangerschap met verlof gaan vanwege ernstige bekkeninstabiliteit. Grote kans dat ook deze sportleraren een fit lichaam en sterke spieren rond het bekken hebben, waardoor er meer (van het relaxinhormoon?) nodig is om de boel week te krijgen.
 
Of het nu een feit is dat fitte vrouwen een grotere kans hebben om meer last te hebben van bekkeninstabiliteit of niet: ik vind het een pleister op een zere plek.

Bekkeninstabiel en toch sportte ik?

Hoe dan ook: als je mij volgt op Instagram of het artikel over mijn bevalling hebt gelezen, zul je vast zijn opgevallen dat ik tot de dag voor de bevalling in de sportschool stond. Wacht even: vertelde ik niet zojuist dat ik veel last heb gehad van bekkeninstabiliteit? Jawel, dat klopt helemaal!

 

#Legfie in de sportschool
#Legfie in de sportschool

 

Hoe dat zit (en of ik in een rolstoel ben beland!) vertel ik je graag in een volgend artikel. Het kan namelijk echt wel: sporten en bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap. Sterker nog: sporten kan pijnklachten tijdens en na de zwangerschap beperken en herstel verspoedigen.
 
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikelen op mijn blog? Abonneer je dan hier op nieuwe artikelen.
 

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest | Abonneer

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: