zwangerschapsupdate: mijn eerste vreetkick

Zwangerschapsupdate: Oh Jee, Mijn Eerste Vreetkick!

Shit. Het is, na 4 maanden zwangerschap waarvan de eerste 3 maanden een verminderde eetlust, dan toch gebeurd: mijn eerste vreetkick. Meteen spoken er allerlei doemscenario’s op in mijn hoofd. Zal ik nu tonnetjerond de zwangerschap uitkomen? 30 kg aankomen? Nooit meer mijn oude gewicht terugkrijgen? Zal ik, zoals een mevrouw mij waarschuwde, “nooit meer zo slank in bikini kunnen”?

Deze week ben ik moe. Geen idee waardoor. Of ja, toch wel: de baby groeit nu natuurlijk als kool. Dat vergt energie, en dus sliep ik vanmorgen door Maartens wekker èn de deurbel heen. Ik hoefde vandaag de deur niet uit, dus nam het ervan en bracht de helft van de dag horizontaal door in bed.  

Haagen-Dasz en M&M’s

‘Nam het ervan’ is hier eigenlijk niet helemaal op zijn plaats, want ik had niet veel keus. Het lukte me gewoon niet om op te staan! Of wacht, toch wel. Namelijk voor een 500 ml-bak Haagen-Dasz Macadamia Nut Briddle en klein zakje M&M’s van de pomp. 

Eenmaal thuis installeerde ik me weer vliegensvlug op bed – dit keer boven de dekens en aangekleed – en lepelde de bak ijs leeg. Het zakje M&M’s is ergens tussen het installeren en de bak ijs leeggeraakt, maar ik herinner me hier niet veel meer van.

mijn eerste echte vreetkick tijdens de zwangerschap

Nooit meer in bikini

Hoewel ik ben gestopt met calorieën tellen, triggerden gedachtes over heel veel aankomen tijdens de zwangerschap, “nooit meer in bikini kunnen” en niet meer op mijn oude gewicht kunnen komen mij om toch even mijn S Health eetdagboekje in te vullen. Gewoon voor de grap. Met ontbijt erbij kwam ik op dat moment uit op een ruime 2.000 kcal. 

Dat viel dus mee. Zeker als ik nog even een rondje door het park wandel (want rusteloze benen en mooi weer) en licht dineer. Daarbij was ik me er van bewust dat een keertje ‘over de schreef gaan’ echt niet zomaar zorgt voor gewichtstoename. En anders stabiliseert dit wel weer. Natuurlijk weet ik dat er kilootjes aan zullen komen door de zwangerschap. Dat is natuurlijk, noodzakelijk en logisch.

Ik baal

En toch baal ik van deze vreetkick. Ik had namelijk het ideaalbeeld dat ik de hele zwangerschap gezond zou eten en mijn kleine alleen het allerbeste geven. En ja; eerlijkheidshalve ook niet bang geweest voor excessieve zwangerschapsgewichtstoename. Ik heb namelijk ergens gelezen dat zwangere vrouwen bevattelijker zijn voor eetbuien. Daaraan wil ik gewoon niet ten prooi vallen. Nu lijkt het echter alsof die eerste stap is gezet en ben ik lichtelijk bang dat het hek nu van de dam is en ik mezelf niet meer in de hand zal hebben.

Wortel in de hand

Op internet zie je vaak van die foto’s van hoogzwangere, lachende mama’s bij een juicer waarin een groene substanties wordt bereid en met een wortel in de hand. Op een schaal liggen stukken snackgroente en het heerlijkste verse fruit uitgestald. Zo’n zwangere wou ik ook worden! Eentje die lachend met een wortel in haar hand staat en moeiteloos broccoliroosjes naar binnen schuift, in plaats van een halveliterbak ijs.

Veranderd in een vreetmachine

Maar helaas, Haagen-Dasz gooit roet in het ijs. In plaats van die stralende, gezonde zwanger met wortel in de hand ben ik veranderd in een energieloze, makeuploos, pyjamadragende, haar-alle-kanten-op, halve literbak-ijsetende vreetmachine die haar lege bak ijs verstopt onderin de vuilnisbak. Met geurende oksels. Fuck. 

Op dit moment (of nou ja: ik schreef dit afgelopen donderdag) zit ik trouwens in mijn favo kroeg dit verhaal te typen. Ik ben even lekker buiten wezen wandelen en heb besloten dat een keertje met geurende oksels (die inmiddels gewassen zijn) naar het pompstation lopen speciaal voor een halve literbak ijs die je vervolgens helemaal in je eentje opeet helemaal niet erg is. Straks maak ik mijn ommetje af en koop ik ingrediënten voor een gezonde, voedzame avondmaaltijd met veel groenten. Vanavond ga ik nog even rustig sporten en vertel ik Maarten tijdens het naar binnen schuiven van de nasi hoe lekker die die halve liter ijs me heeft gesmaakt. En dat ik heb besloten dat als ik moe ben een middagdutje ga doen, danwel een frisse neus ga halen.

Vraag

Mama’s en zwangere dames: hebben jullie tijdens de zwangerschap last gehad van vreetkicks, al dan niet door en/of gepaard met vermoeidheid? Hebben die vreetkicks erg doorgezet en wat was het effect hiervan?
xo-angela

Volg me op social media:

Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest

About Angela

Angela
Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting. 'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn. Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

7 reacties

 1. Ik ging er ook echt helemaal vanuit dat ik super gezond ging eten tijdens de zwangerschap voor mijn kindje en voor mij, maar iets nam de overhand. Sowieso zag je bij mij na drie maanden al dat ik superzwanger was. Terwijl ik misselijk was en weinig at… dus het kwam toen niet door het snacken en het is toch een soort hormoon. Ook de kilo’s vlogen er niet aan. Heel raar, maar er gebeurt gewoon iets met je lichaam. Eet verstandig en niet te veel, maar geniet af en toe en drink ook gewoon je wortelsap met die reep chocolade.
  Daphne recently posted…Lentekriebels tag Foodblog FoodinistaMy Profile

  • Angela Willemse

   Dat kunnen je darmen zijn geweest waardoor je zo snel duidelijk zwanger leek, bv door een combi van obstipatie en lucht. Dat wordt weer veroorzaakt door hormonen, dus in die zin heb je gelijk!

   Ik begrijp alleen niet helemaal wat je bedoelt met ‘iets nam de overhand’. Bedoel je dat je enorme eetbuien kreeg? Zo interpreteer ik het, maar je schrijft daarna dat je weinig at.

   Ik eet altijd verstandig 😉 dat betekent voor mij een gezonde basis en af en toe inderdaad chocola, maar geen hele reep hoor. Als ik een hele reep achter elkaar weg vreet betekent dat bij mij echt dat ik mezelf tekort heb gedaan. Als ik goed en voldoende eet taal ik echt niet naar zo’n hele reep.
   Angela Willemse recently posted…Improbable, Hilarious, Annoying Things During PregnancyMy Profile

 2. Aaah, no worries. Zo erg zal het niet worden ;). Ik begrijp je gevoel wel. Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik al mijn ‘eetprincipes’ losgelaten, terwijl ik echt voornemens had om geen of zo min mogelijk suiker te willen eten. Als ze eruit was, wilde ik haar immers ook niet met dit goedje voeden ;). Maarja, mijn aan veranderde heel sterk. Ik luste opeens veel niet meer. Kon het mezelf wel moeilijk gaan maken, maar daar werd ik niet gelukkiger van. Dus… Dat betekende wat eerder naar de snoepjes, ijs, chips en veel brood grijpen. Maar, geen echte vreetkicks gehad. Wel stond ik bijna elke nacht op om crackers met kaas te eten. Enorme trek. Haha, geen idee waar dat vandaan kwam. Ik at haast nooit kaas.Was ook erg bang om giga aan te komen, maar het is netjes bij 13kg gebleven :). Drie weken na de bevalling pasten mijn broeken weer. Nu ik zwanger ben van de tweede ben ik vanaf het begin veel relaxed qua eten.
  Fijne zwangerschap en echt: nog worries! Het komt allemaal goed.

  • Angela Willemse

   No Worries! Een keertje ‘over de schreef gaan’ zorgt echt niet zomaar voor gewichtstoename. En anders stabiliseert dit wel weer. Natuurlijk weet ik dat er kilootjes aan zullen komen door de zwangerschap. Dat is natuurlijk, noodzakelijk en logisch.

   Ik had in het begin best een aversie voor groenten en warm avondeten. Blugh! Ik heb er op zulk soort avondjes af en toe een kapsalon ingegooid of een frietje. Beter iets dan niets! Verder heb ik mezelf echt gedwongen om mijn groenten te eten. Met lange tanden haha! Nu lust ik gelukkig wel weer meer groenten gelukkig.

   Ik heb ook wel veel behoefte aan koolhydraten. Ik eet sinds het begin vooral veel yoghurt met muesli. Heerlijk en een goede voedingsbron voor mama en de kleine. Die vreetkicks heb ik verder gelukkig geen last van gehad, als ik honger of trek had, at ik gewoon dat.

   Grappig he, dat je smaak zo veranderd. Mijn vriend moet echt niet naast me staan met zijn tomatensap. Getver!
   Angela Willemse recently posted…Zwangerschapsupdate: Oh Jee, Mijn Eerste Vreetkick!My Profile

 3. Ik viel beide keren wel in de categorie vreetmachine en dan ook in de niet zo gezonde….

  Kaasbroodjes, pizza, pakken en pakken met gemberkoekjes van hema….dat waren de favorieten.

  23 kilo aangekomen. Eindstand 69 kilo…..einde van de kraamweek weer in mn gewone kleren en na 8 weken in bikini mt 36 naar het zwembad na 6 maanden kon ik op de kinder afdeling gaan winkelen en na bijna 3 jaar na de tweede een heel stabiel maatje 34/36 en geeeen straie.

  Hormonale vreetbuien hebben hier geen nadelige lange termijn effecten gehad.

  Stiekem best blij mee…..ik hoor en zie het ook heeeeel anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge