Heb jij, ondanks dat je je moe voelt, moeite om in slaap te komen en een goede nacht te maken? Tijd om hier iets aan te doen, want langdurig slaaptekort brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Hiertoe behoren onder meer overgewicht, diabetes en depressie. Tijd om jouw slaapproblemen aan te pakken met de volgende tips:

Tip 1: Zorg voor structuur in je slaapritme
Dit betekent dat je zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed gaat en opstaat. Laat je niet verleiden om langer te blijven liggen. Je biologische klok is ontregeld en die heeft baat bij regelmaat. Sta midden in de nacht niet op als je niet in slaap komt, maar blijf liggen en probeer je hoofd leeg te maken. ’s Nachts herstelt en rust je lichaam namelijk, óók als je niet slaapt en alleen maar ligt.

Tip 2: Geen schermpjes voor het slapen gaan
Klap minstens 2 uur voor het slapen gaan je laptop dicht, ze de TV uit en leg je smartphone weg. Je lichaam moet in slaapstand komen en melatonine aanmaken – het stofje dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt en wilt gaan slapen. Dit lukt niet goed als je lichaam lichtprikkels binnen blijven krijgen; melatonine wordt namelijk pas aangemaakt wanneer het donkerder wordt.

De aanmaak van melatonine wordt helaas minder rond de overgang; een eventuele oplossing is om melatonine te supplementeren. Dit werkt niet verslavend.

betere-nachtrust
Tip: een boek lezen voor het slapen gaan werkt rustgevend en slaapverwekkend … tenzij je een eng boek leest natuurlijk!

 geen moeilijke gesprekken voor het slapen gaan en kijk geen enge film

Tip 3: Vermijd prikkels
Naast lichtprikkels, vermijd danwel minialiseer je het best zoveel mogelijk prikkels om je lichaam en geest rustig te krijgen. Voer dus geen moeilijke gesprekken voor het slapen gaan en kijk geen enge film. Een boek lezen werkt juist rustgevend.

Tip 4: Maak een wandeling
Een wandeling in de frisse buitenlucht maakt slaperig. Je valt na een avondwandelingetje vaak veel makkelijker en dieper in slaap. Een wandeling van een half uur doet al wonderen. Plan de wandeling zo dat je binnen ongeveer een uur in bed ligt en neem de voorgaande tips tussen je wandeling en het moment dat je in bed stapt in acht.

Tip 5: Eet slaapverwekkende voedingsmiddelen
Bepaalde voedingsmiddelen hebben een gunstig effect op slechte slapers doordat ze de aanmaak van slaapverwekkende stofjes als serotonine en melatonine stimuleren. Dit geldt bijvoorbeeld voor volkorenbrood, banaan, melk en amandelen.

Tip 6: Vermijd stress
Heb je een stressvolle baan? Maak je je zorgen? De kans is groot dat je hierdoor niet goed in slaap komt. Als het mogelijk is om iets in deze situatie te veranderen waardoor jouw stressniveau minder wordt, maak daar dan werk van.

sport je ’s avonds, dan loont het om eens te proberen om ’s ochtends of ’s middags te gaan sporten

Tip 7: Sport niet ’s avonds
Helaas heb je het tijdstip om te sporten niet altijd voor het uitkiezen. Heb je last van moeilijk in slaap komen en sport je ’s avonds, dan loont het om eens te proberen om ’s ochtends of ’s middags te gaan sporten. Sporten activeert je lichaam namelijk behoorlijk, wat ertoe kan leiden dat je lichaam ’s avonds als je wilt gaan slapen maar moeilijk tot rust komt.

Conclusie

Rust, regelmaat en de juiste voeding zijn sleutelelementen voor een gezond slaappatroon. Bovenstaande tips zijn lang niet volledig. Zie deze tips daarom als basistips. Probeer ze uit en kijk of het voor jou werkt. Werken de tips niet of kamp je lange tijd met slaapgebrek door moeilijk inslapen en slechte nachten, dan wordt het tijd om een arts te raadplegen.

Deel je tip

Heb je zelf nog aanvullende tips? Laat ze dan achter in de comments hieronder. Dank je wel alvast!

Liefs,

Angela

Volg me op Instagram Twitter Facebook YouTube Bloglovin

Foto’s door Federico D’Amico

Disclaimer

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: