“Waarom kan een vrouw of meisje dat geen maatje 32/34/36 of 40/42 heeft geen model zijn? Maat 38, 44, 46, 48 en alles daarboven kan toch net zo mooi zijn? Er zijn toch ook vrouwen met die maat?”

Deze vraag zie ik vaak voorbij komen, zo ook afgelopen week in een discussie over model-met-maatje 54/blogger Tess Holiday.

Diversiteit in modellenland qua lichaamsvorm, en dus het beeld dat we in de media terug zien, is een fenomeen dat ik toejuich.

Diversiteit in lichaamsvorm

Deze vragen begrijp ik enerzijds helemaal. Want zo is het: waarom zouden vrouwen met maat 38, 46, 48 en alles daarboven geen model kunnen zijn? Diversiteit in modellenland qua lichaamsvorm, en dus het beeld dat we in de media terug zien, is een fenomeen dat ik toejuich en iets dat we wat mij betreft nog wel even verder mogen zien ontwikkelen.

Anderzijds ligt diversiteit in modellenland qua lichaamsvorm een beetje moeilijk. Jazeker, we hebben Tess Holiday die met haar maat 54 geontracteerd is bij Milk Management. Dit betekent echter niet dat iedereen die maat 54, of voor mijn part maat  38, 40, 46, 48 en alles daarboven, model kan worden.

tes s
Tess Holiday op Instagram

Dit doen de modellenbureaus niet om je te plagen of omdat ze dit zelf mooier vinden, maar omdat dit de vereisten zijn vanuit de mode-industrie.

Eisen rond maten van modellenbureaus

Bij modellenbureaus hanteren ze de eis dat je als straight-sizemodel in het algemeen tussen de 1.76 m en 1.80 m moet zijn en maat 32/34/36 moet hebben. Voor plus-sizemodellen geldt in de meeste gevallen dat je maat 42/44 moet hebben (samplematen kunnen in de plus-size modellenmarkt variëren van 38 t/m 46). Hoe dit er ongeveer uit ziet zie je op de foto van Terry Richardson voor V Magazine bovenaan dit artikel. Dit doen de modellenbureaus niet om je te plagen of omdat ze dit zelf mooier vinden, maar omdat dit de vereisten zijn vanuit de mode-industrie.

Het is voor de mode-industrie handig als die allemaal dezelfde maat hebben, zodat ze bijvoorbeeld makkelijk met elkaar vergeleken kunnen worden.

Samplematen in de mode-industrie

In de mode-industrie werkt men namelijk met samplemaatjes in de maten maat 32/34/36 en de maten 42/44. Samples kun je zien als prototypes. Het is voor de mode-industrie handig als die allemaal dezelfde maat hebben, zodat ze bijvoorbeeld makkelijk met elkaar vergeleken kunnen worden. De samples van ontwerpers en modemerken komen onder andere bij PR-bureaus te hangen. Daar lenen stylisten, ingehuurd door bijvoorbeeld een magazine, kleding voor hun shoots.

Je begrijpt dat het erg lastig is om een model met een maat 38/40 in een maat 36 te proppen of een model met maat 54 in een maat 44 te proppen. Dat is nu precies de reden dat modellenbureaus graag werken met modellen met standaardmaten: 32/34/36 voor straight-sizemodellen en maat 42/44 voor plus-sizemodellen. Modellen met deze standaardmaten zijn veel makkelijker te boeken voor jobs dan modellen met afwijkende maten.

Afwijkende maten bij modellen

Makkelijker ja, niet onmogelijk. Er zijn namelijk wel merken die samples in maat 38/40 en vast ook groter dan maat 44 maken. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar mogelijk is dit mede de reden geweest dat het ook voor Tess met haar maat 54 gelukt is een contract te krijgen bij een modellenbureau. 

Ik durf echter vrij stellig te zeggen dat het voor zeer weinig dames met een afwijkende maat (zoals maat 54) mogelijk is om als model aan de slag te kunnen. Er zijn namelijk zeer weinig merken die samples in afwijkende maten produceren. Voor een bureau is het in dat geval helemaal niet logisch om modellen met maat 54, of andere maten dan de standaard plus-size- of straight-sizematen, in het bestand op te nemen. Ze zullen immers weinig tot niet aan het werk kunnen komen. En als er al een markt voor is, dan is het niet zinvol om een flink aantal modellen met afwijkende maten aan te nemen. Dat handjevol modellen met (al dan niet extreem) afwijkende maten dat gecontracteerd is, zijn de uitzondering op de regel.

Conclusie

Tess is model en heeft maat 54. In de mode-industrie werkt men echter met samplemaatjes die voor straight-sizemodellen maat 32/34/36 en voor plus-sizemodellen maat 42/44 zijn. Om te kunnen werken als model moet je in principe in deze maten passen. Inderdaad: in principe. Er zijn namelijk uitzonderingen op de regel en Tess is daar 1 van. Eigenlijk kun je dus wel degelijk model zijn met een afwijkende maat, maar die kans is heel erg klein.

* Nb: ik schreef dit artikel vanuit mijn kennis en gezien vanuit mijn visie als straight-sizemodel. Ik ben geen plus-sizemodel, geen boeker en geen ontwerper/modemerk. Dit artikel heeft niet tot doel een mening te geven over (aspirant-) modellen met een afwijkende maat, maar is enkel informatief bedoeld.

Wil je modellenwerk gaan doen? Lees mijn tips!

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest | Nieuwsbrief

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: