Natuurlijk: je geeft je kindje liefst zo lang mogelijk borstvoeding. Soms zijn er echter redenen – denk aan een sterkte toeschietreflex – waardoor je kindje niet (makkelijk) meer direct aan de borst kan drinken. Ook ik ben eerder dan gewenst gestopt met baby J. (nu 6 maanden) direct aan de borst te voeden en ging over op fulltime kolven.

Waarom ik stopte met voeden aan de borst

Mijn geluk kon niet op toen bleek dat mijn borstvoedingsproductie makkelijk, snel en goed op gang kwam. Dat gemak heeft mijn zoontje echter behoorlijk in de weg gezeten: door een sterke toeschietreflex schoot de melk zijn keeltje in en hoorde ik de melk zijn maagje in klotsen. Daardoor spuugde hij makkelijk, waardoor zijn keeltje vervolgens geïrriteerd raakte.

Tepelhoedjes

Op aanraden van de lactatiedeskundige ben ik tepelhoedjes gaan gebruiken. Het doel daarvan was onder andere de toeschietreflex iets te temperen. De hoedjes die de lactatiedeskundige mij aanraadde en die ik gebruikte waren die van Medela; een erg fijn merk dat zich baseert op medische technologie. De hoedjes zijn herbruikbaar en plak je voor iedere voedingsbeurt op je tepel. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, passend bij jouw anatomie.

Toch vond ik tepelhoedjes na verloop van tijd niet de oplossing. De reden: ze bleven niet goed plakken en het opdoen was een behoorlijk gehannes. Dit heb ik als stressvol ervaren. Tijd voor een andere oplossing dus, want een happy mommy is een happy baby.

Over op kolven

Na overleg met de lactatiedeskundige vonden we een manier om door te kunnen gaan borstvoeding geven: ik zou gaan kolven. En zo geschiedde. Baby J. dronk rond die tijd zo’n 8 keer per dag. Zodoende kolfde ik 8 keer per dag een flesje voeding voor baby J.

Dubbelzijdig elektrisch kolven

Het kolven deed ik iedere keer nadat ik baby J. had gevoed. Ik kolfde dan gedurende 15 minuten zo’n 100-150 cc voeding. Hiervoor gebruikte ik de electrische dubbelzijdige pomp van Medela. Erg handig, want je handen worden niet moe en je hoeft niet te wisselen van borst of te onthouden uit welke borst je de laatste keer het meest hebt gekolfd.

Met mijn oma tijdens de kraamborrel. Handig: een wijntje is geen probleem als je erna kolft.

 

Dit maakt het kolfsysteem van Medela erg praktisch en luxe; bijna net zo luxe als het kolfsysteem dat ze van het zelfde merk in het ziekenhuis gebruiken. Handig voor carrièrevrouwen: met de kolf-bh kun je gewoon doorwerken terwijl je kolft; je schuift de schelp van het kolfsysteem in de bh, waardoor je je handen vrij hebt. Enige nadeel: een elektrisch kolfsysteem heeft een hoog Klarabella de Koe-gehalte.

Jouw kindje is belangrijk, maar jij, zijn mama die lekker in haar vel moet zitten fit genoeg moet zijn om voor die kleine te zorgen, bent dat minstens evenzo.

Bewaren van gekolfde melk

De afgekolfde borstvoeding bewaarde ik in speciale zakjes die je direct aan het kolfsysteem kunt verbinden in de vriezer of in flesjes in de koelkast. In de koelkast is verse moedermelk 8 dagen houdbaar, maar eigenlijk gebruikte ik een vers gekolfd flesje binnen 3 uur.

Productie verhogen

Dit was omdat hetgeen ik met het kolfsysteem kolfde net genoeg was om baby J. mee te voeden. Daarom ben ik op een gegeven moment als nachtfles een flesje hypoallergene kunstvoeding aan gaan bieden. Immers, als ik 1 flesje afgekolfde melk zou omstoten – been there, done that – dan zou ik zonder voeding voor baby J. komen te zitten. Om die reden ben ik overigens op een gegeven moment onder andere borstcompressie gaan toepassen en fenegriek gaan slikken; dit is een supplement dat je borstvoedingsproductie helpt stimuleren.

Fulltime kolven is intensief.

Tot slot

‘Live’ aan de borst drinken zal voor veel moeders de voorkeur genieten. Vooral toen ik was gestopt met ‘live’ voeden, realiseerde ik mij hoe erg ik dit contact miste. Ik heb me er zelfs weleens schuldig om gevoeld.

Soms gaat dat echter niet zo makkelijk en ben je, nadat je andere mogelijke wegen hebt bewandeld, gedwongen voeding aan te bieden in een flesje. Dan is het fijn om te weten dat je, als je dat nog niet wenst, (nog) niet over hoeft te gaan op kunstvoeding.

Fulltime kolven is intensief. Toegeven: ik heb het als zwaar ervaren en had af en toe het idee alleen maar bezig te zijn met kolven-voeden-kolven-voeden. Je biedt je kindje door het borstvoeding te geven echter het allerbeste wat je hem in zijn jonge leventje kunt bieden.

Toch zal ik absoluut niet stimulerend roepen ‘volhouden’; immers, jouw kindje is belangrijk, maar jij, zijn mama die lekker in haar vel moet zitten fit genoeg moet zijn om voor die kleine te zorgen, bent dat minstens evenzo.

Tip: Meer informatie over kolven >>

Wat zijn jouw ervaringen met kolven?

Succes, en mocht je vragen hebben over kolven, laat ze dan vooral in de reacties hieronder achter!

 

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest | Abonneer

 

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: