Anderhalve week geleden kwam ik terug van een fantastische reis door noord-Thailand. Wat een pràchtig land! Dat laat ik jullie in een vervolgartikel graag zien. In dit artikel zet ik de spot on een fantastische Thaise kookworkshop van kookschool Zab-E-Lee die ik volgde in Chiang Mai.

Read in English

Zabb-E-Lee

[dropcap]Z[/dropcap]ab-E-Lee is het bedrijf van een heel leuke jonge Thaise van 28 die 1,5 jaar geleden de deuren van haar kookschool opende. Inmiddels heeft deze stoere chick haar halve familie in haar bedrijf aan het werknemer aangenomen en is de kookschool uitgegroeid tot een mooie half buiten- half in de openlucht kookstudio.

Thailand chiang mai cooking school zabb-e-lee

De Zabb-E-Lee kookstudio naast het huis van de eigenaresse. Dat heeft deze 28-jarige chick goed voor elkaar!

2x per week Thais

Ik kook graag Thais en eet het overigens ook graag. Dat geldt gelukkig ook voor vriendlief. Minimaal 2 keer per week staat er zodoende bij ons op tafel (of nou ja: staat er bij ons op schoot is accurater, aangezien we standaard op de bank eten) een Thaise maaltijd. Toen ik van deze Thaise kookcursus hoorde moest ik daar natuurlijk meer van weten, want toegegeven: hoewel ik mijn, zaligheid en liefde in mijn Thaise maaltijden stak, ze konden echt wel beter.

Zo kwam het dat op een broeierige dinsdagmiddag met de auto door de eigenaresse van de kookschool herself samen met een handjevol anderen werd opgehaald om de handjes uit de mouwen te gaan steken. Vriendlief vloog op dat moment door de Thaise jungle.

Food shoppen op de lokale markt

Ons ritje bracht ons eerst naar de lokale markt van Chiang Mai. Wellicht zijn er meer markten, maar dit was in ieder geval degene waar kookschool Zabb-E-Lee haar ingrediënten haalt. De markt zag heel anders uit dan ik gewend was. Of beter gezegd: verwacht had. Ik wil immers niet klinken als een doorgewinterde Thailandkenner, want dat ben ik allerminst. Misschien een beetje gek, maar ik had een rommelige markt met producten die er niet altijd al te best uit zouden zien verwacht. Boy was I wrong!

Roze eieren, durian en octopus

De markt bleek juist hartstikke ‘netjes’ (tot in hoeverre een markt netjes kan zijn natuurlijk) en de producten zagen er stuk voor stuk goed uit. Op de markt stonden vooral kooplieden met speciaalzaakjes in rijst, oliën, vis, groenten en fruit. Hier en daar werden roze eieren en de beruchte durian, een vrucht die het libido van de man zou verhogen, maar wordt geweerd uit publieke plaatsen vanwege de penetrante stank, verkocht. Ter plekke werden visjes en octopus geroosterd en ook de insecteneter kwam aan haar trekken.

Thailand chiang mai cooking school zabb-e-lee

Guilty pleasure: dit vind ik zó lekker! 

Op de markt aan mij en mijn mede-kookstudenten over verschillende groenten en fruit uitleg gegeven. Zo leerde ik onder andere dat een groene peper pittiger is dan een rode peper en dat er  naast de gangbare limoen nog een andere limoen bestaat met een wat pokdaliger jasje. Daarna werd naar gelang de wensen van de cursisten inkopen gedaan. Deze wensen kon je aan de hand van een keuzemenu met 4 of 5 gangen (soep, tussengerecht, wokgerecht, curry, toetje) van tevoren doorgeven.

Thailand Chiang Mai cooking school Zabb-e-lee

Het vrolijke zusje van de eigenaresse van de kookschool geeft ons een lecture in inheemse groente- en fruitsoorten.

Thailand chiang mai cooking school zabb-e-lee

Netjes uitgestalde producten op de lokale markt in het oude centrum van Chiang Mai.

IMG_0646

Kurkuma; dit geneeskrachtige worteltje gebruik ik vaak in de keuken.

Thailand-Chiang-Mai-cooking-workshop2

Een deel van de inkopen voor de kookcursus

Koken, wokken en bakken

Na deze introductie met de typische Thaise ingrediënten zetten we koers naar de kookstudio. Terecht dat kookschool Zabb-E-Lee in de top 3 van de kookscholen van Chiang Mai staat, want wat een leuke studio kwamen we in terecht! Achter de poorten van het huis en bedrijf van de eigenaresse bevonden zich onder een knusse overkapping een lange werktafel en een stuk of 9 in U-vorm opgestelde pitten om op te koken, wokken en bakken. Daar direct naast stond onder een soort tentdoek een lange eettafel, waaraan genoeg plek was voor 10 man.

Thailand chiang mai cooking school zabb-e-lee

Een zoete treat bij aankomst in de keukenstudio. het koekje smaakte zoals een fortune cookie, maar dan dunner qua structuur. Het gele is gemaakt van kokosbloesemsuiker en het witte is gemaakt van kokos.

De cursus

Nadat we getrakteerd werden op een zoete snack, ging de kookcursus als volgt in zijn werk: eerst sneden we onder leiding van de leraar de ingrediënten voor de eerste gang. Die gang maakten we klaar en aten we daarna gezamenlijk op. Op diezelfde manier maakten we ook de volgende gangen klaar. Al met al duurde de kookcursus van 5 uur tot kwart over 9. Ik kan je vertellen: dat is best vermoeiend, want je staat veel. Mocht je deze kookcursus gaan volgen, houd daar dus even rekening mee (bijvoorbeeld als je slecht ter been bent). 

Angela Willemse cooking at Zabb-e-lee cooking school

Ik vond het zo leuk!

Aan het einde van de kookcursus zat ik bommetjevol. Of nou ja: eigenlijk al eerder, want ik kreeg helaas echt niet al mijn gerechten op. Jammer, want het was ontzettend lekker! Dit maakte ik trouwens:

Thailand chiang mai cooking school zabb-e-lee

Het soepje op basis van kokosmelk, met citroengras, peterselie, wortel, gember en lekker grote stukken shitake. 

Thailand chiang mai cooking school zabb-e-lee

Spring rolls, één van mijn favoriete kostjes. Hier kon je eerder al een recept voor Thaise spring rolls vinden.

Thailand Chiang Mai cooking school Zabb-e-Lee

Curry met basilicum op basis van kokosmelk. De kleine groene bolletjes zijn mini-aubergines. De rode pepertjes heb ik eruit geschept, want op één of andere manier vond ik die nu ineens echt te pittig.

Volg zelf de cursus

Ga je binnenkort naar Chiang Mai en lijkt het je leuk om de kookcursus bij kookschool Zabb-E-Lee te volgen? Neem dan even contact op met de eigenaresse via haar website (klik hier), of lees de reviews op Tripadvisor. Omgerekend betaalde ik € 25,- voor de cursus. Je krijgt daarvoor naast kennis en een ontzettend gezellig middag/avond, ook nog een receptenboek erbij. Verder word je opgehaald èn thuisgebracht!

Oh ja: vergeet de eigenaresse niet om de groetjes van mij te doen!

Vraag

Heb jij deze kookcursus ook gevolgd? En, wat vond je ervan?

xo-angela

Volg me op social media:

Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: