Het Franse volk heeft besloten: de wet die modellen met een BMI van minder dan 18 verbant van de catwalk en uit magazines is aangenomen. Wat Frankrijk met de wet wil bereiken kon je eerder hier al lezen.

De Franse wet, voorgesteld door de minister van Gezondheid, werd de afgelopen weken uitgebreid in de media besproken. Je hebt er vast wel iets van meegekregen of het zelfs op de voet gevolgd. Zelf heb ik de berichtgeving goed in de gaten gehouden. Mijn mening over deze en vergelijkbare verbanningen van modellen kun je hier en hier lezen. 

Nu ben ik natuurlijk ook erg benieuwd naar wat andere modellen nu eigenlijk van de wet en de BMI-drempel vinden. Zij zijn immers degenen die mogelijk direct door de ban worden getroffen. Ik vroeg het ze en dit waren hun reacties (dank Eline, Deborah, Eva, Patty, Dienke en Jacomien!):

Eline van Uden, voormalig model en alumna in vrouwenstudies:

“Ik maak me erg zorgen over de gevolgen van deze wet voor de werksituatie van modellen. Ik denk dat zo’n wet kan worden gezien als een vorm van ‘body policing‘, wat betekent dat de Franse regering nog een beteugelende maatregel toevoegt aan hun situatie. Modellen bevinden zich daardoor in een lastige situatie: enerzijds moeten zij in sample sizes van ontwerpers passen, terwijl zij anderzijds aan door de overheid gestelde eisen moeten voldoen. Voor fashionmodellen is hun lichaam is hun product. Deze nieuwe regels zullen beperkingen opleggen inzake het uitvoeren van hun beroep. ”

Volstrekt irrelevant

“Naast mijn zorgen, denk ik dat deze wet volstrekt irrelevant is. De mode-industrie zelf wordt niet beïnvloed door deze wet, waardoor ze geen effect heeft op de manier waarop modellen worden geportretteerd in de fashionfotografie. Deze maatregelen zullen degenen die verantwoordelijk zijn voor het produceren van de foto zelf geen kwaad doen. Het uiterlijk van fashionmodellen is een product van de regels in de industrie.”

Patty Luijt, De Boekers:

What do models think about the bmi ban? Patty Luijt
Copyright: Christopher Hench

“Dunne modellen liggen wéér onder vuur. Ik word er een beetje moe van en vraag me af of het realistisch is dat modellen (al dan niet bij wet) een BMI-waarde van minimaal 18 moeten hebben.”

“Zelf kom ik regelmatig bij de dokter. Deze gaf laatst aan dat mijn BMI te laag is en dat ze me graag in de gaten wil houden. Ik leef echter gezond en heb een gezonde, gespierde bouw. Als zij verder zou kijken dan het getal dat op de computer verschijnt, zou ze inzien dat ik geen ondergewicht heb.”

“Terug naar de wet: ik snap dat ze graag iets willen doen aan het anorexiaprobleem, maar ik vraag me af of dit de juiste manier is. Volgens mij kan beter per model gekeken worden naar gezondheid, uitgebreid bloedonderzoek en misschien een eetdagboek (al kun je daar mee valsspelen). BMI is namelijk een cijfer; een cijfer dat weinig vertelt over jou. Dat cijfer weet niet of jij de hele dag ongezond of juist gezond eet en of je weinig of veel sport.”

Gaan we straks ook mensen met een te hoge BMI verbieden een fastfoodketen binnen te lopen?

“Ik zie om me heen genoeg dunne meiden, in mijn ogen soms te dun, hoewel dat niet wil zeggen dat ze ongezond zijn. Er zijn immers genoeg meiden die van nature een hele dunne bouw en snelle stofwisseling hebben. Met een wet als deze zou je die meiden straffen voor een lichaam waar ze niks aan kunnen doen. Gaan we straks ook mensen met een te hoge BMI verbieden een fastfoodketen binnen te lopen?”

Jacomien Roobol, De Boekers:

What do models think about the bmi ban? Jacomien Roobol - Salvatore paglia
Copyright: Salvatore Paglia

“Ik denk niet dat dit gaat werken. Het is een heel goed initiatief om te dunne modellen te weren van de catwalks en om zo die jonge meiden te beschermen. Maar ik denk dat de BMI daar geen goede richtlijn voor is.”

“Veel modellen, inclusief ikzelf, zijn van nature dun. Ik heb altijd al onder de BMI-waarde van 18 gezeten. Dat maakt mij echter niet meteen eng dun. Ik zit op een gezond gewicht voor mijn lichaam en ben in verhouding. Als ik boven een BMI-waarde van 18 uit wil komen, dan betekent dit dat ik moet aankomen en niet meer op mijn natuurlijke gewicht zit. Dat vind ik juist ongezond.”

Als een meisje haar bouw niet geschikt is voor high fashion, dan moet het bureau dat niet van haar wensen

“Verder denk ik dat de modewereld niet snel gaat veranderen. De designers zullen de samples in kleine maatjes blijven maken. Wel vind ik dat de modellenbureaus beter op hun meiden moeten passen. Als een meisje haar bouw niet geschikt is voor high fashion, dan moet het bureau dat niet van haar wensen. Daarnaast zou het ideaal zijn als de jonge meiden leren hoe ze gezond eten en met sport mooi in shape blijven.”

Eva Marie Mulder, Elite Model Management:

What do models think about the bmi ban? Eva Marie Mulder
Copyright: Ellen von Unwerth

Persoonlijk vind ik het bannen van ‘te dunne’ modellen een apart verhaal. Natuurlijk is het aanzetten tot anorexia niet goed, maar zoals bewezen is deze ziekte een mentale kwestie. Dit betekent dat degene die hieraan lijdt psychisch niet goed functioneert.”

“Zodanig komt bij mij de vraag naar boven hoe men wil controleren of een model anorexia heeft: wordt alleen de BMI gecontroleerd? Wordt ook werkelijk de psyche van een meisje of jongen gecontroleerd? Worden hierna ook voor andere topsporters, zoals marathonlopers, vechtsporters, dansers en gymnasten, die ook in een gewichtsklasse behoren, dezelfde reglementen ingevoerd? Waarschijnlijk niet.”

“Positief is dat voor veel meiden en jongens in de modellenbusiness het makkelijker zou worden om deel te nemen aan het beroep, doordat ze dan misschien iets minder hard voor hun maten hoeven te werken. Desondanks vergen eerder genoemde sporten en het werken in de modellenbusiness veel training en discipline.”

Voor vastgesteld kan worden dat een bepaalde BMI-waarde ongezond is, zullen eerst healthchecks uitgevoerd moeten worden

“Samenvattend vind ik het bannen van ‘skinny modellen’ zonder anorexia een apart verhaal. Immers, voor vastgesteld kan worden dat een bepaalde BMI-waarde ongezond is, zullen eerst healthchecks uitgevoerd moeten worden. Er zal dus verder gekeken moeten worden dan enkel naar de BMI.”

Deborah Schoutema, Ulla Models:

Deborah Schoutema (Ulla Models)
copyright: Richard Bakker

“Ik volg het nieuws omtrent de BMI-ban. Ik herinner me dat ik bij Noah was en dat we in de eerste plaats opgelucht waren. We waardeerden de bezorgdheid van de Franse regering ten opzichte van haar tieners. Toen bedacht ik me dat als je een gezonde, realistische manier van denken over het menselijk lichaam wilt bewerkstelligen, dit niet de manier is om dat te bereiken. ”

BMI geen betrouwbare methode om gezondheid te meten

“Mijn trainer (Marjolein, Modellen in Shape) legde me uit hoe verwarrend de BMI kan zijn. Een vriend van haar weegt 95 kilo. Uitgaande van zijn lengte zou dat betekenen dat hij enorm overgewicht heeft. Hij is echter een super gezonde, gespierde trainer. Ik denk dat de BMI geen betrouwbare methode is om gezondheid te meten. Het zou oneerlijk zijn om deze index te gebruiken om modellen te weren uit tijdschriften en catwalks. ”

Dienke Rozendom, De Boekers:

Dienke Rozendom, de Boekers
Copyright: Peter Orré

“Ik merk er nu eigenlijk niet zoveel van in mijn werk als model. Vanwege mijn lengte (173 cm) kan ik minder meedraaien in de high fashion/haute couture wereld, waar de maten meer van belang zijn dan in de beautywereld. Op deze manier merk ik minder van de strenge eisen die er vanuit de mode-instrudie gelden voor modellen (en op deze manier ook van de BMI-ban).”

“Ik heb wel vaak gedacht: gelukkig heb ik mijn lengte niet mee, anders waren mij die strenge lichaamseisen misschien ook wel opgelegd. Wel merk ik in vergelijking met mijn niet-modelvriendinnen dat ik meer bezig ben met mijn lichaamsbeeld en me vaker zorgen maak over eten en of ik nog wel voldoe aan de standaarden. Gelukkig ben ik al 25, heb ik een studie psychologie achter de rug en dus nog veel om op terug te vallen als het modellenwerk niets meer wordt. Ik kan me echter voorstellen dat je als 16-jarig meisje sneller naar ongezonde eetgewoontes grijpt om je staande te kunnen houden in de fashionwereld.”

Eens met het feit dat er korte metten gemaakt moet worden met deze ongezonde eet- en leefgewoonten

“Ik ben het dus wel eens met het feit dat er korte metten gemaakt moet worden met deze ongezonde eet- en leefgewoonten en meiden die hier ernstig onder lijden behoed moeten worden voor de nare gevolgen ervan. Echter denk ik dat de BMI-ban hier de plank misslaat. Als je iets illegaal maakt dat zo moeilijk van buitenaf te bestrijden is (modellenwerk kun je bijna in 1 adem noemen met size zero), kun je ervan uitgaan dat het niet gaat veranderen. De praktijken zullen op een illegale manier worden uitgevoerd. Je kunt dit vergelijken met de wetgeving over prostitutie. In landen waar dit illegaal is, wordt het alsnog wel uitgevoerd, maar dan onder veel gevaarlijkere en oncontroleerbare omstandigheden.”

Ik denk dat de BMI-ban de plank misslaat. De praktijken zullen op een illegale manier worden uitgevoerd

“Als het echt om de gezondheid van modellen gaat, moet er naar mijn mening een andere manier worden gevonden om eetstoornissen en dergelijke tegen te gaan. Het is niet realistisch te verwachten dat de fashiondesigners en modellenbureaus zich ook daadwerkelijk zullen gaan houden aan de nieuwe wet, omdat de gehele industrie draait op deze strenge eisen aan het lichaam. Er zullen altijd manoeuvres gevonden worden waardoor de meiden alsnog hun werk kunnen blijven doen. Er zijn genoeg trucjes te bedenken zoals een vals BMI-paspoort, sjoemelen met lichaamsgewicht enzovoorts.”

Genoeg trucjes te bedenken zoals een vals BMI-paspoort, sjoemelen met lichaamsgewicht enzovoorts

“Modellen komen nu in een spagaat terecht waarbij ze enerzijds moeten voldoen aan de eisen van de regering en anderzijds aan de eisen van de fashiondesigners en de bureaus. Dat brengt de modellen – om wie het uiteindelijk gaat – in een nog benauwdere positie dan dat ze al waren.”

Modellen komen in een spagaat terecht

Vraag

Ben jij model of ben je model geweest? Wat vind jij dan eigenlijk van de BMI-ban?

Volg me op Instagram Twitter Facebook YouTube Bloglovin

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: