[:nl]Een vervelende bijkomstigheid van afvallen is dat je huid het zwaar te verduren kan krijgen, met acné tot gevolg. Is daar nou eigenlijk wat tegen te doen? Kun je afvallen en je huid in goede conditie houden?

[dropcap]Toen[/dropcap] ik krap een jaar of 10 geleden voor het eerst naar Milaan ging voor modellenwerk, moest ik dat helaas doen met een slechte huid. Vooral rond mijn mond bleef ik acné krijgen die maar niet weg ging. Was de ene ontsteking genezen, dan diende de volgende zich alweer aan.

Een zuivere huid hoort erbij

Natuurlijk vindt niemand het leuk een onzuivere huid te hebben, laat staan acné. Helemaal niet als je uiterlijk je werk is; als model zijnde hoort een mooie, zuivere huid er gewoon bij. Sterker nog: een onrustige huid kan ervoor zorgen dat je jobs misloopt of zelfs helemaal geen jobs meer boekt. Natuurlijk is daar photoshop, maar aangezien je in Milaan in de meeste gevallen bij de klant langs gaat alvorens die je misschien boekt, maakt een onrustige huid de kans dat je geboekt wordt niet groter. Dat dat balen is, lijkt me duidelijk.

In rap tempo afvallen

Hoe ik aan die onrustige huid kwam? Vermoedelijk een cadeautje van het meer dan slanke lijf dat ik mee had genomen naar Milaan. Ga je naar Milaan, dan werd er namelijk altijd ‘gewaarschuwd’ dat je daar wel heel dun voor moet zijn. Dus zo geschiedde: ook al was ik al lang welkom bij mijn Milanese bureau, ik deed hard mijn best in rap tempo af te vallen.

Tekort aan voedingsstoffen

Dat ging goed, maar helaas ging het met mijn huid iets minder goed. Als je te weinig eet, is de kans namelijk groot dat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Een tekort aan voedingsstoffen heeft op haar beurt tot gevolg een verzwakt immuunsysteem. Je huid kan hiervan de dupe worden, waardoor kwaaltjes als eczeem, droogte en dus ook acné op kunnen spelen. Daarnaast komen er bij afvallen afvalstoffen vrij. Die raak je deels kwijt via je huid en dat kan zorgen voor ontstekingen in de vorm van acné.

Voorkomen van een slechte huid

De vraag die ik eerder al stelde: kun je een slechte huid tijdens het afvallen voorkomen? Daar is helaas geen eenduidig antwoord op te geven. Ieder lichaam is immers anders en daarnaast spelen vele factoren mee die je onmogelijk allemaal kunt beïnvloeden. Wel kan ik je een aantal tips geven waardoor je een slechte huid tijdens het afvalproces en door afvallen kunt beperken en in het meest gunstige geval kunt voorkomen.

Tip 1: drink voldoende water

Voldoende water drinken zorgt ervoor dat je lichaam haar afvalstoffen gemakkelijker kwijt kan. Hierdoor hopen afvalstoffen zich minder op onder je huid, waardoor acné minder kans krijgt. Daarnaast zorgt voldoende water drinken voor een soepele huid, waardoor je huid haar talg gemakkelijker kwijt kan. Dat betekent dat ontstekingen minder de kans krijgen om onder je huid te woekeren.

Tip 2: eet voldoende

Een gemiddelde vrouw heeft zo’n 2.000 kcal per dag nodig. Eet je beduidend minder dan die 2.000 kcal, dan is de kans groot dat je niet aan je dagelijks benodigde voedingsstoffen komt. Hieronder vallen naast energie, ook vitaminen, mineralen en sporenelementen. Een tekort aan deze stoffen kan verstoring van de conditie van je huid zorgen.

Tip 3: val niet te snel af

Door te snel af te vallen komen er meer afvalstoffen vrij. Je huid moet deze afvalstoffen verwerken. Je kunt je voorstellen dat hoe meer afvalstoffen je huid te verwerken heeft, hoe meer dit van je huid vraagt en hoe onrustiger je huid kan worden. Wil je afvallen, doe het dan dus rustig aan. Bijkomend voordeel: langzaam afvallen zorgt vaak voor langer resultaat dan snel afvallen.

Tip 4: eet (voldoende) vetten

Wie wil afvallen denkt misschien eerst aan het laten staan van vet. Niet doen: je lichaam heeft vet nodig en zo ook je huid. Vooral omega 3 vetten die je bijvoorbeeld vindt in avocado en olijfolie zijn goed voor je huid en werken ook nog eens ontstekingsremmend. Zo krijgen huidontstekingen – zoals acné – minder kans.

Tip 5: eet voldoende koolhydraten

Low carbdiëten waren in de jaren 80 een enorme trend. Nu lijken deze diëten – zoals het ‘sportvasten’ terug van weggeweest. Maar pas op: bij wie te weinig koolhydraten eet, verbrandt vooral vetten. Hierbij komen ketonen – zuren – vrij in het bloed. Hierdoor kan de huid flink uitdrogen, waardoor ze uit balans raakt en kan reageren met onzuiverheden. Eet dus altijd voldoende koolhydraten uit bijvoorbeeld granen en fruit.

Tip 6: slik supplementen

Supplementen zijn niet bedoeld ter vervanging van gezonde voeding. Wel kunnen ze je gezondheid en die van je huid ondersteunen in periodes van bijvoorbeeld lichamelijke stress, waar sprake van is tijdens het afvallen. Supplementen waar je huid vooral veel baad bij heeft zijn vitamine C, biergist en omega 3 visoliecapsules (of indien dit je voorkeur heeft vegetarische omega-3 capsules). 

So far so good

Tijdens mijn verblijf in Milaan heb ik die keer gelukkig nog voldoende jobs geboekt. Wie weet hadden het er meer kunnen zijn … wie zal het zeggen! Inmiddels is mìjn huid dankzij bovenstaande tips gelukkig weer helemaal in balans. Voor mij werken de tips dus echt! Ik hoef me nooit meer te generen tijdens een shoot wanneer de visagist met mijn huid bezig is – vreselijk vond ik dat altijd. 

Tips tegen slechte huid tijdens het afvallen -
Gelukkig is mijn huid dankzij bovenstaande tips weer in balans gekomen. Foto: © Ellen van Bennekom

 

Ik hoop dat deze tips jou ook helpen. Mocht je ondanks de tips nog te weinig resultaat zien, schroom dan niet eens bij je huisarts aan te kloppen. Acné kan namelijk ook het gevolg zijn van een bacteriële infectie. Een middel dat hiertegen helpt is het antibioticum clindamycine. Voor modellen Patty en Marieke werkt benzoylperoxide goed.

Kokosolie

Wil je liever een natuurlijk antibioticum gebruiken, probeer dan eens een tijdje te smeren met kokosolie. Zelf heb ik dit nog nooit geprobeerd, maar er worden goede resultaten mee behaald vanwege de ontstekingsremmende werking. 

Heb jij nog aanvullende tips hoe je een onzuivere huid tijdens het afvallen kunt voorkomen?

 

Uitgelichte foto: Nikol Bartzoka

 

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest | Abonneer

 

[:]

Over de auteur

Hey! I'm Angela; a 30-something mommy and a now REAL #fitchick, digi nerd, photo & film shooter hobbyist, MSc specialized in Health Education, marketingspecialist and an international fashion model for 20 years. I've worked for eg. Viktor & Rolf, Nivea, Escada, Elle, Vogue and Glamour.

I write about everything that I find worth sharing. Go ahead an take a look around. Don't hesitate to share your thought sor opinions. Enjoy! Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: